Понеделник,

ПП Правото пуска жалба до ЦИК за нарушаване на права

От: Стандарт -
400
ПП Правото пуска жалба до ЦИК за нарушаване на права
A
A
A

До Централна избирателна комисия

ЖАЛБА

От Мария Петрова Колева

Председател на ПП ПРАВОТО

ЕИК 177402831

Гр.София, бул. Г.М.Димитров№32, вх.Б,ап.33

Кандидат президент и

Кандидат за народен представител

Рег. с решение №626-ПВР/НС от 28.09.2021г.

Гр.София, ул.131, №2,ап.10

Тел: 0885 604 350

Относно: Нарушаване правата на кандидатите за президент и вицепрезидент, както и за народни представители, участващи в изборите на 14 ноември 2021 г. при извършване на социологическите проучвания и тяхното огласяване в БНТ, БТВ и Нова ТВ.

Уважаеми дами и господа,

Кандидат съм за президент на Република България и кандидат за народен представител от МИР 23 и МИР 25- София. Издигната съм от ПП ПРАВОТО. Председател съм на партията.

В изборите кандидатите от ПП ПРАВОТО се третират по- неблагоприятно, отколкото се третират другите кандидати, участващи в управлението на държавата и в предишното НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

При извършване на социологическите проучвания и тяхното огласяване, социологическите дружества : „Тренд” ООД, „Меркет Линкс” ООД и „Галъп Интренешънъл Болкан” АД са нарушили правата на кандидатите на партията за президент и вицепрезидент и за народни представители.

Преди изборите, а сега и по време на кампанията се правят ВНУШЕНИЯ относно резултатите в проценти на кандидатпрезидентските двойки и процента за влизане на партиите в Народното събрание.

При проучването горните социологически дружества, при изреждане на кандидатите и партиите са посочили само определени партии, коалиции и инициативни комитети и техни кандидати Другите кандидати са посочени като „ДРУГИ” като по този начин са нарушили правата на другите участници.

Горното е нарушение на чл.6, ал.2 от Конституцията на Република България, Чл.4, ал.1 и ал.2, както и чл.6 от Закона за защита от дискриминация, а именно: дискриминация по политическа принадлежност, лично и обществено положение, тъй като са направени политически внушения относно резултатите в полза на обявените кандидат президентски двойки и кандидати за народни представители във вреда на кандидатите на ПП ПРАВОТО.

В случая новите партии и кандидатите, които за първи път ще участват в изборите, би трябвало да са равни пред закона и равнопоставени в участието си в медиите и при социологическите изследвания. Посочвайки само определени кандидати и кандидат президентска двойка, социологическите дружества са нарушили най-върховния закон - Конституцията, а именно чл.6,ал.2, като се ограничават правата на кандидатите от другите партии, участници в изборите на 14 ноември 2021г.

Съгласно Конституцията „ Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на ..., убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние”.

Нарушен е и чл.189, ал. от ИК, съгласно който (3) Българската национална телевизия и Българското национално радио отразяват обективно и справедливо проявите на кандидатите, регистрирани от партиите, коалициите и инициативните комитети, при зачитане на тяхната равнопоставеност и значимост въз основа на правила, приети от Централната избирателна комисия. Партиите и коалициите, които са регистрирали кандидати във всички изборни райони при избори за народни представители, имат право на равно участие.

В случая горните дружества отказвайки да ни включат в СПИСЪКА при проучването като участници в изборите, а именно участие за представяне на кандидатите ни за президент и народни представители, са осъществили един акт на дискриминация, нарушени са човешките права на кандидат президентската двойка адв. Мария Колева и акад. Ганчо Попов, както и участието ни като кандидати за народни представители.

Във връзка изложеното по-горе, молим да се приеме решение от ЦИК, като се санкционират и задължат одобрените социологически дружества при социологическите си проучвания да посочат всички партии, коалиции, инициативни комитети, както и кандидатите за президент и вицепрезидент участващи в изборите на 14 ноември 2021г.

11.11.2021г. С уважение:


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Пп Правото