Медиана: ГЕРБ-31,1%, БСП-29,8%, ДПС-11,4%

Да се прогнозира кой ще бъде победител в битката между БСП и ГЕРБ на предстоящите евроизбори е невъзможно с методите на социологията

Медиана: ГЕРБ-31,1%, БСП-29,8%, ДПС-11,4% | StandartNews.com

Три дни преди евроизборите неизвестните остават, машината за деформация на изборите е включена на максимална скорост. Това се казва в последното изследване на Агенция „Медиана“, свързано с предстоящите евроизбори.

Да се прогнозира кой ще бъде победител в битката между БСП и ГЕРБ на предстоящите евроизбори е невъзможно с методите на социологията. Разликата между двете противостоящи си партии е 1,3% в полза на ГЕРБ - или в границите на т.нар. стохастична грешка, посочват от агенцията.

Засега три партии могат да бъдат сигурни, че ще излъчат представители в Европарламента – ГЕРБ (31,1%), БСП (29.8%), и ДПС (11.4%). Още две партии са близо до изборната бариера (5,89%) – ВМРО(5.6%) и „Воля“ (5.1%). Следват ги „Коалиция за България“ (3,6%); Атака (3,5%); „Патриоти за Валери Симеонов“ и „Демократична България“ (с по 2,6%).

Настоящето изследване е проведено от „Медиана“ в периода 17-21 май 2019 г. с 1008 човека. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства. Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите.

Изследването регистрира и пълно включване на всички „тайни“ механизми за въздействие върху избирателите – купуване на гласове, принуден, корпоративен вот.

Около една четвърт от избирателите (22 %) съобщават, че в тяхното населено място функционират системи за купуване на гласове или принуда върху избирателите. Всеки осми избирател (12%) споделя, че той лично е бил обект на такова въздействие (предложение за пари или принуда).

Една значителна част от избирателите (14%) са склонни да откликнат на „пазарното“ търсене и да продадат своя глас за 50 лв.

В резултат от всичко това се оформя една група от 20% (една пета от решилите да гласуват), които заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого. Дали това са хора, които наистина се колебаят или просто желаят да скрият своя вот от механизмите за принуда – това можем да видим само на изборите, но не и в предизборните изследвания.

Може да се прогнозира значително по-висока от традиционната за евроизбори избирателна активност - около 2,5 – 2,7 млн. избиратели пред изборните урни.

Че въпросът е именно за властта се вижда ясно и от данните – желаещите правителството да си отиде предсрочно вече надвишават тези, които искат то да изкара целия си мандат (34% срещу 32%). Една победа за ГЕРБ би могла да тушира този процес, а загуба със сигурност ще създаде среда за скорошни предсрочни избори, посочват от „Медиана“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай