Нинова скочи срещу съмнителните машини за гласуване

Социалистите не водят разговори с партии - нито с тези на протеста, нито с ГЕРБ или ДПС

Нинова скочи срещу съмнителните машини за гласуване | StandartNews.com

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази тази сутрин пред Нова телевизия безпокойство от информацията за появата на каквито и да е допълнителни машини за гласуване, за които не е уведомявана ЦИК и чието предназначение беше обяснено нескопосано от фирмата техен притежател "Сиела Норма".

„Част от устройствата очевидно не е внесена по правилата. ЦИК казва, че не знае за тези машини, те са извън този договор. Докато гадаем, ЦИК казва, че нищо не знае, „Сиела” се обърка в обясненията си. Първо каза, че са за Грузия и Албания, след това за резервни части. Въпроси има и към НАП, и към „Митниците”, уточни тя.

Нинова засегна и темата дали машините биха се използвали за ремонт на повредени устройства. „Аз съм юрист и чета закони. В Изборния кодекс пише така: „Ако машина се повреди, се минава на хартия”. Не се сменя, не се подменят резервните части в деня на изборите”, категорична бе лидерката на БСП.

Решението на казуса с машините, по думите ѝ е в две посоки. Първо - отговорните институции, а не фирмата или някой друг - да посочат фактите. И второто - да се броят контролните разписки.

Що се отнася за ситуацията след изборите, според Нинова „със сигурност от БСП ще зависи съставянето на следващия кабинет”. Тя допълни, че това се дължи на факта, че пет години са били последователна опозиция.

„В 46-ия парламент показахме стабилност, сигурност, диалогичност, разумни решения, подадохме ръка на всички. В момента БСП в себе си обединява промяната, но и сигурност, стабилност и предвидимост, която сме доказали. Това е ценното на нашата коалиция”, категорична е председателката на БСП.

Нинова посочи, че социалистите не водят разговори с партии - нито с тези на протеста, нито с ГЕРБ или ДПС. „Причините са принципни, държавнически. От уважение към народа. На 14-и трябва да видим как ще ни подредят. Втората причина е от омраза към задкулисието. Няма да разговаряме с никого задкулисно и тайно”, обясни тя. И беше категорична, че не се е срещала с Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай