Направиха фалшив профил на Делян Пеевски във фейсбук

Дело е на Иво Прокопиев, сезирам компетентните органи, каза Пеевски за "Стандарт"

Направиха фалшив профил на Делян Пеевски във фейсбук | StandartNews.com

Проверка на „Стандарт“ установи, че в социалната мрежа фейсбук фигурира профил с името на кандидат-депутата от ДПС Делян Пеевски, изявления от който се препечатват днес в различни медии. Свързахме се по телефона с Пеевски, който заяви следното:

„Благодаря на Иво Прокопиев, че ми е направил страница във фейсбук, но за негово съжаление профилът ми там е фалшив. Нямам и никога не съм имал профили в нито една социална мрежа. Това е елементарен опит да ми се приписват неверни изявления, за което ще сезирам компетентните органи. Когато реша да си направя профил във фейсбук или където и да било другаде, ще го обявя официално“.

Профилът на Пеевски, който, оказва се, е изцяло фалшив, е бил създаден на 27 октомври и в него са налични няколко поста, включително с множество снимки от предизборните мероприятия на ДПС и официалните плакати на кандидат-депутата за предстоящите избори, като само за няколко дни страницата има вече близо 200 последователи. 

Последното изявление в този профил, което именно е цитирано днес от няколко медии, е свързано с покана от името на Пеевски към Прокопиев да спре да се крие зад медии и политически проекти и да излезе с лицето си, за да защити политически си амбиции. Към този пост е прибавен и колаж с лицето на издателя на „Дневник“ и „Капитал“.

Преглед на текстовете в профила показва, че очевидно целта на фалшификатора е била максимално да наподоби реална страница. Но има и постове, а без съмнение ще последват и други такива, които приписвани на Пеевски, имат за цел да го дискредитират. 

Практиката да се създават неистински профили както във фейсбук, така и в туитър, тик-ток, инстаграм и други социални мрежи, съвсем не е от вчера, а когато мишена на киберпрестъпниците са публични личности, тогава вредите могат да бъдат значителни. Кражбата на самоличност обаче се преследва от закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай