ДПС-Плевен: Осъдихме репресията на Рашков

Илхан Кючюк: Сезираме министрите на правосъдието от ЕС за погазената демокрация

ДПС-Плевен: Осъдихме репресията на Рашков | StandartNews.com

ДПС-Плевен осъди репресията на Рашков. Това съобщи водачът на листата на Движението в региона Марио Рангелов на предизборна среща в града. В нея участваха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат на Движението за президент, Искра Михайлова, кандидат за вицепрезидент, Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ и Йордан Цонев, зам.-председател на партията.

За съжаление днес ние, ДПС - най-отговорната партия, сме изправени пак да се борим за правата и свободите на избирателите, за правата и свободите на нашите граждани, каза Рангелов. И разказа за полицейските репресии в село Буковлък на местните избори.

"В дома на местния ни председател, който има малки деца и възрастни родители, влизат в 7 часа сутринта и го извеждат като най-големия престъпник, без да му кажат какви са правата му и защо го задържат. Накрая се оказва, че е извикан да подпише протокол да не участва на изборите. Та той ни е местен председател и това му е работата. Задържаха още 20 наши активисти. Но това ни сплоти. ДПС нае адвокат, който заведе искове. И само преди 3 дни след решение на плевенския съд тези заповеди бяха обявени за незаконни. ДПС осъди репресията на Рашков", каза Марио Рангелов.

"С номинацията за президент и вицепрезидент на Мустафа и Искра ние показваме на българската нация как трябва да се държи една национално-отговорна политическа сила. Политическа партия, която залага на единството. Защото разделението, което стана в България, особено от началото на годината, е опасно", каза още Марио Рангелов. И разказа, че в област Плевен ДПС има кмет етнически българин - Момчил Митов, кмет на Горник. Наш приятел, която беше независим кмет и който след 3 мандата, сблъсквайки се с проблемите, реши, че ДПС е неговата партия и днес дори е председател на една от големите общински структури в областта - Червен бряг, каза Рангелов. И допълни: "Имаме и кмет етнически турчин - кметът на Одърне, населено място, където традиционните избиратели на ДПС са не повече от 20%. И имаме и кмет на село Буколвък от две седмици - Георги Божинов, ром. Коя друга политическа сила би номинирала хора от различни етноси? Само тази, която се чувства национално отговорна - ДПС".

На 14 ноември ние излизаме да защитим правата и свободите на българските граждани. Затова искам от вас пълното съдействие, за да докажем, че срещу насилието се излиза с единство, призова Марио Рангелов.

Това което Марио разказа още утре ще бъде предадено в Страсбург от мен и Искра Михайлова, зам.-председател на третата по големина група в ЕП "Обнови Европа" и кандидат на ДПС за вицепрезидент, каза президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк. Той съобщи, че европейски наблюдатели от Франция, Германия, Холандия и други страни членки на ЕС, ще следят изборите за президент и парламент у нас на 14 ноември.

"Ние ще разказваме за това, което се случва с българската демокрация, заяви Кючюк. Европеецът не може и не иска да приеме, че свободната воля на българските граждани е потискана. Когато журналисти ми казват, че това е вътрешен въпрос и ме питат защо го изнасям в чужбина, отговарям - не е вътрешен въпрос. Брюксел не е чужбина, там се вземат решенията, там се определят правилата, които важат, както на жълтите павета в София, така и за всеки един гражданин в България", заяви Кючюк.

"Не може една държава да бъде демократична, а друга - не. Не сме в 19 век, а в 21-ви. В 21 век се мери интелектът, не цветът на кожата. Хората не се определят по това от къде са, а какво могат. На България й трябва обществен консенсус. Трябва й нов дневен ред, за да се обърне към проблемите на хората. Цялата тази информация ще бъде сложена на масата на министрите на правосъдието от ЕС. Това е конкретен ангажимент от страна на либералната група. Ние искаме България да бъде демократична страна и да зачита човешките права и свободи", обяви Кючюк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай