Петков нахален. Обяви се за национален суверенитет

Решението на съда е взето с бързане, за да повлияе и на президентския вот, смята той

Петков нахален. Обяви се за национален суверенитет | StandartNews.com

„Въпреки че нито Конституцията, нито друг закон в България определят кой точно е моментът на признаване на отказа от чуждо гражданство, днес най-висшият съд на Родината подчини България и нейната Конституция и волята на нейните граждани на административните актове на чуждите държави. Днес България загуби частица от своя суверенитет!“

Това написа в социалните мрежи Кирил Петков, след като КС обяви, че е бил назначен за служебен министър в нарушение на Конституцията.

„Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!“, подчерта той.

В публикацията Петков изброява конкретните причини за решението си да стане министър в правителството на ген. Стефан Янев, като освен това отбелязва: „Позицията на Конституционния съд беше, че няма пречка в продължение на месец Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно, но същият този съд се произнесе с почти пълно единодушие днес“.

По думите му КС се е произнесъл „три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на мен, но и на кампанията на Президента на Републиката, и го направи бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай