Карадайъ: Стандарт на живот тук и сега, а не в бъдещето

Това заяви кандидатът за президент на ДПС

Карадайъ: Стандарт на живот тук и сега, а не в бъдещето | StandartNews.com

Президентската институция е призвана да обединява. Това заяви лидерът на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ на митинг в град Крън, община Казанлък.. В него участваха Искра Михайлова, кандидат за вицепрезидент, Халил Летифов, зам.-председател на ДПС и водач на листата на Движението в Стара Загора, президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк и евродепутатът Атидже Алиева-Вели.

По думите му това се изразява в това по време на политически кризи да обединява партиите, които на база своите различни ценности и програми, да постигнат съгласие за националните цели и приоритети.

"А не президентът да се противопоставя на партиите", подчерта още веднъж Карадайъ. И обясни, че за преодоляването на социалната, икономическата и здравната криза има орган към президентската институция - Консултативният съвет по национална сигурност, който събира различните власти и парламентарните партии, за да постигне съгласие за създаването на стратегии за различните сектори.

От 2 години имаме Ковид-криза, но КСНС нито веднъж не се е събирал по тази тема, възмути се Карадайъ.

Той подчерта, че президентът трябва да бъде обединител на нацията и генератор на национални обединителни каузи. Ние с г-жа Михайлова имаме такива, подчерта Карадайъ. Първата национална кауза, за която Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова ще работят, е достигане на средните европейски стандарти на живот тук и сега, не някога в бъдещето. Ние не сме абонирани за дъното на всички европейски класации, категоричен бе Карадайъ.

Втората му голяма кауза е безплатна и достъпна детска градина за всяко дете в България. Ние сме правили такова предложение в Народното събрание. Не се прие, защото десните казваха: много добра идея, но щом вие го предлагате, няма да го гласуваме. Затова ние като предложим, вие ще ни подкрепите. Чист популизъм, нещо друго, коментира Мустафа Карадайъ. И продължи: "Левите пък казваха това е социална политика. Ние отговаряме - това е нещо много повече. Това е част от борбата с демографската криза, това е част от националната ни сигурност".

Българите в чужбина са част от българската нация, категорична бе Михайлова. Тя подчерта, че у нас трябва да се създадат условия българите зад граница да направят избор да се върнат у нас. Втората ми кауза е българското културно наследство да стане част от европейското, заяви кандидатът за вицепрезидент. И подчерта:

"Това го заявявам оттук, от Крън, община Казанлък, област Стара Загора, където един върху друг са пластовете на историята на тази земя, която ние сме наследили и ще предадем на бъдещите поколения". Тази земя трябва и може да бъде част от историята на Европа и ние ще го направим, обеща Михайлова.

И подчерта, че ще работи за това модерният европеец да се чувства длъжен да дойде в Казанлък и да се поклони пред наследството на траките. Вицепрезидентът може да отстоява и още една кауза - българският трибагреник да се вее над всяка обществена сграда, читалище, училище, детска градина, от всеки дом. Защото този трибагреник ни обединява, каза Михайлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай