БСП също скочи заради 228 неизвестни машини за вота

Появилите се съмнения за манипулации трябва да бъдат разсеяни с контролно преброяване, казват социалистите

БСП също скочи заради 228 неизвестни машини за вота | StandartNews.com

След лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, БСП също заподозря нечестна игра с 228 машини за вота, които са били съхраняване в склада на "Карго Партнърс", независимо че са в повече от общия брой устройства, фиксиран за провеждането на изборите на 14 ноември. Социалистите повдигнаха отново въпроса за преброяването на контролните разписки, които всеки избирател ще получи и съответно пусне в кутия по време на вота.

БСП подкрепя преброяването на контролните разписки като гаранция за честността на вота. Ние сме за машинното гласуване и години наред сме го отстоявали в парламента, се казва в позиция на Изпълнителното бюро на партията, разпространена по-рано днес.

Факт е, че резултатът от машинния вот се счита за официален и ние не оспорваме това. Но появилите се съмнения за манипулации трябва да бъдат разсеяни с контролно преброяване. Ако това не бъде направено, ще се срине доверието в избирателния процес. Ще намалее избирателната активност, което ще делегитимира избраните органи, се казва още в позицията.

"Основания за тази позиция ни дават единствено фактите:

1. Ключовете за изходния код на машините не са предадени в срока, записан в договора от частната фирма доставчик. Въпреки че са получени в ЦИК със закъснение, комисията не може да ги ползва, заради забрана в лицензионното споразумение, тъй като са авторско право на фирмата. Това е елемент от националната сигурност. Не може избор на президент и парламент да зависят от частна фирма.

2. Наша проверка в ЦИК показва с документи, че има 228 машини извън поръчаните. Те се съхраняват заедно с тези, на които ще се гласува на 14.11.21 г. Ако са частна собственост, защо държавата плаща наем за тяхното съхранение и ги охранява?

3. Ако е вярно, че са за резервни части, стои въпросът защо са необходими нови и цели машини да бъдат разглобявани за части.

Натрупват се твърде много въпроси, на които държим в спешен порядък да получим отговори. Длъжни сме да гарантираме честността на изборите. Ако има и най- малко основание те да бъдат обжалвани и касирани, ще хвърлим държавата в нова криза в момент, в който от нас се изисква най-висока отговорност да се гарантира сигурност на българските граждани и стабилност на България", гласи още позицията на ръководството на БСП.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се подготвят изборни манипулации чрез 228 допълнителни машини, които се съхраняват заедно със закупените за вота устройства.

Днес главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че машините,  предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези допълнителни 228 машини не са били вкарвани там. Те са били на отделен принцип, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, а не са вкарани и смесени с останалите машини, които ще се използват за изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай