Четвъртък,

Какви слабости в изборите у нас видяха международните наблюдатели

От: Редакция -
294
Какви слабости в изборите у нас видяха международните наблюдатели
A
A
A

Представителите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), които наблюдаваха вчерашните избори у нас, дават положителна оценка на процеса като състезателен и при спазване на основните свободи.

Това се отчита в изявление на наблюдателите, съобщи БТА. Отбелязва се обаче, че се запазват дългогодишните проблеми с купуването на гласове и контролирането на вота. Доверието в изборите е подкопано и от трудностите при създаване на правителство след изборите от началото на годината, допълват 19-те наблюдатели. Според тях пандемията оказва силно въздействие върху българското общество. По тяхно мнение машинното гласуване може да намали възможностите за купуване на гласове, но и да затрудни онези, които не ползват съвременните технологии. В изявлението се посочва, че неочакваното откриване на допълнителни машини за гласуване преди изборите и последвалите "неубедителни" обяснения хвърлят сянка на съмнение за възможност за изборни измами.

Представителите на ПАСЕ са наблюдавали изборите в София, Батак, Благоевград, Дупница, Карлово, Кюстендил, Мездра, Пазарджик, Перник, Пловдив, Правец, Самоков, Сливница и Велинград. На тези места те са видели спокойно, прозрачно и добре организирано гласуване, въпреки някои организационни недостатъци. Според тях дизайнът на екрана на машините при гласуването вчера е бил такъв, че някои избиратели се е наложило да не участват в един от двата избора.В изявлението са добавя, че ПАСЕ и Венецианската комисия ще продължат да дават подкрепа за допълнителни подобрения в българското изборно законодателство. Допълва се, че цялостен доклад от наблюдението на изборите у нас ще бъде представен през януари догодина.


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички