Николай Диков: Каузата ми е защита на Марица-изток

България никога няма да бъде втора писта, можеща и талантлива нация сме, казва кандидатът за евродепутат от ГЕРБ

Николай Диков: Каузата ми е защита на Марица-изток | StandartNews.com
  • България никога няма да бъде втора писта, можеща и талантлива нация сме, казва кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Николай Диков

Кои от приоритетите на България ще отстоявате в Европейския парламент?

Най-важното за нас българите е, че сегашният Европейски съюз е гарант за развитието на България - за икономиката и за националния ни интерес! Аз мога да говоря за Стара Загора, защото съм в местната политика. Ще ви дам едно много ясно сравнение. За всеки 1 лв. даден от общинския бюджет на Стара Загора, тоест от нашите пари, ЕС ни дава 40 лв. за развитие на икономиката. Моят град е преобразен и това го виждат всички. Младите хора остават тук или се връщат, за да работят и създават семейства. Имаме положителен прираст и това е добър показател. Мотивът ми е всеки един регион у нас да получи максимално много подкрепа за развитието на инфраструктурата си, за образованието... Друг приоритет е да подкрепяме малкия, семеен и среден бизнес. Това ще доведе до засилване на местните икономики, до повишаване на доходите и жизнения стандарт на хората.   

Кои ще са вашите лични каузи в Европейския парламент?

Важно за хората в моя регион е да запазим въгледобивния сектор и целия енергиен комплекс. Първата ми кауза е свързана именно с „Марица – изток“. В политическия разговор за Европа ще се чуе за значимостта му като социална, трудова, икономическа важност. Освен това съм убеден, че защитата на комплекса е национална кауза, защото става въпрос за националната ни сигурност. Благодарение на него се произвежда 40 процента от електроенергията, необходима на страната ни. Освен това тя се добива от изцяло български въглища. За екологията се полагат много усилия всяка година. Инвестират се големи ресурси, за да отговорим на изискванията. И знаете ли, че само 10% от енергията, която се произвежда от въглища в световен план, се произвежда на територията на държави-членки на ЕС?

Извоювахме достъп до шенгенската информационна система. Но хората продължават да питат, защо не сме част от шенгенското пространство? Това ще ни донесе повече сигурност. Освен това темата за войната по пътищата ми е изключително близка. Няма нищо по-важно от човешкия живот. С работата си се стремя да променя отношението и отговорността на водачите зад волана.

Как ще се борите срещу Европа на различни скорости?

За България е важно да участва активно в политическия дебат за Европа. Отдалечеността на държавите една от друга няма никакво значение щом става въпрос за съюз. Дори идеята за различни скорости е разрушителна, тя не гради нищо, а само би поставила допълнителни прегради. А ние българите, добре помним преградите – затворените граници, опашките с дни пред посолствата, отказите за визи... Най-големият капитал за всяка една държава това са хората и всичко трябва да се прави за тях, а не въпреки тях. И в автомобилния спорт, ако объркаш скоростите, или не ги превключиш когато трябва, може да си навлечеш или авария, която ще те извади от състезанието, или ще се забавиш, и в крайна сметка ще загубиш надпреварата. Това важи и в реалния живот, важи и за ЕС. България никога няма да бъде втора писта. Можеща и талантлива нация сме!

Каква кампания ще водите срещу двойните стандарти?

Двойните стандарти където и колкото ги има трябва да бъдат премахнати. Това става с допълнително засилване на общия европейски пазар. И тук не става дума само за хранителните стоки, а за всички стоки и услуги. Налагането на теми като различните скорости, двойните стандарти, бедните и богатите държави сами по-себе си не носят нищо градивно. Ето това мислене и тези теми ни дърпат назад и правят голяма част от хората в Съюза евроскептици.

Кое е вашето най-силно качество, заради което ви номинираха в евролистата на ГЕРБ?

Не съм свикнал да говоря за себе си. Вярвам, че ако си полезен на хората в собствения си град, община, област, тогава получаваш признание за работата си. Хората, които са се занимавали със спорт ще ме разберат най-добре. Няма цел, която не може да бъде постигната. Полагаш много усилия, не се отказваш, и заедно с целия екип стигаш до върха.  

Какво правите през свободното си време и как разпускате след напрегнати моменти?

Имам много работа през деня, но винаги намирам малко време и за себе си. Обичам да се разхождам из парковете в Стара Загора. Аязмото ми е любимо. Прекарваме и много време с двете ми деца по детските площадки, но и спортът е неизменна част от моите хобита и начин за отделяне от ежедневието.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай