Мустафа Карадайъ се срещна с младите от Ловеч

Трябва да сте готови за бъдещето на роботизацията и изкуствения интелект, каза лидерът на ДПС

Мустафа Карадайъ се срещна с младите от Ловеч | StandartNews.com

Трябва да подготвим младите хора за новите професии, свързани с изкуствения интелект и роботизацията. В световен план те се развиват и навлизат в живота два пъти по-бързо, отколкото интернетът стана част от живота ни преди години. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат на Движението за президент, на среща с младите хора в Ловеч. В нея участваха зам.-председателите на ДПС Станислав Анастасов, водач на листата на Движението в региона и Йордан Цонев.

Младите хора засипаха Мустафа Карадайъ с въпроси за младежката безработица, зелената сделка, високите технологии.

Младежката безработица е огромен проблем. Много млади хора са принудени да търсят препитанието си навън, каза Карадайъ. Но допълни, че за да се реши този проблем, трябва да се мисли и да се работи за младежката заетост.

Нашето отношение трябва да е към младежката заетост - как сами да си създаваме работните места, каза лидерът на ДПС. И се обърна към младите хора: "Вие сте от поколението родено в глобалния свят, всеки един от вас се е родил със света в джоба си - смартфон. Тенденциите вече са много по-различни. Когато аз бях студент свързвахме с кабел два-три компютъра. Когато завършвах вече се заговори за интернет, а 15-20 години по-късно светът стана зависим от интернет. Вие сте другото поколение - родени сте в епохата на интернет. Една част от професиите, които ги е имало, вие няма да ги имате. Но ще имате нови,  свързани с изкуствен интелект и роботизация.".

Мустафа Карадайъ обясни, че една част от услугите вече минават изцяло в полето на изкуствения интелект. В момента в Западна Европа вече има застрахователна компания без нито един служител - само на база изкуствен интелект. Световните анализатори казват, че светът скоро ще стане зависим от изкуствения интелект, каза лидерът на ДПС. И подчерта, че точно затова още през 2016 г. ДПС изведе в програмата си като основен приоритет високите технологии.

По отношение на Зелената сделка и зелената икономика лидерът на ДПС заяви: "Живеем във време на популизъм и лъжа, в което никой не мисли за държавата."

Германия спира въглищните и атомните си централи. Полша има 4 - 5 пъти по-висококалорични въглища и е много по-зависима от въглищата, отколкото е България. Но в момента Полша успя да договори своя план, затварянето на въглищните централи, затварянето на въгледобива, издейства си специални програми и средства. А у нас действащият президент каза, че ще работим "Мариците" да не се закриват, обясни Карадайъ. И категорично заяви: Никой не иска от нас да закриваме централите от днес за утре. От нас се иска план до 2050 година -  стъпка по стъпка какво ще направим, как ще заменим тази енергия, как ще заменим тези централи и какви социални мерки ще приложим към миньори и работници, които ще останат без работа.".

Липсата на този план е безхаберие, възмути се Карадайъ. И заяви: "Държавата в момента не е полезна за своя бизнес. Когато знае целта и посоката, бизнесът ще прави инвестиции, защото иска те да са дългосрочни и да има възвращаемост."

По отношение на възобновяемата енергия Мустафа Карадайъ заяви, че има държави в ЕС, които направиха така, че заради ползването на ресурсите за възобновяема енергия и производство на възобновяема енергия станаха тотално енергийно независими. Енергетиката не е само цена, тя е политическа и икономическа независимост, категоричен бе кандидатът за президент на ДПС. И припомни, че основните приоритети в програмата на Движението за ускорено икономическо развитие са чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия - зелена икономика, високи технологии и включването на свободните и активни граждани в политическите процеси.

Програмата ни гарантира икономика с висока принадена стойност, за да имаме ускорено развитие, за да можем да отлепим от дъното и да стигнем средните европейски стандарти на живот, а не да имаме младежка безработица, каза Мустафа Карадайъ.

Трябва да направим като държава скок, ако искаме да се развиваме ускорено. Не да догонваме по стари технологии, а направо да влезем в на полето на новите технологии и да направим ръст в икономиката, включително и за зелената сделка и за зелената икономика, за еко и био земеделието, включително за въздуха и за водата, обобщи лидерът на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай