Райчев: 3 партии в европарламента и 3 – може би

ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни, каза социологът

Райчев: 3 партии в европарламента и 3 – може би | StandartNews.com

Три партии ще влязат в европарламента и 3 "може би" ще влязат. ,,ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни. При Патриотите остана единствено Ангел Джамбазки, докато Валери Симеонов едва ли има някакви шансове. Това коментира социологът Андрей Райчев пред бТВ. Той направи анализ на разпределението на силите в началото на кампанията за Брюксел.

Между двете основни политически сили се наблюдава много напрегната обстановка. През последните години БСП бавно и постепенно стопяваше изоставянето си от ГЕРБ и ето че за първи път миналия месец се установи, че има разместване и вече БСП води на ГЕРБ с около един пункт, каза Райчев. Но уточни: „Да не забравяме, че това са социологически данни, при които хората са уверени, че ще гласуват, но в деня на избора изобщо не гласуват”.

,,Това, което е особеното при тези избори, е, че ГЕРБ основателно и с всички сили се опитва да прави европейски политики, докато БСП не иска въобще да обсъжда тази тема, тоест - едните отиват да правят европейски избори, а другите отиват, за да свалят ГЕРБ от власт'', коментира социологът. По думите му Корнелия Нинова е съставила листа с два силни елемента - Елена Йончева с рейтинг над 40 % и Иво Христов.

По отношение на премиера Андрей Райчев коментира, че Борисов е роб на собствения си календар. „В този смисъл той разглежда президентството като свое бъдеще, но не считам, че това вече е възможно да се случи, или ако се случи, ще бъде случайно. Той обаче остава един човек, който тепърва може да реши да направи нова коалиция, може да реши и да се оттегли като премиер”, смята социологът. „Така че предсрочни избори са абсолютно възможни с неговата воля, ако реши например да смени коалиционните си партньори. Но този вариант като президент вече го няма'', заяви Райчев.

,,Да, ГЕРБ загуби няколко процента покрай скандалите с "апартаментгейт", загуби може би и първото място, но Цветанов загуби най-много, той загуби от своя рейтинг'', каза още Андрей Райчев. И обясни: „Рейтингът на Цветан Цветанов се срина. Той е под този на Жан Виденов. В момента съотношението доверие - недоверие към зам.председателя на ГЕРБ е 10:90”

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай