Ще се боря България да получи 18 млрд. лв.

Те ще са за повишаване на жизнения стандарт, нови предприятия и инфраструктура, казва Лиляна Павлова

Ще се боря България да получи 18 млрд. лв. | StandartNews.com
Те ще са за повишаване на жизнения стандарт, нови предприятия и инфраструктура, казва Лиляна Павлова Най-големият капитал на Европа са хората, затова трябва да инвестираме в тях Всичко, с което се захвана, приемам като лична кауза Ако се наложи, ще инициирам още законодателни промени срещу двойния стандарт в храните Преференциите на вота са силен инструмент на демокрацията Екипен играч съм, успявам да довърша всяка поставена задача Ще нося в куфара си удобни обувки без ток - обичам да се разхождам

- Г-жо Павлова, като бивш министър на европредседателството, кои от приоритетите на България ще отстоявате и в Европейския парламент?
- По време на Българското Европредседателство успяхме да постигнем съществен напредък по всеки един от заложените приоритети. И резултатите са признати и осезаеми не само от политическите ни партньори от държавите – членки, но и от всички български граждани, както и от съседите ни от Балканския регион.
За първи път в последните 12 години, откакто България е член на ЕС, българите се почувстваха достойни граждани на ЕС, загърбиха усещането, че сме втора ръка европейци и се убедиха, че България може да определя дневния ред на ЕС.
За мен като човек живял в България както преди членството й в ЕС, така и сега, най - важният приоритет, който винаги съм отстоявала и ще продължа да отстоявам, е запазването на единството в Европа. И съм сигурна, че всички ние, които помним опашките пред посолствата и ГКПП, всички бюрократични усложнения и спънки при бизнес отношенията и търговията на стоки, осъзнаваме силата и възможностите, които ни дава Европа.
Смятам за изключително важно също и развитието икономика с по – висока добавена стойност, което може да бъде осъществено с инструментариума на европейските политики. Това ще доведе до създаване на предпоставки за високо платени работни места. От ключово значение е реализирането на бъдещите европейски програми, политики и законодателство да отчитат и нуждите и очакванията на младите българи, за да сме сигурни, че създаваме оптимално добри условия за тяхното професионално развитие в родината ни.
Аз съм убедена че ЕС има потенциала, механизмите и инструментите, чрез които да продължи да допринася за повишаване качеството на живот и благосъстоянието на всички български граждани, да осигури повече социална сигурност за гражданите ни, по-добър баланс между професионалния и личния живот, справедливи условия на труд и заплащане, както и добро образование.
Просперитетът на страната ни зависи и от икономическата и политическа стабилност на региона, затова извеждането на темата за интеграцията на страните от Западните Балкани даде необратим тласък и показа към каква Европа се стремим всички - Европа която обединява. Подкрепата за съседите ни от Западните Балкани е важно да продължи, защото това означава сигурност и стабилност и за нас като съседна държава.
- При представянето на платформата на ГЕРБ за евроизборите стана ясно че отговаряте за кохезионната политика. Обещахте по-лесен достъп до еврофондовете. Как ще стане това и на какви пари от Европа може да разчита страната ни?
- Бюджетът на ЕС не е само числа, той е преди всичко визия! Чрез приоритетите, които залагаме в бюджета, показваме каква Европа искаме.
Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. е бюджет за съюз, който защитава и дава възможности за развитие.
Затова мой приоритет в работата ми като евродепутат ще бъде при преговорите за новия бюджет след 2020г. да бъде осигурено адекватно финансиране за Кохезионната политика.
Ще работя за бюджет от 378 млрд. евро за кохезионната политика и увеличение на средствата за България.
Ще отстоявам увеличеният бюджет за България да достигне 18 млрд. лева, които да инвестираме в повишаване на жизнения стандарт на хората, в подкрепа за новосъздадени предприятия, конкурентоспособност и инфраструктура.
Аз бях два мандата регионален министър и познавам както нуждите и проблемите на хората в отделните региони, благодарение на многото си срещи и посещения при тях, така и административните и бюрократични трудности и пречки при усвояването на средствата от Европейските фондове. Затова една от основните ми цели ще бъде осигуряване на балансирано развитие между градовете и по-малките населени места, със специално внимание към най-слабо развитите региони, защото достъпът до качествена заетост, образование, инфраструктура са водещи двигатели на растежа и развитието.
Като евродепутат ще работя за опростяване на правилата на ЕС, в това число и за уеднаквяване на подхода за управление на различните фондове на кохезионната политика.
Една такава възможност е да не заключваме кохезионната политика в административните граници, а да дадем по-широки възможности за сдружаване между отделните общини и области, да помислим за по-интегрирани и по-мащабни инвестиции, а в същия момент достъпът до финансиране да бъде по-лесен.
- Кои ще са вашите лични каузи в европейския парламент?
- Всичко, с което се захвана, приемам като лична кауза, за да мога да доведа до успешен завършек. Във всяко едно начинание, в което повярвам и с което се заема, влагам всичко от себе си - хъс, мотивация, усилия и време. В този аспект всички приоритети, които споменах, ще бъдат лична кауза. Да защитавам българския национален интерес по всеки един въпрос поставен от дневния ред на Европейския парламент, както и да поддържам и надграждам доброто име на страната ни в европейските институции ще бъде моята кауза.
- Как ще се борите срещу Европа на различните скорости?
- Необходимо е реализирането на стратегия, която да обхваща социалната пазарна икономика, иновациите, ориентирани към човека, и поддържането на конкурентоспособността на всички държави.
България доказа, чрез добрите макроикономически показатели, които трайно постигна, че е работещ и прогресиращ партньор, заслужаващ доверието на държавите в еврозоната. Безработицата е на едно от най-ниските нива в ЕС, БВП расте с едни от най-високите темпове, отговаряме на всички критерии за влизане в Еврозоната. Затова разговорът за Европа на различни скорости е тема по която се противопоставяме, с ясното убеждение, че не може и не трябва да има разделение на малки и големи, запад и изток, богати и бедни държави и граждани.
Най-големият капитал на Европа са хората, затова трябва да инвестираме в тях и да убедим защитниците на теорията за Европа на различни скорости, че и за тях е по-добре да имат в общността силни партньори, мотивирани да работят достойно и да разширяват благосъстоянието както на собствените си държави, така и на целия Единен европейски пазар. За целта е необходимо инвестирането не само на обозрима величина финансов ресурс, но и на иновационно и развойно ноу-хау, които ще доведат до повишаване производителността и икономическия капацитет на отделните страни членки, в който тези показатели изостават от средните за Европа.
- Каква кампания ще поведете срещу двойните стандарти при храните?
- Наскоро беше прието европейско законодателство за засилено и по-добро прилагане на изискванията за защита на потребителите, което се занимава и с проблема с двойните стандарти при храните. На първо място трябва да проследим как ще се прилагат въведените санкции и правила за справяне с проблема. Ще продължа да насърчавам редовния и широкообхватен контрол над качеството на продуктите и при необходимост ще инициирам допълнителни законодателни промени в тази посока.
- Ще се борите ли за преференции на изборите и откъде разчитате да дойдат те?
- По-ниският праг на преференциите беше върнат от ГЕРБ, вслушвайки се в гласа на гражданите в полза на преференцията. Факт е, че при гласуването за партийните листи, е важен и мажоритарния елемент, затова българският избирател има възможност да прецени кой кандидат иска да подкрепи от листата на партията, която предпочита.
Преференциалното гласуване дава възможност на хората да участват по-активно в изборите и да преценят кой от кандидатите е най-близо до тяхното разбиране и симпатии, кой според тях би защитавал най–адекватно интересите им и би отговорил на очакванията им.
Преференциалното гласуване е силен и легитимен инструмент в изборния процес на развитите демокрации. Хората са в пълното си право да изразят своята воля чрез преференции, така че „глас народен, глас Божи“.
- Как ще коментирате факта че БСП изпревари ГЕРБ с 1% според 3 социологически агенции? Как ще успеете да стопите тази разлика в кампанията?
- Няма смисъл от замеряне с проценти. Една седмица социолозите дават превес на една партия, другата седмица на друга. Изборният резултат е в ръцете на българските граждани. Ние не искаме и не очакваме българският избирател да направи своя избор заради “предсказанията” на тази или онази социологическа агенция. Ние заставаме пред обществото с постиженията и резултатите на България през последните десет години - с напредъка по всички макроикономически показатели, с най-ниските нива на безработица, с многото използвани в ежедневието на хората подобрения в градската и извънградска среда, модернизираните училища, обновените домове и т.н.
Заставаме разбира се и с грешките, и пропуските, които сме допускали, защото всеки който работи, греши и ние не сме изключение. Но заставаме и с ясната си и непоколебима воля, която ГЕРБ категорично е доказвала от създаването си и до днес - да предприемем бързите, радикални и понякога болезнени мерки, за да отговорим на най-високите стандарти, с който печелим подкрепата на българските граждани през тези години. Затова ние ще проведем една кампания близо до хората и техните проблеми, и отново ще докажем, че ГЕРБ е по-добрата алтернатива за България и може да бъде силният глас на страната ни в Европейските институции и да отстоява на практика интереса на гражданите.
- Как ще коментирате факта, че ваш опонент и водач на евролистата на БСП е Елена Йончева-човек с обвинение за пране на пари в особено големи размери и платена гаранция?
- Това е решение на БСП, но е още едно ясно доказателство за огромната разлика в принципите между ГЕРБ и опонентите ни. С още по-голямо съжаление констатирам заявката на г-жа Йончева, че именно опетняването на името на страната ни ще е основен нейн приоритет, ако стане евродепутат. За съжаление това вреди на цяла България. Затова ние от ГЕРБ структурираме една конкретна, ясна и близка до хората кампания с фокус точно върху европейските политики и възможностите които те дават за подобряване качеството на живот, здраве, работа и образование на българските граждани.
- Как оценявате присъствието в листата на БСП на бившия шеф на кабинета на президента Румен Радев-Иво Христов?
- Всяка партия може да включи които прецени кандидати в листите си. Въпреки че от този ход ясно пролича дълго отричаната симбиоза между президентската институция и БСП.
- Казват, че сте една от най-позитивните личности в ГЕРБ. Как ще се справите с цялата хейтърска кампания, която се очертава?
- Няма да крия, че на моменти е изключително трудно. Заради публичната си роля в политическият живот почти всеки ден да съм обект на фалшиви новини или “хейтърски„ коментари. Много често името ми целенасочено е употребявано от сайтове за “кафяви” новини с вплетени абсурдни твърдения, участници и сценарии. Особено трудно ми беше, когато трябваше да обяснявам на дъщеря ми и на близките ми, че не съм загинала в автомобилна катастрофа, както един сайт “сензационно” обяви. Но и от това имаше полза-провокира поредица от въпроси у дъщеря ми за лъжата, омразата, готовността да излъжем, за да докажем дадена теза и т.н.
А иначе се опитвам да реагирам с чувство за хумор и да не се изкушавам да отговарям по същия негативен начин. Въпреки това се стремя винаги да ги опровергавам и да предприемам законовите мерки, в името на това с общи усилия заедно да се научим как да разпознаваме фалшивите новини и разпространителите им, да не им се доверяваме и да не се подаваме на деструктивните емоции, на нихилизма, отричането и омразата. Когато става въпрос за фейсбук обаче, това не е толкова лесно и няма регламент по който бихме могли да си търсим правата, което е още един въпрос, с който ЕП трябва да се заеме, за да гарантира правото на свободна и обективна информираност на гражданите си.
- Кое е вашето най-силно качество заради което ви избраха в евролистата на ГЕРБ?
- На първо място вярвам, че това е експертизата и натрупания опит, които имам по въпросите на ЕС и работата със всички европейски институции. Повече от 20 години работя в областта на управление и контрол на европейски проекти и програми. Извървях пътя от младши експерт до заместник-министър и три пъти министър в правителствата на премиера Бойко Борисов.
Също така съм показала в работата си, че съм последователна, готова за диалог, екипен играч съм и успявам да довърша всяка поставена задача.
- Миграцията потенциална опасност ли е?
- Европейските граждани очакват ЕС да положи всички необходими усилия за гарантиране на сигурността и противодействието на заплахите. Въпросите, свързани с управлението на миграцията и убежището остават актуални. По отношение на миграционната политика, за България е важно мерките да се развиват в трите направления: Първо - по-ефективен контрол на външните граници на ЕС, при пълно зачитане на суверенитета на държавите-членки; Второ - засилена външна дейност за укрепване на сътрудничеството със страните на произход и транзит с цел изкореняване на първопричините на миграцията и предотвратяване на предизвикателствата към ЕС; И трето - вътрешно измерение – завършване на реформата на Общата европейска система за убежище, чрез която да се установи общоевропейски механизъм за навременна и пропорционална реакция при кризи; гарантиране на сигурността и засилено оперативно сътрудничество. Необходимо е солидарно разпределение на тежестта и ефективни гаранции, че никоя държава-членка няма да бъде оставена сама да се справя с предизвикателствата на миграцията.
- Премиерът Борисов каза че няма приятели.Вие вярвате ли в приятелството? Имате ли приятели?
- Аз лично вярвам в приятелството. Смятам че и на приятелството, както и на хубавото вино, му трябва време, за да се докаже и да узрее. Затова и най-близките приятели, които имам, са с мен още от ученическите и студентските ми години. С тях сме се виждали в почти всякаква светлина. Нямаме нужда да се доказваме едни пред други, нямаме несподелени очаквания едни към други. Затова и всеки един момент който можем да прекараме заедно ме зарежда изключително силно, кара ме да се отърся от ежедневието и ми дава сила и увереност в бъдещето и човешката доброта.
- Хоби през свободното време?
- В последните години, откакто се занимавам с политика, не ми остава много свободно време и затова когато мога, цялото си внимание и време отделям за семейството и специално на дъщеря ми, с която имаме любими занимания.
- Ако избухне пожар в къщата в която живеете, кое е единственото нещо, което ще вземете със себе си, преди да излезете?
- Само живите същества - дъщеря ми, семейството ми, кучето. Притеснението ми за тях винаги е прекалено голямо и затова надали бих помислила за нещо друго.
- Вярно ли е, че сте ходили на работа с дъщеричката ви?
- Налагало се е да я взимам с мен в офиса и на събития. Аз се върнах на работа, когато тя беше на 6 месеца и така до сега. И въпреки цялата помощ на семейството и стройния график за грижите за нея, който бяхме направили, има дни в които се налага да я водя с мен в работата, по срещи, на професионални събития.
- Когато приготвяте куфара си за Европарламента, кои 3 неща ще сложите вътре?
- Зарядно – защото мобилният телефон е връзката ми с най близките ми и любими хора, а спокойствието, че те са добре ми позволява да мисля за другите важни неща в живота. А благодарение на „умния“ телефон имам достъп до всякаква информация и възможност да съм в непрекъсната координация с хората, с които работя. Чадър - защото не обичам да ме вали дъжд. Чифт удобни обувки без ток, защото обичам да се разхождам и така слагам ред в мислите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай