Ива Митева: Настояваме за 9% ДДС на основните храни

Мечтая за повече държавническо мислене в парламента, казва председателят на 45-ото и 46-ото НС Ива Митева

Ива Митева: Настояваме за 9% ДДС на основните храни | StandartNews.com

 

  • Искам преразглеждане на регулаторните органи. Не може заплатата в КФН да е около 15 000 лв., а в КЗК около 5000 лв.
  • Не можем да оставим хората, работили цял живот без пенсия
  • Отговарям на всеки мейл на гражданин, имам папка с предложения, които ще обсъдим с колегите в НС
  • 44-тият парламент е озвучаван от фирма за концерти
  • Милиони са потънали в два тревясали тенискорта във Велинград
  • Извиних се на Христо Иванов, Мая Манолова ми поиска прошка
  • Мечтая за повече държавническо мислене в парламента, казва председателят на 45-ото и 46-ото НС Ива Митева от Има Такъв Народ в специално интеврю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Митева, след два мандата председател на НС, какво според Вас трябва да се промени в работата на парламента, за да стане дейността му по-ефективна?

- В последното, 46-о НС, за първи път приехме нов правилник. Да, много неща от стария останаха. Но за първи път временната комисия започна на чисто. Тя си изработи правилника и върху него се направиха предложенията между двете гласувания. Такова нещо в толкова кратък срок никога не се е правело. Бях събрала много информация как работят другите парламенти, включително за сесийното им заседаване, за кворумите, за работата и наименованието на комисии. Ние бяхме единствената парламентарна група, която до последно настояваше за по-малко комисии, не повече от 16-17.

- Защо не се случи?

- Желанието винаги е да има повече председатели на комисии, за да се ползват повече коли, да има повече екстри. Председателят на комисията е приравнен на министър. За съжаление на мнозина, издадох заповед, с която ограничих ползването на служебни автомобили. Премахнах персоналните коли за ръководствата на парламентарни групи, включително и на комисиите.

- Каква беше реакцията?

- Имаше отпор, най-вече ГЕРБ реагираха по-остро. Но аз бях искрена и им казах: Няма пречка да излезете пред журналистите и да заявите, че искате да се работи по стария начин. Но го направете вие. Повече никой не постави въпроса. Преди да взема решението, много честно го предложих на Председателски съвет. Всъщност всички решения, които сме вземали, са минали през Председателски съвет и са били приемани с единодушие. Затова е  обидно, когато след това се вдига медиен шум и Председателят остава сам. А той е пръв сред равни, има и конституционни решения в тази посока. Не мога да си позволя да вземам еднолични решения. При приемането на правилника дори поисках създаването на финансов съвет или приемането на текст, според който решения, свързани с изразходването на средства, да минават през Председателски съвет. Тоест - като председател да докладвам какво съм разписала, особено, когато става дума за разходването на големи средства. Исках да докладвам всяка една обществена поръчка. Но това не се възприе, казаха ми, че председателят трябва да има свобода.В началото на следващия парламент ще дам пресконференция, независимо в какво качество съм, защото в края на 45-ото НС възложих няколко одита и искам да обявя резултатите.

- Какви одити възложихте?

- Одити на назначения, на заплащането в НС, на ремонта на новата пленарна залата. Трябва хората да разберат защо парламентът не се помещава там.

- Какъв е проблемът със залата? Какво показа одитът?

- Така и не се стигна до обществени поръчки за система за гласуване и система за озвучаване. 44-ият парламент бе озвучаван от фирма за концерти. Системата за гласуване бе старата. Поръчката за озвучаването бе тръгнала, но няколко пъти бе обжалвана и спирана. Оказа се, че първоначално проектът за СМР на залата е включвал както системата за озвучаване, така и системата за  гласуване. В един момент системата за гласуване и озвучаване са извадени от проекта. Но окабеляването е било вече планирано за определена техника. Оказва се, че окабеляването вече не може да бъде ползвано, тъй като техниката, която се предлага в проведените по-късно обществени поръчки вече е съвсем различна. Когато поръчката е извадена от общия проект, стойността и е около 2,1 млн. лв., а в някакъв момент бе стигнала над 3, 5 млн. Изведнъж започва да се завишава цената.

- При тези одити открити ли бяха закононарушения?

- Да. Във Велинград, например, където НС стопанисва почивна база, са построени за близо 1 780 000 лв. два тенис корта и фитнес център, които в момента са тревясали и никой не може да обясни целта им. Да не говорим, че ремонтът на стола на бившия партиен дом е доникъде. Там е започнало СМР. Договорът е сключен на единия ден, а на следващия ден е изплатена авансово цялата сума по договора. Отделно в друга поръчка е закупено оборудване. В момента фирмата е доставила оборудването, а няма как да се монтира, тъй като ремонтът не е приключил. На практика може да се окаже, че то няма да може да се монтира.Убедена съм, че трябва да помислим и по критерия "най-ниска цена" в Закона за обществените поръчки. В момента сме затрупани от химикалки и маркери, които не пишат, от толбодове, които не работят, от пособия, които хвърляме, защото са некачествени, но купени по най-ниска цена.

- Имахте идея парламентът да заседава на сесии. Защо тя не се възприе?

- Може би защото много остро реагираха медиите. Трябва да съм честна - представители на почти всички парламентарни групи ми казаха: Идеята е блестяща и ние стоим зад нея. Когато поисках да го заявят публично отговорът бе: Не, ще се настроят срещу нас. Наистина смятам, че сесиите са най-разумният вариант. Изморихме се от толкова чести промени в законите. Но продължаваме да вървим към това галопиращо законодателство, което променяме ежедневно. А големите ни професори още навремето са казали, че в постоянството на закона се крие неговата сила. Тогава човек уважава закона.Амбицирана съм да направя консолидираните закони. Не е нормално, когато законите се променят ежедневно, да ги няма на сайта на парламента в консолидиран вид безплатно. Това съществува във всички държави - членки на ЕС. Осъзнавам колко е трудно това и колко бавно ще стане, но знам, че трябва да стане. Ще е в полза на гражданите, защото не всеки може да си позволи да си купи частните правните системи.

- Предложихте създаването на парламентарни съвети. Защо?

- Въведохме пълната публичност на заседанията. Въпреки, че когато видят камери, мнозина от колегите се променят - всичко става политика. Затова и в много парламенти заседанията на комисиите са закрити.Но аз вярвам, че бъдещето е на конструктивните и задълбочени разговори. Трябва да започнем много внимателно да обсъждаме промените. Нужно е доверие и по-голям диалог между нас. И трябва да се тръгне точно от там, с тези съвети, които предложих да се създадат. Трябва да работим теми по теми. Още в първите заседания на новия парламент е необходимо да се разберем, че ще работим по политики. Че ще започнат да се създават тези експертни съвети, в които ще влязат практиците, теоретиците и неправителствените организации. И всеки ще може да даде своя опит и знания в съответната материя и тя да се огледа всестранно.А не да се надпреварваме да внасяме закони. Не е важна бройката. Колко от внесените закони се приеха? Много малко. От трите закона за Бюрото към главния прокурор се прие нашият.Доволна съм, че 46-ият парламент не допусна да се наруши конституцията или правилника. Това е парламентаризмът. Парламентарното управление е управление под контрол, под наблюдение. Изслушването на министрите показа, че парламентът осъществява този контрол върху изпълнителната власт.

- Премахването на специализираните съд и прокуратура бе тема на 45-ия и 46-ия парламент. Защо не стигна времето за нея?

- Не е важно да закрием само специализираният съд и специализираната прокуратура. Трябва да видим как работи цялата съдебна система в цялост. Там има много проблеми. И с назначенията, и с повишаването на магистратите, и с допълнителното стимулиране, и с атестиранията, и с кариерните бонуси, които трябва да бъдат премахнати. В проекта бе заложено започнатите дела да се завършват в закрития съд. Е как, ако съдът е закрит, ще се довършват дела в него?! Това е нонсенс. Друга болна тема са регулаторните органи. Нужно е да преразгледаме статута на всички регулаторни органи, които са създадени със закон или постановление на Министерски съвет - правомощия, мандати, размери на възнаграждения, допълнително стимулиране, да ги видим в цялост.

- Това е цяла реформа.

- Да. Не е нормално в КФН възнагражденията на комисарите да са между 13 000 и 15 000 лв., а в КЗК или КЗП да са между 4 000-5000 лв. Отговорността на тези комисари да не би да е по-малка?! Да не говорим за заплатите в държавната администрация, където за едни и същи длъжности има марж над 500 лв.

- Идеите Ви са безкрайно амбициозни. Смятаме ли обаче, че след това разделение, което се получи - нови, стари, статукво промяна, депутатите, които в не малка част ще бъдат същите, вече ще са достатъчно узрели, за да работят по политики?

- Надявам се. Предстои ни ужасно тежка зима. И хората сигурно очакват да им говорим за здравеопазване. За това, че не могат да се лекуват в болниците, а цял живот са плащали осигуровки, за тези пътеки, при които не се знае къде отиват средствата. За образованието и делегираните бюджети, за намаляване на  ставките за ДДС за стоките от първа необходимост - т.нар. "малка потребителска кошница".

- Има Такъв Народ подкрепя ли идеята за намаляване на ДДС върху храните?

- Да, абсолютно. Категорично смятам, че трябва да вървим към 9% ДДС поне на храните от първа необходимост - хляб, мляко, яйца, олио, сирене. Това е насъщният ни. Не може да виждаме хора, които казват не мога да си купя хляб. Като председател на парламента получих писмо от пенсиониран лекар от село Богомилово, Старозагорско, който казва: Пенсиониран съм с 345 лева, как ще живея по този начин, това е унижение, прочетете го пред всички. Ето казвам го - чрез вашата медия. Не може да оставим тази хора, които толкова години са работели, без пенсия. Пенсионните фондове също трябва да бъдат преразгледани. Непрекъснато се говори за някакви злоупотреби. Всичко трябва да бъде извадено на масата. Трябва да се грижим за всеки гражданин. Призоваваме ги да гласуват, но трябва да мислим какво се случва с хората на следващия ден след изборите.

- Как общувате с избирателите си?

- Получавам много писма, особено от млади хора. На всеки имейл съм отговорила, с всички съм се свързала по телефона. Направих срещи с хора, които ми бяха писали от Разград и срещите бяха много вълнуващи. Ние не знаем всички проблеми, затова призовавам хората да ми ги пишат и дават. Вече имам папка с предложния и те трябва да бъдат разгледани едно по едно. Хората да търсят от нас сметка кое е изпълнено и кое не.

- За да се случи всичко това обаче е необходимо да има работещо правителство и стабилен парламент. Каква е прогнозата Ви?

- Вярвам, че това ще се случи. Смятам, че трябва да започнем да си имаме доверие, трябва да си подадем ръка. Силно вярвам, че всички партии сме си научили урока.

- Простихте ли на "Демократична България" за начина, по който постъпи спрямо ИТН?

- Ние винаги сме си признавали, че сме млади и неопитни като политици. Но смятам и вярвам, че ние сме честни като политици. Не сме изрекли лъжи. Но чух неистини от други групи. Най-малкото това, което на мен ми се казваше на четири очи, след това публично ставаше  нещо коренно различно. Самата аз не можех да повярвам какво се случва.Връщам се към последните ми действия и отказа ми да свикам извънредно заседание. След това осъзнах, че ако се бях обадила на Христо Иванов, за да му обясня своето решение, мисля, че той щеше да ме разбере. Сигурно го изненадах с това, че обявих решението си при Мария Цънцарова - може би го направих, защото то категорично бе мое собствено и не исках по никакъв начин да ми се влияе. След разпускането на парламента му се обадих и казах: Христо, извинявай, но смятам, че това бе честното поведение. По подобен начин Мая Манолова дойде при мен да иска прошка. Работила съм с нея 20 години. Мисля, че можем да продължим напред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай