Стартираха изборите за Европейски парламент

Според окончателните избирателни списъци в ЦИК могат да гласуват 6 355 633 българи

Стартираха изборите за Европейски парламент | StandartNews.com

Точно в 07:00 часа започнаха изборите за Европейски парламент в България. Според окончателните избирателни списъци, които има Централната избирателна комисия, могат да гласуват 6 355 633 наши сънародници.

За четвърти път България избира своите представители в Европейския парламент. В изборите вземат участие 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. Общият брой на регистрираните кандидати за евродепутати е 318, те ще се борят за 17-те места, с които България разполага в Европейския парламент. Бариерата за влизане в следващия ЕП е 5,8%.

Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 355 633. Изборният ден в България започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Ако има опашка от чакащи пред секция след крайния час, гласуването може да продължи най-късно до 21.00 часа.

За евровота в чужбина ще бъдат отворени 191 секции в 64 страни. Извън страната изборният ден започва в 7.00 часа местно време и приключва в 20.00 часа местно време. В Гърция ще бъдат разкрити 13 секции - 3 секции в Атина, ще може да се гласува и в Генералното консулство в Солун, в Кавала, в Каламата, в Неа Мудания, в Никити и на островите Родос и Крит. В Турция местата за гласуване са 4 - в Истанбул, Анкара, Одрин и Бурса. В Румъния ще се гласува в посолството в Букурещ. В Северна Македония - в Скопие и в Битоля, а в Сърбия - в посолството в Белград и в консулството ни в Ниш.

По 24 избирателни секции ще има във Великобритания и в Германия, 16 в Испания и 10 във Франция.

Дори и да не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в изборите за европарламент в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като предоставят документ за самоличност - лична карта, паспорт или военна карта, и попълнят декларация. Едно от условията за това е те да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга страна от Евросъюза през последните 3 месеца. Две партии са регистрирали свои застъпници зад граница.

За пръв път у нас ще може да се гласува с машини в 3000 секции във всички райони на страната. Машините са произведени няколко месеца преди изборите, специално за България. Списъкът със секциите, където са разположени машините, е публикуван на интернет страницата на ЦИК. В секциите с машини избирателите имат право да изберат как да гласуват - машинно или с хартиена бюлетина. Ако предпочетат гласуването с бюлетина те трябва да помнят, че тя се попълва със знак "V" или "X", задължително със син химикал. Ако гласоподавател допусне грешка и отбележи една партия или коалиция, но две преференции, бюлетината ще бъде валидна, но само в частта си за съответната политическа сила.

В бюлетината за вота от лявата страна са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за евродепутати, както и имената на независимите кандидати плюс квадратчето „Не подкрепям никого“; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция за седемнадесетте кандидати в съответните листи. На тези избори номерата на партиите и коалициите в бюлетината се различават от тези за отбелязване на преференция за определен кандидат от дадена листа. Преференциите за кандидатите за евродепутати са с номера от 101 до 117 в бюлетината. Целта е да се избегнат преференции по т.нар. феномен 15/15, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата. За да се изкачи нагоре в листата за евродепутати, на един кандидат ще са му нужни 5% от гласовете.

МВР ще охранява изборните секции в страната. Сигнали за нарушения в изборния процес могат да се подават в ЦИК, в районните избирателни комисии и на денонощната открита линия на МВР (телефон 02/982 22 32 и e-mail [email protected] ). Четири международни организации са сe регистрирали като наблюдатели, а българските неправителствени организации, които ще имат наблюдатели, са 13. 2575 лица от страната ще наблюдават изборния процес, а 10 са чуждестранните наблюдатели.

Шест са агенциите, които ще имат анкетьори за паралелното преброяване на резултатите на изхода от секциите за гласуване (exit poll) . Това са „Галъп интернешънъл Болкан“, „Алфа Рисърч“, „Сова 5“, АФИС, Изследователски център „Тренд“ и „Екзакта рисърч груп“. До приключването на изборния ден е забранено оповестяването на социологически проучвания.

Изборите за членове на Европейския парламент се провеждат от 23 до 26 май във всички страни от Съюза. Право на глас имат всички пълнолетни граждани на ЕС. Всяка държава-членка има собствени избирателни закони и решава в кой ден гражданите ѝ да отидат до урните в рамките на 4-дневния изборен период. Резултатите от всичките 28 държави ще бъдат обявени вечерта на 26 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай