Чий кораб ще заседне в президентските скали

5 големи въпроса на старта на двойно преплетената кампания

Чий кораб ще заседне в президентските скали | StandartNews.com
  • 5 големи въпроса на старта на двойно преплетената кампания
  • Активността става решаваща, битката е не за място, а за мнозинство

 

Има някаква иронична прилика между неволите на заседналия край Камен бряг кораб и политическите драми около започналата вече кампания за парламент и президент. Колкото повече "Вера Су" стои, заклещен в скалите, толкова по-крехки са шансовете му за спасение -кранът голям, кофата му малка, вълните високи, ветровете силни, укрепването невъзможно, вероятността за обръщане - огромна...Колкото повече ГЕРБ се оттласква от останалите партии, връщайки си убедително първата позиция, толкова по-сговорчиви за съюз срещу Борисов стават партиите на протеста. ИТН прости на Демократична България саботажа на кабинета "Николай Василев". А Христо Иванов дори заяви, че има уникална мисия - властта да е така разпределена, че никой да няма твърде голяма сила. Тоест всеки да контролира всеки и да не може без другия.5 големи въпроса отварят двойната надпреварата - за 47-мия парламент и за "Дондуков 2

1. Ще прелее ли Радев гласове за протестните партии?

Каква ще бъде избирателната активност на 14 ноември е въпросът, от който социолозите бягат като дявол от тамян. Никой не се наема да направи прогноза, защото избори 2 в 1 не сме имали и рискът е като да ловиш черна котка в тъмна стая. Тенденцията за парламентарния вот е надолу и ако гласувахме само за парламент едва ли в секциите биха отишли повече от 3-3,2 милиона души. Това е таванът, върху който в момента агенциите правят първите си проучвания. Но вотът за държавен глава тласка активност. И социолозите не изключват именно заради него на 14 ноември пред машините за гласуване да застанат невижданите от дълго време насам между 3.5, даже 4 милиона души. Тогава всичко е възможно.Мачът е свирен, бе единственият коментар след тържественото сформиране на инициативния комитет за повторното издигане на Румен Радев и Илияна Йотова. Докато ГЕРБерите брояха агентите на ДС в него, а социалистите - цветовете на нацията, политолозите бяха категорични, че от заявилите се вече участници в надпреварата за "Дондуков" 2 няма кой да надвие Радев. Интригата обаче остава докато стане ясно е решил Борисов за кандидата на ГЕРБ. Почувствал отсега адреналина на победата Радев закачи егото на Борисов, призовавайки го да излезе на двубой. Челният сблъсък е малко вероятен. Но пък социолозите много добре помнят как до един предричаха безпроблемна победа на Петър Стоянов, а президент стана Георги Първанов.В политиката изненади винаги са възможни, особено ако Радев направи гаф и катапултира сам. Или ако Нидал Алгафари е прав и ГЕРБ наистина извади "сензационен кандидат,  олицетворението на обединител, най-добре познатата българска личност в световен мащаб". Ако това е царят Симеон Сакскобургготски, както се говори, битката стана повече от интересна.

2. Ще повторят ли Кирил Петков и Асен Василев успеха на Слави Трифонов?

Бившите служебни министри са пълен антипод на лидера на ИТН. Партията им също. Докато Слави е сериозен, сърдит и пунктуален в думите и действията си, харвардците са доволно фриволни. Обикалят държавата с 24-каратова усмивка, правят селфита с електората, говорят бързо и красиво, готови са на диалог с всички, макар и с някои под условие.Така както ИТН вече не е новобранец в политиката, държи изключително много на експертизата и вече разполага с банка кадри от специалисти във всяка област, така "Продължаваме промяната" подбира депутатите си по два критерия - почтеност (каквото и да означава това за тях)и долу, Борисов!Безспорно Петков и Василев заемат изцяло нишата на Мая Манолова и крадат електорат от Христо Иванов, но тайният им коз е привличането на нови избиратели. В навечерието на кампанията "Галъп" им даде летящ старт от второто място. Изненада дори за самия Андрей Райчев, който два пъти каза в ефир, че чака колегите му да потвърдят данните, защото едно изследване победа не прави. При 3 милиона избиратели Петков и Василев може да не повторят успеха на ИТН от миналия вот. Но при 4 милиона новите избиратели ще пренаредят изцяло изборната класация.

3. Ще получат ли новите мнозинство?

След влизането на ИТН в политиката вече нищо не е същото. Първи вече не означава управляващ, последен не значи опозиция. Разделителната линия промяна - статукво също се разми. БСП се преформатира от статукво в промяна. А с работата си по актуализацията на бюджета и издействаните пари на пенсионери, земеделци, хотелиери и ресторантьори, превозвачи и самоосигуряващите се, ДПС доказа, че единствена има право да се нарича промяна.Засега мнозинство на промяната без БСП или ДПС не е възможно. Но ако активността е рекордна може да видим един нов парламент.

4. Ще се промуши ли Мая Манолова?

Протестът даде криле на Мая Манолова и Отровното трио, но листчетата на Татяна Дончева ги подрязаха. Днес бунтът е икономически, а не политически. Оставка на министър, нахлуване в Булгаргаз, влизане в КЕВР не работят и не носят гласове. Затова пред "Изправи се.БГ! Ние идваме" предизвикателството е така да променят кампанията си, че да се промушат отново в парламента. Още повече, че за тяхното място се бори Възраждане, шансовете на която стават все по-големи.

5. Ще има ли фотофиниш?

Фотофиниш за първото място реши изборите за 46-тия парламент. Днес фотофинишът е за второто място. Само за седмица на него според първите проучвания се изредиха ИТН, БСП, Демократична България и "Продължаваме промяната", за да изкласят накрая с 2% Кирил Петков и Асен Василев. Финалът зависи от хода на двойнопреплетената кампания. Тя вече е белязана от стари играчи и нови емоции. Но вотът на хората днес не се определя от острите думи на Радев, Борисов, Каракачанов, Сидеров, Цветанов и т.н. А от смелите решения на политическите експерти по болните въпроси  - скъпия ток, инфлацията, пандемията, ваксините, туризма.Със сигурност непознатите досега избори 2 в 1 за държавен глава и парламент ще объркат много сметки. Но от изпитите горчиви чаши и научените уроци зависи дали този път ще има воля за правителство. Засега нагласите са да има, но тънките сметки отново включват едни, а изключват други. Една е сигурно - при 4 бала вълни - и край Камен бряг, и в политическото море, вероятността някой кораб да заседне в скалите е голяма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай