Неделя,

Каримански изнесе уникална информация за митниците и икономиката

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
1994
Каримански изнесе уникална информация за митниците и икономиката
A
A
A

"Има течове по границите на България, корупционните практики в митниците не са прекъснати. Имаме сигнали и данни. Много от камионите, които влизат от Турция не се проверяват достатъчно стриктно за дадени хранителни продукти. Зависи какви са храните, какъв е тирът, но подкупите стигат до 350 000 лв., за да пуснат един тир, а парите се разпределят между корупционните етажи на властта". Това обяви в предаването "Твоят ден" по НоваНюз Любомир Каримански, кандидат-депутат от "Има такъв народ" (ИТН), председател на Бюджетната комисия в 46-о Народно събрание.

Осносно влизането в Еврозоната той поясни, че от ИТН никога не са твърдели, че 2024 г. ще бъде прието еврото, но е факт, че то ще подобри жизненият стандарт.

По здравната тема той каза, че МЗ разполага с повече от 16 млн. за лекарствени продукти за COVID-19. "Те не се използват достатъчно навременно, за да може да се овладее ситуацията", допълни Каримански.

Той коментира, че ако имаше смисъл от локдаун, той трябваше да бъде при правителството на Борисов, а това е повлякло всички проблеми. "Нека се използват както зелените сертификати, така и тестовете, за да има преходен период и да се осъзнае необходимостта от ваксинирането. Не се предприеха своевременни мерки от страна на служебното правителство. Мислехме си гледайки Европа, която отваряше предприятията и заводите, че и при нас така може да стане, но не си дадохме сметка, че сме последната страна по процент на ваксинация", подчерта Каримански.

Той разкри, че в структурите на ИТН не е обсъждана оставката на здравния министър.

По темата с обществените поръчки "Има такъв народ" има свое предложение. "За мен е важно да има промяна в централния бюджет, където чрез буферите изтичат пари, които нонстоп министър-председателят и министерският съвет прехвърлят от едно в друго министерство. Искаме да внедрим цялостна платформа в изпълнение на обществените поръчки, с ясни и прозрачни критерии", каза Каримански.

По думите му има кражби от страна на публичния сектор, затова е нужно създаване на Център за споделени услуги, където могат да се избягват дублиращи се процеси в публичния сектор. Това ще бъде предложено от ИТН в следващото Народно събрание.

Кандидат-депутатът смята, че инфлацията може да бъде овладяна по два начина. "Първият е държавата да продължава да увеличава разходите си, тогава инфлацията ще бъде двуцифрено число, близо до 10%. Другият вариант е рязко свиване на икономиката, което не е полезно за държавата", сподели Каримански.


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com