Вторник,

Борисов нагази Радев: Нарушил е конституцията с Петков

От: Агенция Стандарт -
479
Борисов нагази Радев: Нарушил е конституцията с Петков
A
A
A

„Основният закон в държавата е Конституцията и трябва да се спазва и на мен не ми харесва, че хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри и депутати“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов казуса с двойното гражданство на бившия служебен икономически министър Кирил Петков.

„Радев знаел ли е? Кирил Петков не ме интересува, може и да не е знаел. Радев не е ли знаел? Декларацията, като дойде не се ли е запитал. Наглостта на Радев до КС да спрат делото. Това е за коментар. Коментарът ми е срещу Радев и неговите съветници. Петков не е виновен, може да не е знаел, но след като е разбрал, е трябвало да се извини. Той може да не е знаел, но неговия началник Радев е знаел. И затова си позволи да пише на КС да излез е с друго решение“, заяви Борисов.

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков също критикува действията на Румен Радев по казуса с Кирил Петков и посочи, че действащият държавен глава е бил наясно с двойното му гражданство. 

“Абсолютно недопустимо е българският президент да нарушава Конституцията. Нямаше да има проблем, ако г-н Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби. Как българските граждани да вярват, че имаме върховенство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не смята за нужно да спазва основния закон на страната -  Конституцията на България?“, посочи проф. Анастас Герджиков. 

Според кандидата за президент, след произнасянето на Конституционния съд, Румен Радев дължи на обществото още един отговор за действията си – този защо е нарушил основния закон на страната, като е назначил Кирил Петков за служебен министър, въпреки двойното му гражданство.


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички