Събота,

Манолова с 56 подписа срещу заповедта за "зеления сертификат"

От: Редактор -
Манолова с 56 подписа срещу заповедта за "зеления сертификат"
A
A
A

Председателят на Гражданскатаплатформа "Изправи се.БГ" Мая Маноловавнесе в Административния съд жалба,разписана от 56 души с правен интерес,срещу заповедта за въвеждане на"зеления сертификат".

Заповедта нарушава основни гражданскиправа, заложени в Конституцията иКонвенцията за правата на човека. Ставадума за правото на труд и придвижване.

Най-големият порок на заповедта енейният дискриминационен характер,защото лица с еднакъв здравен статус, седнакви количества антитела, сетретират по различен начин.

Еднитеполучават "зелен сертификат", а други немогат да го получат. Не стана ясно защохора, които са преболедували вкъщи и садиагностицирани без тест и не са врегистрите, но имат антитела, не могатда получат сертификат, каза Манолова.

Тя посочи, че хората с автоимуннизаболявания също са дискриминирани,защото за тях е противопоказно да севаксинират и не могат да получатсертификат.

Проблем има и с малкия бизнес, къдетоработниците по различни причини немогат да получат сертификат и трябва дасе тестват на всеки два дни. Вразличните отделения в болниците същоима проблем, защото много отмедицинските работници сапреболедували, имат достатъчноантитела, но не могат да взематсертификат, заяви тя.

Манолова посочи като проблем и ценитена антигенни тестове, с които може да севземе сертификат за 48 ч. Независимодали цената е 36 лв. или 10 лв., за нискитедоходи на българите е непосилно да сеправят тестове на всеки два дни, обяснитя.

Най-много подписи под жалбата има нахора с автоимунни заболявания, за коитое противопоказно да се ваксинират. Къмжалбата са се присъединили и служителив хотели и ресторанти, социалниработници, собственици на малък исемеен бизнес, мениджъри, студенти.

Подписи има и от лица, прекарали COVID-19 вболници, но нефигуриращи в регистъра за„зелен сертификат", както и от заболелиот COVID-19, които са се лекували в домашниусловия и въпреки че садиагностицирани от личните си лекариили с антигенни тестове, не могат да сиизвадят сертификат.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички