Проблеми с гласуването на румънците в чужбина

Президентът Клаус Йоханис поиска от правителството на страната да намери решение

Проблеми с гласуването на румънците в чужбина | StandartNews.com

Президентът на Румъния Клаус Йоханис поиска от правителството на страната да намери решение, така че румънците в чужбина да могат да гласуват, тъй като в момента има огромни опашки, на които хората чакат по 5-6 часа, за да гласуват за евроизборите и референдума за правосъдието, пише в. "Адевърул".

"Скъпи румънци, където и да гласувате, в който и град на света или което и село в Румъния, никой не може да попречи на правото ви на глас! Моля ви, не губете търпение, не се отказвайте от вота си заради едно некомпетентно правителство, което ви принуждава да стоите на огромни опашки, за да упражните конституционното си право. Благодаря ви, че искате да направите Румъния по-добра! Изисквам от органите, отговарящи за организирането на изборния процес, да намерят спешни решения, така че всички румънци да могат да гласуват днес!", написа във фейсбук Йоханис.

Същевременно опозиционната Национално-либерална партия заяви, че ще внесе наказателна жалба срещу министъра на външните работи Теодор Мелешкану заради начина на организиране на вота в чужбина. Според лидера на либералите Лудовик Орбан броят на кабините за гласуване съзнателно е оставен много малък, което предизвиква огромни опашки в почти всички важни европейски градове, както се случи и през 2014 г. Той обвини правителството, че възпрепятства упражняването на правото на глас на румънците от диаспората.

От своя страна опозиционният алианс Съюз за спасение на Румъния - партия ПЛЮС поиска от правителството да се събере спешно и да издаде извънредно постановление за удължаване на времето за гласуване до 23.00 часа.

Лидерът на партия ПЛЮС Дачиан Чолош каза също, че алиансът иска осигуряване на допълнителен брой бюлетини.

До 17.00 часа избирателната активност за евровота в Румъния е достигнала 35,07 процента. Постигнат е и 30-процентният праг, необходим за признаване на валидността на референдума за правосъдието, свикан от президента Клаус Йоханис, съобщава "Медиафакс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай