Големият ни конкурент е апатията на хората

Само липсата на алтернатива бави излизането ни от коалицията, казва Валери Симеонов

Големият ни конкурент е апатията на хората | StandartNews.com

  • Само липсата на алтернатива бави излизането ни от коалицията, казва Валери Симеонов
  • Чух се с Борисов за последно през ноември, за оставката на Ангелкова не ме подкрепи нито Сидеров, нито Каракачанов

-Г-н Симеонов, по последните прогнози БСП надмина ГЕРБ с 1 процент. Очаквате ли  управленска криза и предсрочни парламентарни избори?
-Не виждам връзка между парламентарните и европейските избори. Внушенията, които се отправят от БСП вече повече от година, и за съжаление, се повтарят от лидера на ГЕРБ Борисов, за мен са несъстоятелни. Хората, когато избират парламент, гласуват за това кой да ги управлява, а когато гласуват за евроизбори, избират хора, които да представляват България. това са коренно различни неща. По тази логика, ако се загубят общински избори, трябва да се подава оставка.
-Защо Обединени патриоти отиват разединени на изборите?
-Отношенията, които се формираха в коалицията през последната година, определиха това да се явяваме поотделно. Първи в тази посока решение взеха ВМРО. Те започнаха кампания, извършиха номинации още през януари. Наслагаха се билбордове, създаде се предизборен щаб.

Не мога да си обясня поведението на ВМРО

след като на всички им е ясно, че ако поне две партии се обединят, ще се постигне много по-голям резултат, отколкото ако играем солово. Но понякога властта, медиите, социологическите агенции водят до главозамайване.
-Последните социологически проучвания обаче определят Ангел Джамбазки като най-разпознаваем евродепутат. Той ли ще е най-големият ви конкурент на евроизборите?
-Най-големият конкурент на евроизборите ще бъде апатията на хората. И неосъзнатата, и неаргументирана пасивност. За съжаление, евроизборите са с най-нисък процент на избирателна активност. Въпросът е да активираме повече хора да излязат на 26-ти май.
-Оказва се обаче, че в кампанията ще се борите срещу хора, с които сте в една коалиция. Как си го представяте?
- Аз не гледам на изборите като на борба. А като представяне на програми,цели, задачи и личности. В това отношение нямам с кого да се боря. На моята възраст,с доказаните резултати от моята дейност, не виждам с кого да се боря. С млади момчета ли, които не са свършили нищо през живота си и цял живот са били политици?  
- Джамбазки ли имате предвид?
- Не. Джамбазки го уважавам. Имат ли обаче тези млади момчета и момичета, поне една църква, построена или един паметник, имат ли зад себе си една ограда с Турция, имат ли въдворен ред и тишина по курортите, с кого да се сравнявам?
- Да не визирате Елена Йончева?
- Тя е била винаги на гребена на медийната вълна, винаги добре финансирани са били нейните филми, а те с нищо не могат да се запомнят.
- Как ще коментирате включването на президентският човек Иво Христов в листата на БСП?
- Това е част от политизирането на кабинета на президента. Видимо, в първата година на управлението си, той взе категорично една политическа линия, която почти изцяло съвпада с тази на БСП.

Радев направи нещо, което не е правено от президентите досега

а именно пълно приемане на конкретна политическа ориентация, от което губи президентската институция. Оттам се нагнетява напрежение. Добре би било той да бъде надпартиен президент. но на него това не му се отдава.
-Вие направихте разкритие за имотите на Николина Ангелкова и за пореден път поискахте оставката й. Тя обаче отговори, че просто влагате прекалена емоция.Истина ли е?
-Мога да разкрия една тайна. Настоявам за оставката на министъра от лятото на 2017 година. И

оставка на Ангелкова трябваше да бъде факт

ако имаше чуваемост. И ако имаше уважение в коалиция:ГЕРБ-Обединени патриоти. По отношение на тази оставка аз не бях подкрепен дори от моите партньори Волен Сидеров и Красимир Каракачанов.
-Върховната касационна прокуратура разпореди обаче и проверка на имоти, които са закупени от фирма "СКАТ" на занижени цени. Вашият коментар?
-Това е една абсолютно фалшива новина.В случая прокуратурата проверява по сигнал на някого.Ще изчакам когато завърши проверката, ще видя името на този някой и ще го осъдя. Тъй като сигналът е изцяло несъстоятелен. Най-голямата сделка, това е офис, сградата, която е построена върху имот на телевизия СКАТ и закупен от общината с прилежащ, обиколен парцел и то на цена 50 пъти над данъчната оценка. Повече от три пъти по-висока от пазарната цена.
- Затихва ли "Апартаментгейт" или тепърва ще се разраства в хода на предизборната кампания?
- Не мога да дам отговор. За мен тази тема е безкрайна. Защото отразява едни масово покупко-продажби в България на цената на данъчните оценки. Това го правят и обикновените хора. Така че, ще има много политици, които могат да бъдат атакувани.
-Бившият главен секретар на МВР проф Николай Радулов прогнозира че след "Апартаментгейт" ще започнат да се появяват данни за банкови сметки на политиците. Елена Йончева също плаши с това. Очаквате ли удари в тази насока?
- По-скоро не. Защото

банковите сметки са секретни

Те са лични и никоя банка няма право да предоставя сметките. Ако има някакво разследване,само тогава може да бъде поискана да бъде свалена банковата тайна. Аз нямам сметки в чужбина.
-Къде се чувствате по-комфортно - като вицепремиер в Министерския съвет или като депутат в парламента?
- Няма комфорт нито на едното, нито на другото място.
-НФСБ предложи да ви изберат за съпредседател на Обединени патриоти, но Атака се противопостави. Разговаряте ли въобще с кумеца си Волен Сидеров?
- Да. Водим някакви, но съвсем лаконични разговори. Поздравяваме се. Понякога разменяме и някоя дума. В случая, помолих колегите да  спрат да настояват да вляза в ръководството на групата. Въпреки, че когато има 3 партии, редно е да има трима съпредседатели. След като г-н Сидеров държи да остане председател на група, явно това е необходимо за неговото самочувствие.А за мен не е така.
- Кога за последен път се чухте с Бойко Борисов?
- Много отдавна. Имахме разговор около оставката ми. През ноември месец. Оттогава нямам комуникация с него.
- Веднъж казахте, че се изкушавате да напуснете коалицията. Може ли останалите партньори да разчитат на вас?
- Казах, че не мога да предвидя колко дълго ще продължи тази коалиция. Имах предвид отношенията в коалицията, които са "никакви" в момента. Няма коалиционни съвети, няма разговор между коалиционните партньори. нещата вървят по инерция. За съжаление не виждам хора, които желаят да правят промени в нашата коалиция. За мен това е пагубно.

В България има корупция, зависимости

прекалена централизация на управлението,което води до това български инвеститори да напускат България. И инвестират в Щатите, в Унгария, в Сърбия. Това не е добре. НФСБ има своя програма и ако продължава да се пречи на реализацията й, съвсем естествено е да напуснем коалиционното управление.
- Какво ви задържа да не напуснете още сега?
- Няма алтернатива. Но не сме абонирани нито за властта, нито за коалицията.
- Как ще отстоявате националната кауза в Европейският Парламент?
-Последователно, твърдо, категорично, честно.
-За каква ЕВропа ще настоявате?
-Европа на нациите. Със защита на националните интереси, със съгласуване на интересите на отделните държави. Европа не е място, където можем да удряме по масата и да крещим.
-Какво правите в свободното си време?
-Трудно мога да кажа, че имам свободно време. Налага ми се всяка събота и неделя да пътувам до Бургас. Имам болни хора, за които трябва да се грижа. Живота ми е чергарски. Но в свободната си време слушам музика. Рок, естествено. Обичам "Тангра", ФСБ, "Диана Експрес", "Щурците".

Фен съм на "Юрая Хийп", на "Битълс", на "Пърпъл"

-Ако избухне пожар, в къщата ви, кое е единственото нещо, което ще вземете, преди да излезете?
-Единственото нещо, което взима всеки човек това са личните документи, защото после има проблем с регистрацията си и с издаването им. И ако има някакви пари. Нека бъдем честни.
-Бойко Борисов казва, че няма приятели.Имате ли вие?
- Имам. В тези 3 години, откакто съм в София, имам приятели от почти всички политически партии. Не живея в непрекъсната "обсада" като г-н Борисов. Може би съм по-отворен, по- доверчив, повече вярвам на хората. И не ги предавам. За близки хора съм готов да се бия до последно. Сега един такъв човек вече 5-ти месец лежи в ареста, без никакво обвинение. Това е Петър Харалампиев, бившият директор на Агенцията за българите в чужбина. Не мога да възприме несправедливост, извършена срещу невинен човек.Затва и му ходя на свиждане.
-Имате ли девиз или мисъл ,която ви води?
-Споделям великата мисъл на Хайтов "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш"
-Кои са трите неща, които ще сложите в куфара за Европарламента?
-Четка за зъби, паста за зъби и самобръсначка.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай