Сирачета ли са храните и къде е мястото на БАБХ? Спор на форума на "Стандарт"

Агенцията е контролен орган и изпълнява ангажименти, а не прави политики, каза проф. д-р Христо Даскалов

Сирачета ли са храните и къде е мястото на БАБХ? Спор на форума на "Стандарт" | StandartNews.com

Досегашният диспут затвърди убеждението ми, че Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ трябва да излезе от структурата на министерството на земеделието /МЗм/. Това заяви проф. д-р Христо Даскалов, изпълнителен директор на БАБХ, по време на форума на "Стандарт" Да! На българската храна. Гарантиране на продоволствената сигурност. 

Той коментира въпрос на Яна Иванова, изпълнителен директор на Сдружение "Храни и напитки", която попита кой изпълнява политиките за преработвателната промишленост, след като храните бяха извадени от името на земеделското министерство. "Ние сме най-голямото сдружение в хранително-вкусовата индустрия. Към нас се обръщат международни асоциации.  Кога ще имаме яснота ние към кого да се обръщаме?", попита Яна Иванова. И зададе въпрос към проф. Даскалов: "Чуваме, че БАБХ излиза от структурата на МЗм. Но никой не ни е питал за това, нито е поискал мнението ни. Редно е да имаме информация".

"Вашият въпрос показа болния проблем - развитието на бизнеса в земеделието. Винаги досега в дългогодишната ми практика сме писали "земеделие и хранително-вкусова промишленост. Земеделието даваше 4,1% от БВП, сега делът му падна на 3,8%. Преарботвателната промишленост дава 25% от БВП. България има двойно по-голяма преработвателна промишленост в сравнение с времето при социализма. Но голяма част от суровините се внасят от ЕС. Тези неща трябва да ги отчитаме. Това е политически въпрос, който трябва да бъде разрешен.

Съгласен съм, че колегите не могат да бъдат вместени в това мегаминистерство, защото се получава буламач. БАБХ е контролен орган. Нашата работа не е да развиваме бизнеса, а да изпълняваме ангажименти, които България е поела като страна-членка. Ние, ветерианрите, спазваме тези изисквания и не вдигаме ръка в Брюксел. Нашите инспектори ходят в предприятията, те знаят реалността. Но нямат думата. Аз съм ветеринарен лекат с 37 години стаж.   Политиките ни са да пазим здрави животните и растенията. Как да се развива земеделието - тези политики да ги правят други", каза проф. Даскалов. И препоръча юристи да не се произнасят по ветеринарни въпроси. 

На неговото изказване отговори евродепутатът Атидже Вели. "Не мога да се съглася с Вас. Като представител на ДПС за мен е важно да има диалог, бизнесът да си каже мнението и ние да направим анализи. Не е редно цели сектори да се чудят къде са. Трябва да работим за повече сътрудничество и синергия, за да вървим напред", посочи Вели. 

Председателят на земеделската комисия в парламента Пламен Абровски заяви: "Не би трябвало храните да се чувстват сирачета. Безопасността и търговските наименования трябва да са в МЗм. Но за търговските отношения има дупка. Както и за това кой да мисли за политиките. Развитието, промотирането на храните остава на заден план. За мен всичко това трябва да е в МЗм. Политиките остават в Съвета на министрите по земеделие", подчерта Абровски. И припомни, че отделянето на БАБХ от структурата на МЗм е записано в коалиционното споразумение. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай