Отмениха машинното гласуване в секция в Перник

Имало е проблеми с машините в още четири секции в страната

Отмениха машинното гласуване в секция в Перник | StandartNews.com

Поради повреда машинното гласуване е отменено в една секция в Перник. Имало е проблеми с машините в още четири секции в страната, в две от тях проблемите са отстранени, а в другите две се работи по отстраняването им. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Сред подадените сигнали за нарушения в изборния ден има и такива, свързани с машинното гласуване, посочи той: "По отношение на агитация в предизборния ден са само две към момента, по отношение на машините, бяха подадени сигнали, три по отношение на организацията в отделни секции и това, че към седем часа не е бил открит още изборният ден, но малко по късно. Има също подадени сигнали - седем и нарушения на изборните права".

При съмнение за нарушение в изборните секции гражданите трябва да сигнализират в РИК, а при други нарушения извън мястото за гласуване към МВР, каза още Александър Андреев. Говорителят на ЦИК Александър Андреев уточни кои са двете секции, в които е отменено машинното гласуване: “Машинното гласуване в секцията в Перник, секция 18, е отменено, тъй като има повреда в машината и както знаем, съгласно методическите указания, които са за машинното гласуване, приети от ЦИК, тогава, когато има повреда в машината и тя не може да бъде отстранена, се продължава с хартиено гласуване. Отделно от това, вярно е, така е в началото на изборния ден в Добрич имаше проблем с една машина, той е отстранен. В Кърджали имаше проблем с две машини – в едната е отстранен, докато в другата има техник на място, който се опитва да поправи повредата. В Елешница е отстранена повредата. В София в Слатина има една машина, където също в момента има техник“.

В три хиляди от секциите в страната има машини за гласуване. Избирателят сам ще решава дали ще гласува с хартиена бюлетина или с електронна, която е на две страници и с възможност за поправка преди финала на гласуването. Вотът се отбелязва с пръст върху екрана. Финалът е разпечатването на разписка от машината, която се сгъва на две и се пуска в непрозрачна кутия.

“Изборният ден започна нормално, спокойно, данни към момента няма дори за активността няма и няма как да имаме, часът е 8,30. От 3000 секции, в които имаше машинно гласуване, имаше две, в които имаше проблем  едната беше в Добрич, проблемът е отстранен, не са могли да включат машината в секционната избирателна комисия. Вторият проблем е в Перник. Техникът е на място и се работи по отстраняване на проблема“, каза говорителят и член на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

Пред всяко помещение за гласуване са разположени указателни табла с номерата на партиите, коалициите, независимите кандидати в бюлетината, както и подредбата на кандидатските листи. В хартиената бюлетина се гласува със син химикал и със знак хикс или ве, който се поставя в квадратчето пред името на партията, коалицията или независимия кандидат. Ако се гласува предпочитание за кандидат от партийна листа, т.нар. "преференция" се поставя и втори знак в кръгчето с трицифрените номера. От ЦИК съветват избирателите:

"Не трябва да е забравил личната си карта, за да може да гласува, трябва да знае, че СИК не трябва на глас да произнася неговите данни от личната карта и да следи първи и втори печат, защото не малък брой от невалидни бюлетини имаме и поради тази причина" – каза говорителят на комисията Таня Цанева.

"Когато вече сте гласували, сгъната ви е бюлетината по начин, по който ще ви окажат в СИК, излизайки от стаята за гласуване, преди да пуснете бюлетината, да бъде поставен втори печат, защото ако този втори печат няма, за съжаление вашият глас ще бъде невалиден".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай