Горещи данни! Колко взима Радев на първи тур

6 партии ще влезнат в парламента

Горещи данни! Колко взима Радев на първи тур | StandartNews.com

Според резултатите на ново проучване на "Алфа Рисърч" за електоралните нагласи преди предстоящите избори "2 в 1" общо 6 партии влизат в новия парламент, а Румен Радев взима 42,6% на първи тур на президентския вот.

В новия парламент мнозинство няма да може да се постигне без гласовете на три до четири партии. Това сочат данните от ново социологическо проучване, проведено в периода 4 – 10 октомври 2021 г

ГЕРБ стартира от първото място с 23.1% от гласовете на твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори и продължава да бъде на устойчива дистанцията пред останалите.

Оспорвана е битката за второ място между БСП (16.8%) и "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%). 

Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите й, но Ковид кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат. При "Продължаваме промяната" е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите.

Сериозната и продължаваща ерозия на ИТН го извеждат от първа до четвърта или пета политическа сила. На старта на кампанията "Демократична България" (10.9%) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов (10.4%). И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри.

С 9.3% от гласовете на сигурните, че ще гласуват на 14-ти ноември, ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-то НС.

Няма сериозна статистическа вероятност някоя друга партия да прескочи 4%-та бариера. Ако тази тенденция се запази в хода на кампанията, това би означавало известно преразпределение на електоралните нагласи, но не и кардинална промяна в съотношението на силите.

Оправдават се очакванията, че избори две в едно водят до повишаване на избирателната активност, а президентският вот по традиция предизвиква по-голям интерес. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай