Ахмед Ахмедов с важни новини за кандидата за президент на ДПС

Номинацията за държавен глава ще е от ръководството на ДПС. Очаквам Пеевски се съгласи да води листи

Ахмед Ахмедов с важни новини за кандидата за президент на ДПС | StandartNews.com

Заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов открехна завесата преди утрешното заседание на Централното оперативно бюро на ДПС, което трябва да излъчи както кандидат - президентската двойка на Движението, така и листите за парламентарните избори за 47-мо Народно събрание. Това стана по време на гостуването си в предаването „Беновска пита“.

По повод слуховете, че номинацията за президент ще е професор Георги Близнашки, Ахмедов каза:

„Естествено всеки може да бъде номиниран, ако не противоречи, както каза нашият председател – Мустафа Карадайъ, на законите на физиката. Но най вероятно ние ще се спрем на кандидатура от ръководството на партията, т.е. – от Централното оперативно бюро“.

Кои са членовете на Централното оперативно бюро на ДПС

„Нямам да попаднем в капана да си играем на Турция и България, това няма е нашия лайтмотив“, добави той на въпрос на Беновска какъв ще е акцентът на предизборната кампания на ДПС.

„Акцентът ще е какво можем да направим за родината си, ще представим цялата ни програма, както и всичко, около което можем да се обединим с останалите партиите, каза още зам. председателят на Движението.

По повод посещението на Пеевски в ДАНС, Ахмедов заяви:

„Опрелелени медии бяха там, бяха предварително предупредени, търсеха сензация. Те очакваха той да не отиде, за да могат след това „да излеят цялата помия“. На Пеевски му прави чест, че не се крие. За разлика от други, които не се връщат в България, за да дават показания“.

Той коментира и възможността Пеевски да се върне в парламента.

„Известно е, че Делян Пеевски не е член на ДПС, а е от гражданската квота. На предните два избора той отказа, въпреки че имаше номинации, както и молба, включително и от председателя Карадайъ.Сега също има номинации от над 10 области, искат го отвсякъде. Затова аз се надявам, даже съм убеден на 99 процента, че този път Пеевски ще приеме кандидатурата, защото това е желанието на структурите.“

По повод отписаните фирми от черния списък за Магнитски, той заяви, че в цялата тази сага след време ще стане ясно кой и защо се поддава на чужд натиск. И каква е цената на този натиск.

„Ние мислим, че рано или късно правдата ще възтържествува. С позицията си ДПС показва ясно, че застава не само зад Делян Пеевски, но и зад всички, които с този политически натиск са лишени от своето право да упражняват дейност като фирми. Това е ненормално за една страна, членка на ЕС, в която имаме българско и европейско законодателство“.

Ахмедов за пореден път се възмути от репликата на президента Радев към председателя Карадайъ.

„Това е нашата родина, как може да зададе този въпрос именно на предсеателя на ДПС?! Това е партията, която още от началото на създаването има основна цел – да гарантира териториалната цялост на нашата родина България. Затова се надявам рано или късно това да бъде оценено. Благодарността е морален акт и когато има политици с морал в политическото пространство, тогава и тази оценка ще получим“, заяви Ахмедов.

Той припомни, че тази кампания за президент е започнала както през 2001 година – все едно има само един кандидат. Но вече - кандидати много.

„Ние ще дадем своя принос България да има президент – обединител на нацията. Професор Герджиков направи добра заявка – че ще търси подкрепа от всички. Това е знак за нас, че търси обединението.“

Но въпроса дали Радев все пак ще търси среща с ДПС за подкрепа, Ахмедов се изрази деликатно:

„Допускам че и Радев ще иска среща с нас, от него може да се очаква всичко. Дали ще го приемем - това е политика. Ние приемаме всеки, но малко при него границата е нарушена.“

Заместник-председателят на ДПС не се ангажира с прогноза дали очакват изявление от почетния председател на Движението Ахмед Доган преди изборите, но каза, че ще се случи „когато му дойде времето“.

„Всички очакваме какво ще каже, защото само в неговите слова намираме светлина“, призна Ахмедов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай