4 причини хората да се стряскат от машините

Напрежение в секциите с две машини

4 причини хората да се стряскат от машините | StandartNews.com

4 са причините, поради които хората се стряскат от машините и активността не е особено висока.

Първата е, че много от избирателите не знаят, че с една карта се гласува за двата вота - и за президент и за Народно събрание. Много често хората, след като направят единия избор вадят картата и искат нова от ЦИК. Но по закон това не им е позволено. Избиратели се оплакват, че в секциите никой не разяснява този детайл от гласуването и на много места настъпва хаос и напрежение.

Към 13 ч. ЦИК разясни на специален брифинг, че се гласува с една карта, но въпреки това в секциите никой не дава указания и хората се объркват, алармират избиратели.

Втората причина са иновативни решения на самите комисии в секциите, където има по две машини. Избиратели сигнализират, че на места СИК са разделили хората от избирателните списъци на две половини - едните гласуват на едната машина другите - на другата. Но тъй като хората не идват едновременно да гласуват пред едното устройство става опашка, а другото стои празно.

По същия начин на други места, където има две машини, въпреки възможността двама души гласуват едновременно, СИК пускат в стаята за вот само по един.

Последната причина е присъствието на полиция край секциите, за които МВР смята, че може да има търговия с гласове. Хората са притеснени от униформените и не влизат за гласуват, алармират избиратели. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай