Карадайъ с тежки думи за Радев: Руши държавността

Свидетели сме как президент нарушава клетвата, която е дал, каза лидерът на ДПС

Карадайъ с тежки думи за Радев: Руши държавността | StandartNews.com

Кандидатирахме се с г-жа Искра Михайлова със самочувствието, че президентската институция трябва да е изпълнена със съдържание и с функция. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат на Движението за президент, по време на среща с избирателите в Силистра. В нея участваха още Искра Михайлова, кандидат на ДПС за вицепрезидент, Илхан Кючюк, председател на АЛДЕ и Джевдет Чакъров, водач на листата на Движението в Силистра.

Президентската институция има изключително важна роля по време на кризи - тя е мястото, където партиите трябва да постигат съгласие. Призвана е по време на кризи да намери общия изход заедно различните партии, категоричен бе Карадайъ и подчерта, че за две години пандемия Румен Радев нито веднъж не е свикал КСНС, за да се изработят общи решения за справяне с пандемията. Нещо повече - резултатът от "мерките на служебното му правителство" е фактът, че България е първа по смъртност в света, а СЗО призова да се помага на страната ни.

Освен да бъде обединител на нацията, президентската институция трябва да бъде гарант за изпълнение на Конституцията и законите на страната. А днес виждаме в нея хора, които влизат в партийните окопи, водят институционални войни, разделят обществото и пак се кандидатират за президенти, подчерта Карадайъ. Днес сме свидетели как президент руши държавност, чрез нарушаване на конституцията, чрез нарушаване на клетвата, която е дал, допълни той.

В последните 6 месеца сме свидетели на реваншизъм, на същия модел ГЕРБ, но в по-лошата му версия - виждаме как се използва държавният апарат срещу политически опоненти, как става бухалка срещу хората в нарушение на Конституцията и законите на страната. Как държавният апарат се ползва за погазване права и свободи в европейска България, заяви още Мустафа Карадайъ. И увери: "С г-жа Искра Михайлова ще бъдем гарант за върховенството на закона, но и гарант за човешките, гражданските и политически права на българските граждани".

Ние можем да бъдем европейската кандидат-президентската двойка на изборите, каза Искра Михайлова пред хората от Силистра. И допълни: "Вярвам в европейските принципи, вярвам, че можем да допринесем за демокрацията у нас".

Ние с г-н Карадайъ имаме самочувствието да кажем: Ние знаем, ние можем. Ние вярваме, че президентската институция е част от държавността. И повече от 20 години сме се учили, че принципът на заедността е голямото богатство, подчерта тя.

Затова и една от каузите, която ще предложа, е – българското културно наследство като част от европейското наследство, заяви Михайлова.

Години наред проблемите се замитаха, а някой ни обясняваше колко му е важна снимката с Меркел. Да, тя е важна, но само ако имаш самочувствието да поставиш проблемите на страната си. Това прави ДПС и затова получава признанието и уважението, и то не само на либералните ни партньори, заяви на срещата президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк. И каза, че ДПС е партията, която смело гледа в бъдещето. И за разлика от днешните управляващи, които се опитват да замитат проблемите, ДПС има смелостта и отговорността да говори публично за тях, каза Кючюк. И попита: "Защо Силистра като граничен район, като житницата на България, не може да разгърне потенциала си? Защо стигнахме дотам кризите да не се управляват, а топката да се прехвърля от президента към премиера и обратно?"

Така беше 12 години, така е и през последните няколко месеца, през които президентът назначава служебно правителство, на което да му дава инструкции. И това решава ли въпросите? Не, задълбочава ги, убеден е Илхан Кючюк.

Радва ме фактът, че виждам позитивната нагласа след членовете и симпатизантите ни в област Силистра да докажат, че юлските резултати от изборите не са случайни, заяви Джевдет Чакъров. И допълни: "Нещо повече – готови сме не само да затвърдим резултатите, но дори да ги надградим. Затова призовавам най-вече младите хора да ни подкрепят в името на единението на нашата Родина България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай