Петък,

За първи път имаме над 2 млрд. евро за земеделие от бюджета

От: Стандарт -
263
За първи път имаме над 2 млрд. евро за земеделие от бюджета
A
A
A

Какви са основните акценти в Стратегическия план на България.

Това коментира на форума на "Стандарт" - "Да! На българската храна. Гарантиране на продоволствената сигурност", Аделина Стоянова, директор на дирекция "Директни плащания" към Министерството на земеделието /МЗм/, която работи по Плана още от 2018 г.

"Започнахме през 2018 г. със съобщението на ЕК за новата Обща селскостопанска политика /ОСП/ под мотото "Еволюция, а не революция". В последните месеци на 2021 г. работихме изключително интензивно по промените в базовото законодателство и спазването на сроковете. Подадохме Статегическия план в края на февруари. Разбира се, войната с Украйна не бе предвидена. Първият проект е при Комисията, очакваме бележки и коментари. Анализираме плановете на другите държави членки. Не спираме да работим по Статегическия план на България, за да преосмислим някои от акцентите през погледа на новата обстановка в момента. Да се балансира между екологичната амбиция и повишената конкурентноспособност. Предизвикателство е как ще приложим новата по-зелена амбиция и как ще бъде прието това от земеделските стопани. Как сме направили симбиозата между очакванията на потребителите и повишаването на конкурентноспособнонстта в кръговата икономика. Предизвикателство бе и да задържим в България младите фермери", каза Аделина Стоянова.

Тя припомни, че 4,5 млрд. евро е сумата която стопаните ще ползват по първи стълб и 3,5 млрд. евро по втори стълб. Над 2 милиарда евро е националното съфинансиране, което за първи път е толкова високо. "България се движи с бавни стъпки към конвергенцията с другите страни от ЕС, считаме, че до 2027 г. ще достигнем 95%", каза Аделина Стоянова. 

 


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички