За първи път имаме над 2 млрд. евро за земеделие от бюджета

Основни акценти в Стратегическия план за земеделие

За първи път имаме над 2 млрд. евро за земеделие от бюджета | StandartNews.com

Какви са основните акценти в Стратегическия план на България.

Това коментира на форума на "Стандарт" - "Да! На българската храна. Гарантиране на продоволствената сигурност", Аделина Стоянова, директор на дирекция "Директни плащания" към Министерството на земеделието /МЗм/, която работи по Плана още от 2018 г.

"Започнахме през 2018 г. със съобщението на ЕК за новата Обща селскостопанска политика /ОСП/ под мотото "Еволюция, а не революция". В последните месеци на 2021 г. работихме изключително интензивно по промените в базовото законодателство и спазването на сроковете. Подадохме Статегическия план в края на февруари. Разбира се, войната с Украйна не бе предвидена. Първият проект е при Комисията, очакваме бележки и коментари. Анализираме плановете на другите държави членки. Не спираме да работим по Статегическия план на България, за да преосмислим някои от акцентите през погледа на новата обстановка в момента. Да се балансира между екологичната амбиция и повишената конкурентноспособност. Предизвикателство е как ще приложим новата по-зелена амбиция и как ще бъде прието това от земеделските стопани. Как сме направили симбиозата между очакванията на потребителите и повишаването на конкурентноспособнонстта в кръговата икономика. Предизвикателство бе и да задържим в България младите фермери", каза Аделина Стоянова.

Тя припомни, че 4,5 млрд. евро е сумата която стопаните ще ползват по първи стълб и 3,5 млрд. евро по втори стълб. Над 2 милиарда евро е националното съфинансиране, което за първи път е толкова високо. "България се движи с бавни стъпки към конвергенцията с другите страни от ЕС, считаме, че до 2027 г. ще достигнем 95%", каза Аделина Стоянова. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай