Хаджигенов: Мафията не може да ме купи

Пловдивчани са феномен - хем са мобилизирани да бутнат статуквото, хем са айляк, казва топ адвокатът

Хаджигенов: Мафията не може да ме купи | StandartNews.com
  • Пловдивчани са феномен - хем са мобилизирани да бутнат статуквото, хем са айляк, казва известният адвокат
  • Обричаме се на забвение, ако не гласуваме или не го правим умно

Непоколебимият борец срещу статуквото - Николай Хаджигенов, за трети пореден път избира Пловдив за свой боен окоп, откъдето черпи сила и вдъхновение, а впоследствие ще нападне врага на народа. Адвокатът и политик извън калъпа, който стряска сънищата на наглите типове, откраднали и продължаващи да грабят милиарди чрез схеми, знае, че именно в хилядолетния град демокрацията е пуснала най-дълбоки корени у нас. Ето защо юристът е убеден, че с общи усилия оттук ще бъде сложено началото на края на дълбоката държава, която ошушква, оглозгва, а после замазва и лъже безогледно данъкоплатците. Хаджигенов е подгласник на Мария Капон в листата на „Изправи се БГ! Ние Идваме“ за 16-и МИР, Пловдив-град. В това си качество гордо може да гледа жителите на втория по големина град в очите, защото те вече два пъти му гласуваха доверие като водач, а той го оправда в залата на Народното събрание. Като председател на комисията, която извади на бял свят бруталните полицаи-биячи по време на протестите срещу октопода, Николай доказа, че забавя, но не забравя. За да го изберете отново, гласувайте с №31 в интегралната бюлетина за „Изправи се БГ! Ние Идваме“.

- Г-н Хаджигенов, кампанията привършва, а вие отново прекарахте доста време под тепетата. Какво усещате - пловдивчани мобилизирани ли са да накажат статуквото или пък са изморени от трети пореден вот в рамките на няколко месеца?

- Пловдивчани са интересен феномен. Не са изморени, мотивирани са да променят статуквото и същевременно са айляк. Ако може някак си, без да си дават много зор.

- Борисов и хората му не спряха да ръсят лъжи и да пробват евтини номерца, за да объркат гласоподавателите. Как ще коментирате опитът за изфабрикуване на "Костинброд 2"?

- Борисов и компания толкова си могат. Това и номерцата с уж социологическите проучвания. И всичко това обичайно се кумулира с купуването на гласове. Е, да, де, но сега действа ефектът „Рашков“, а те лека-полека осъзнават, че мачът свърши и изпадат в тиха лудост. По същество - гръмнаха се в крака.

- Баснословни суми в чували и сакове, изтеглени за ден. Това разкриха от МВР около вечния строеж на АМ "Хемус", където лъснаха предварително заплатени стотици милиони "ин хаус". Вярвате ли, че има разумен българин, на когото не би му кипнало, щом подобни схеми лъснат?

- Всъщност - има. Я им кипва на 10%, я не. Останалите биха искали да участват в чувалите. Ако бяхме адекватни - щяхме да ги отнесем като придошла река. Точно това щеше да се случи в Европа. Всъщност, именно това е най-успешният ход на протеста. Показахме на европейските данъкоплатци, че ГЕРБ крадат от техните пари. И всичко свърши.

- Вие обявихте, че Румен Радев и Лозан Панов ви импонират. Сега, месец по-късно, спазвате ли коалиционна дисциплина и единствено зад настоящия президент ли заставате?

- Да. Искаше ми се да има истинско състезание, но уви. Не се получи. За мое огромно съжаление Лозан Панов не успя да бъде достоен участник в състезанието и Радев остана недостижим.

- Едно от обещанията ви е да спрете кражбите. Възможно ли е това по нашите географски ширини?

- Разбира се. Просто ще отнеме време и усилия на хора, на които им стиска да го направят.

- Известен сте като адвокат, който като хрътка гони докрай и има репутацията на трудно победим. Често защитавате и про боно онеправдани от доскорошния режим. Защо сте готов да жертвате добре платеното си професионално ежедневие за наподобяващ зоопарк парламент?

- Защото ако не сме ние там, то само те са в парламента. Това е най-краткият отговор. По-дълбоката част и по-неразбираемата е, че именно парламентът прави промяната възможна. Това е мястото. И именно там се водят не просто битки в парламентарна зала, там трябва да вложиш всичките си усилия, за да прескочиш или заобиколиш поставените капани от партиите на статуквото. За да се получават нещата. Видяхте каква неистова съпротива срещаме, дори и при най-малката промяна. Отказвам се от доста хонорари и приходи в пъти над депутатска заплата, за да разтуря къщичката на мафията.

- Демонстрирал сте неведнъж, че сте независим човек, изразяващ смело мнението си. От какво обаче сте зависим, извън политиката и адвокатстването?

- От спорта, книгите, музиката, природата.

- Как бихте описали водача на листата на листата на „Изправи се БГ! Ние Идваме“ за 16-и МИР, Пловдив-град - Мария Капон?

- Мария е чудесна и за разлика от мен е истински политик. Първият ми успешен ход в политиката е, че успях да я убедя да се бие с нас. При все, че моментът изобщо не беше подходящ за нея. Но успях да я убедя, че имам нужда от човек като нея. Оказах се прав. Шегувам се с нея, че Костов си имаше класната, а ние дружинна ръководителка, но без нея нямаше да е същото.

- Избройте трима пловдивчани, които ви впечатляват и, на които симпатизирате?

- Много са, но ще опитам. На първо място, случайно попаднах на живо изпълнение на Илин Папазян и адски много ми хареса. Съвсем младо момче, но на феноменално ниво в музиката. Константина от сладкарница "Моле". Млада, образована в чужбина, върнала се в родния си град Пловдив, граждански и политически активна с ясното съзнание, че това е начинът и това е жертва в интерес на обществото. Гаро Узунян – цветен, огромен човек, една от мисиите му извън Капана и Пловдив е онзи странен свят на "водата на живота" както той нарича уиски културата.

- Какво бихте казали на младите пловдивчани, за да ги убедите на 14-ти да си направят труда да идат до урните?

- Не бих ги убеждавал. Гласуването е заради вас самите. Ако не гласувате или ако не го правите умно, не упражнявате гражданските си права на управление и контрол, а това ви обрича на забвение.

- Вече обявихте, че Пловдив е любимият ви град и се оглеждате за къща под тепетата...

- При положение, че намеря какво да правя в Пловдив - бих се преместил с удоволствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай