Карадайъ посочи капаните пред бизнеса

Другите държави си получават парите от ЕС, а ние се правим на шмекери и стоим на дъното, посочи лидерът на ДПС

Карадайъ посочи капаните пред бизнеса | StandartNews.com

Кандидатите за президент и вицепрезидент на ДПС - Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, се срещнаха с предприемачи в Русе.

Огромен бе интересът на бизнесмените, които задаваха въпроси от това кога ще започнем да получаваме пари от Плана за възстановяване, през това кои отрасли ще са най-губещи от Зелената европейска сделка, до това кога най-после ще има редовно правителство и какви са приоритетите на президентската двойка по отношение на болните теми за бизнеса – липса на кадри и страгетия за развитие на структуроопределящите отрасли.

Нямаме яснота нито какво се случва с оперативните програми, нито с Плана за възстановяване и устойчивост. Не знаем дали да инвестираме наши средства или да чакаме парите от Европа, заявиха представители на бизнеса.

Искра Михайлова им отговори, че няма как да получим одобрение на Плана до края на годината. Стандартната процедура е, че той престоява в Европейския съвет поне три месеца, през което време страните-членки се запознават с него, а след това трябва технологично време, за да се изкаже Европейската комисия, заяви Михайлова. Тя каза, че не е оптимист и смята, че в крайна сметка Планът ще бъде върнат именно заради частта, свързана с енергетиката.

Ако имаме приет План за възстановяване, пари може да се очакват във втората половина на следващата година. Авансови плащания обаче няма да се получат, а ще има възстановяване, добави тя.

От срещата ни с еврокомисаря по енергетиката, която проведохме с г-жа Михайлова в Брюксел стана ясно, че висят както оперативните програми, така и Планът за възстановяване, заяви Мустафа Карадайъ.

Той обясни и причините Планът да е под въпрос, а оперативните програми да се бавят:

„Не сме готови за следващия оперативен период, защото ДПС не участва във властта. Нека ви припомня, че ние от ДПС договорихме първия програмен период веднага след влизането си в ЕС. Тогава бяхме във властта. Вторият програмен период пак ние го договорихме. Спомняте ли си кога стана това – през 2013 година", припомни Карадайъ. "Когато влязохме в министерствата, нямаше нищо написано, но наваксахме. Сега обаче е още по-плачевна равносметката в края на първата година от третия оперативен период – програмите ни са на ниво 0.".

"Още при изработването на Плана, подходът бе грешен. Още в началото на обсъждане ние предложихме да се съберат експертите, които работят по оперативните програми, така че да внесем и едното, и другото. В края на 44-тото Народно събрание ние от ДПС направихме много срещи с браншови организации. От това обаче което бяхме изработили като рамка, нищо не остана“, добави Карадайъ.

И докато другите държави си имат стратегиите, вървят им програмите, гледат си интереса, ние не си пишем домашното, а се правим на шмекери. Мислим си, че ще излъжем някого, но лъжем само себе си и изоставаме. Докато новите технологии предпоставят нови професии, ние още нямаме идея какво ще правим с тези, от които вече няма да има нужда. И в образованието схемата – парите следват ученика и студента си продължава, вместо то бъде насочено изцяло към родната икономика. Ето дотогава, ние ще продължим да произвеждаме безработни висшисти, а бизнесът няма да има кадри, каза още той.

Карадайъ подчерта, че не е вярно, че президентската институция е с орязани правомощия. През тази институция има всички възможности да се работи с научната общност, с представителите на бизнес организациите, да се провокират решения, както от изпълнителната и от законодателната власт, които да градят национални приоритети и цели.

Светът е пред нова революция – зелената, а в България Зеленият пакт се неглижира още от самото начало, още от времето на Борисов, добави Михайлова.

Тя припомни, че още на 14 юли е приет новият пакет законодателство, който трябва да се прилага във всяка страна. Той предвижда промени в законите, касаещи развитието на транспорта, строителството, ремонта на сгради, земеделие, био разнообразие, гори, морски аквакултури. Имаме ли обаче готовност да се включим в международната търговия с емисии в земеделието и транспорта? Наясно ли са кметовете как могат да спечелят пари, защото поглъщат емисии, попита Михайлова. Не, защото европейските експерти дори не могат да се видят с тях – кметовете цяла година правят избори, заяви Михайлова.

Тя бе категорична, че докато нямаме редовно правителство, ще останем без стратегически план за България и ще стоим на дъното на Европа, докато другите си произвеждат продукти с висока добавена стойност за следващото поколение.

Михайлова даде и прогноза какви ще са промените в отделните сектори и какви ще са приоритетите им заради Зеления европейски пакт.

Според нея строителството като отрасъл може да е най-засегнато, но в същото време може и много да спечели. В този сектор тя акцентира върху строителните материали на бъдещето, реновиране на сградите с международните търгове за емисии и използването на нови технологии. За текстилната промишленост каза, че трябва да се гледа към кръговата икономика, защото бъдещето на сектора е във вторичната употреба на материалите. Даде пример, че в Европа вече се използва текстил при изолация на сгради.

В земеделието акцентира върху био земеделието, като препоръча сдружаване на субекти в търсене на големи пазари.

Препоръча на малките и средни фирми са станат енергийно независими като използват всякакъв вид енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай