Изборите за ЕП в България досега

Първите евродепутати от нашата страна отиват в ЕП без преки избори

Изборите за ЕП в България досега | StandartNews.com

Първите евродепутати отиват в Брюксел без пряк вот

Първите български евродепутати са избрани през 2005 г. от Народното събрание. Година и половина преди България и Румъния да се присъединят официално към Европейския съюз, на 7 юли 2005 г. на завършилата в Страсбург, Франция, пленарна сесия Европейският парламент одобрява резолюция за приемането на депутати-наблюдатели от двете страни - 18 от България и 35 от Румъния. Те имат правото да се изказват в парламентарните комисии и да участват в работата на политическите групи, към които са прикрепени. Целта е определените от двете бъдещи страни-членки на ЕС наблюдатели да се включат в работата на парламента на 26 септември 2005 г., когато започва неговата втора пленарна сесия.

На 26 август 2005 г. Народното събрание избира 18 депутати измежду своя състав за наблюдатели от България в Европейския парламент на квотен принцип в зависимост от представените в Народното събрание политически партии и коалиции - 6 от Парламентарната група (ПГ) на БСП е коалиция, 4 от ПГ на Национално движение Симеон Втори (НДСВ), 3 от ПГ на Движение за права и свободи (ДПС), 2 от ПГ на коалицията Обединени демократични сили (ОДС) и по 1 - от ПГ на Атака, ПГ на партията Демократи за силна България (ДСБ) и от ПГ на коалицията Български народен съюз (БНС). Техният мандат започва на 26 септември 2005 г. и завършва с присъединяването на България към ЕС.

След официалното присъединяване на България към ЕС на 1 януари 2007 г. 18-те наблюдатели на страната в Европейския парламент стават негови пълноправни членове. Те са избрани от Народното събрание на 20 декември 2006 г. за членове на Европейския парламент за мандата 2004-2009 година. Изборът им е на основание на Временните разпоредби в Протокола и Акта за присъединяване, с който се уреждат промените в институциите на Европейския съюз. С присъединяването на България и Румъния в състава на Европейския парламент влизат 35 депутати от Румъния и 18 от България, с което евродепутатите, които до този момент са 732, стават 785.

Първите ни евродепутати са:

ПГ на БСП и коалиция - 6: Александър Арабаджиев, Атанас Папаризов, Георги Близнашки, Евгени Кирилов, Иглика Иванова, Кристиан Вигенин

ПГ на НДСВ - 4: Антония Първанова, Лидия Шулева, Станимир Илчев, Христина Велчева

ПГ на ДПС - 3: Неджми Али, Филиз Хюсменова, Четин Казак

ПГ на ОДС - 2: Мария Капон, Мартин Димитров

ПГ на Атака - 1: Димитър Стоянов

ПГ на ДСБ - 1: Димитър Абаджиев (по-късно - 2: Константин Димитров влиза на мястото на напусналия Александър Арабаджиев от БСП)

ПГ на БНС: Стефан Софиянски

Изборите от 20 май 2007 г.

През 2007 година са избрани български евродепутати на първия пряк вот. Първите избори в България за членове на Европейския парламент са произведени на 20 май 2007 г., като мандатът им е до 2009 г., когато в целия Европейски съюз се произвеждат избори за Европейски парламент с мандат 2009-2014 година. Изборите у нас са организирани на основание на Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, приет от 40-ото Народно събрание на 22 февруари 2007 г., по пропорционална избирателна система с национални изборни листи на политически партии, коалиции на политически партии и независими кандидати чрез преференциално гласуване. Преференциалните гласове, подадени за отделните кандидати, се вземат предвид, ако броят на гласовете, получени за кандидата, възлиза най-малко на 15 на сто от действителните гласове, подадени за съответната кандидатска листа. Територията на страната е разделена на 31 избирателни района, които съвпадат с избирателните райони за последните избори за народни представители.

За изборите за Европейски парламент България, включително секциите извън границите й, представлява един многомандатен избирателен район. За участие в изборите са регистрирани 11 партии, 3 коалиции и 2 независими кандидати. От имащите право на глас 6 691 080 са гласували 1 955 296 души, а избирателната активност е 28,69 процента.

За работата си в Европейския парламент депутатите са организирани не по национални, а по политически групи според политическата си принадлежност. Членовете на Европейския парламент от ГЕРБ участват в Групата на Европейската народна партия (християндемократи) и Европейските демократи, членовете от коалицията Платформа европейски социалисти от БСП - в Групата на социалистите, членовете от ДПС и НДСВ - в Групата на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ), членовете от Атака - в Групата "Идентичност, традиция, суверенитет".

Първите избрани с пряко гласуване наши евродепутати са:

ГЕРБ – 5: Душана Здравкова, Владимир Уручев, Николай Младенов, Петя Ставрева, Румяна Желева

БСП – 5: Кристиан Вигенин, Илияна Йотова, Атанас Папаризов, Маруся Любчева, Евгени Кирилов

ДПС – 4: Филиз Хюсменова, Мариелка Баева, Метин Казак, Владко Панайотов

Атака – 3: Димитър Стоянов, Славчо Бинев, Десислав Чуколов

НДСВ – 1: Биляна Раева

7 юни 2009 г.

Следващите евроизбори са редовни за целия Европейски съюз, и се произвеждат на 7 юни 2009 година. У нас гласуват доста повече избиратели: 2 милиона и 576 хиляди, което при първоначално избрани 17 депутати дава национална изборна квота от 152 хиляди гласа. Изборите са спечелени от ГЕРБ със 628 хиляди гласа, които носят на партията 5 мандата. На второ място е БСП със 477 хиляди гласа и 4 мандата, а трети е ДПС с 364 хиляди гласа и 3 мандата. Четвърта е партия „Атака“ с 308 хиляди гласа и 2 мандата, следвана от НДСВ с 205 хиляди гласа и също 2 мандата. Последна се класира Синята коалиция с малко под 205 хиляди гласа и 1 мандат. Впоследствие България получава още 1 мандат, който се печели от Синята коалиция поради особеностите на изборната система.

През 2011 г. България получи още едно депутатско място по силата на Лисабонския договор. Според Договора от Ница на Европейския съюз (подписан на 11 декември 2000 г., влязъл в сила на 1 февруари 2003 г.) за мандата на Европейския парламент 2009-2014 г. на България са отредени 17 места. Вторите избори за членове на Европейския парламент от България за мандат 2009-2014 г. са произведени на 7 юни 2009 година. За участие в изборите са регистрирани 10 партии, 3 коалиции и 1 независим кандидат. От имащите право на глас 6 672 274 са гласували 2 601 677 души, а избирателната активност е 38,9 процента.

Окончателните резултати сочат, че партията ГЕРБ печели 24,36 процента (5 мандата), "Коалиция за България" - 18,50 процента (4 мандата), ДПС - 14,14 процента (3 мандата), партията Атака - 11,96 процента (2 мандата), партията НДСВ - 7,96 процента (2 мандата), Синята коалиция - 7,95 процента (1 мандат). Членовете на Европейския парламент от партията ГЕРБ и от "Синята коалиция" участват в Групата на Европейската народна партия, членовете от "Коалиция за България" - в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, членовете от партиите ДПС и НДСВ - в Групата на АЛДЕ, членовете от партия Атака - в Групата на независимите членове и в Групата "Европа на свободата и демокрацията".

Имената на спечелилите евродепутатско място са:

ГЕРБ – 5: Румяна Желева, Владимир Уручев, Илиана Иванова, Емил Стоянов, Мария Неделчева.

БСП – 4: Ивайло Калфин, Илияна Йотова, Кристиан Вигенин, Евгени Кирилов.

ДПС – 3: Филиз Хюсменова, Владко Панайотов, Метин Казак.

Атака – 2: Димитър Стоянов, Славчо Бинев.

НДСВ – 2: Меглена Кунева. Антония Първанова.

Синята коалиция – 1: Надежда Михайлова.

На редовните парламентарни избори по-късно същата година ГЕРБ печели първата си парламентарна победа и влиза в Народното събрание със 116 депутати, към които се добавя още един, отнет от ДПС с решение на Конституционния съд. ГЕРБ печели толкова убедително и поради една крайно глупава законова поправка (известна под името „Добрев-Найденов“), приета под натиск на БСП в самото навечерие на изборите. Без тази поправка ГЕРБ щеше да стартира парламента със 103, вместо със 116 депутати.

25 май 2014 г.

Последните засега трети евроизбори, в които страната ни участва, са произведени на 25 май 2014 година. Подадени са 2 милиона и 239 хиляди действителни гласа, което при 17 евродепутати дава избирателна квота, или праг за спечелване на евромандат, от 132 хиляди гласа.

ГЕРБ печели за трети последователен път евроизборите със 681 хиляди гласа и рекордните засега 6 мандата. БСП се представя неубедително и с 424 хиляди гласа получава 4 мандата, колкото и ДПС с 387 хиляди гласа. Изненадващо добре се представя новата коалиция „България без цензура“, която печели 239 хиляди гласа и 2 евромандата (това са днешните евродепутати Николай Бареков и Ангел Джамбазки). Този път градската десница под името Реформаторски блок успява да спечели 1 мандат със 145 хиляди гласа. На тези избори партия „Атака“ се представя слабо и със 66 хиляди гласа е далеч от спечелването на мандат.

Поради относително слабото представяне на БСП на тези евроизбори (все пак БСП запазва същия брой мандати - 4, както и през 2009 година) и продължаващата обществена съпротива срещу управлението, правителството на Пламен Орешарски подава оставка. Предсрочните парламентарни избори по-късно същата година са спечелени от ГЕРБ.

ГЕРБ – 5: Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Ева Паунова, Емил Радев, Мария Габриел, Томислав Дончев

БСП – 4: Георги Пирински, Илияна Йотова, Момчил Неков, Сергей Станишев

ДПС – 4: Илхан Кючюк, Искра Михайлова, Неджми Али, Филиз Хюсменова

България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден – 2: Ангел Джамбазки, Николай Бареков

Реформаторски блок – 1: Светослав Малинов

2019 – 26 май

Следва продължение…

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай