Седем причини да изберем прясно и кисело мляко Димитър Маджаров

„Да правиш мляко и млечни продукти е отговорно“, споделя Юлия Маджарова

Седем причини да изберем прясно и кисело мляко Димитър Маджаров | StandartNews.com

Млечните продукти на Димитър Маджаров са сред любимите на хората с изисквания. Те са част от менюто на всеки, който поставя на трапезата си чиста храна – винаги вкусна, винаги с едни и същи характеристики.  

Технологията на производство, съчетанието от превъзходен вкус и изцяло българска суровина, спазването на международните стандарти в хранително-вкусовата сфера, непрекъснатите инвестиции, разнообразието в асортимента и безупречната хигиена са част от причините, заради които все повече хора избират кисело и прясно мляко с тази марка.

1. Непрекъснати инвестиции  

Димитър Маджаров започва производство на млечни продукти през 1998 г. Той и съпругата му Юлия първо взимат под наем мандра в Стамболийски, а през 2007 г. я купуват със спестявания и заеми от близки. Запазват работните места на десетте служители, които получават „в наследство“. Откриват и нови работни места – за  квалифицирани работници, технолози, отговорници по качеството. „Да правиш мляко и млечни продукти е отговорно“, споделя съпругата на бизнесмена Юлия Маджарова, която ръководи мандрата. Тя пояснява, че една година е нужна на служител да овладее тънкостите в занаята. Затова и във фирмата се обръща изключително внимание на обучението на новите хора.

Първите млечни продукти, приготвени по традиционни български рецепти в мандрата, са бели саламурени сирена и кашкавал. В началото мандрата работи само с 3 тона. Днес в нея се преработват до 80 тона свежо българско мляко.

Маджаров непрекъснато инвестира в модернизация и разширяване на производството, обогатяване на асортимента и в нови технологии на опаковане. Последната инвестиция е на стойност 500 000 евро и е за производство на прясно мляко. Средствата са вложени в инсталация за ледена вода за охлаждане на млякото и автоматизирана българска линия за бутилиране. Шестдесет процента от вложенията са собствен ресурс. 

2. Само българска суровина

Маджаров произвежда кисело мляко от 2015 г. Днес фирмата предлага 10 вида кисело мляко с различна масленост: краве, овче, козе, пробиотично, биволско, с каймак, цедено. Те са направени само от първокачествено мляко, само от български ферми първа категория. Киселото мляко "Димитър Маджаров" е без никакви консерванти, без сухо мляко, с традиционен млечно-кисел вкус, от българска закваска от Lactobacillus bulgaricus.  

Димитър Маджаров започва производство на прясно мляко през май 2021 г. Две години отнема на компанията да проучи потребителските вкусове и да организира процеса. Резултатът е три вида краве прясно мляко: с масленост от 3.6%, 2.00% и  4.5%. Суровината и за пресните млека е 100% българска, само от първа категория сурово мляко. Прясното мляко е натурално, без никакви консерванти.

3. БДС стандартът

Повечето кисели млека на Маджаров се произвеждат по БДС стандарт – от краве, биволско, козе и овче мляко, като най-търсените по БДС стандарт са с 3.6%, 4.5% и 2% масленост. Във всички кисели млека се използва само свежо мляко и българска закваска. Според независимо изследване на Euro Senso Lab БДС означава по-добро качество за 84% от потребителите, а 47% го свързват с български продукт.

По данни на “Нилсен“ за 2020 г., киселите млека по БДС стандарт на Маджаров заемат второ място както по обем продажби на млека по БДС, така и по стойност.

„За хубави млечни продукти се изисква достатъчно суровина, оригинални български закваски, майсторлък на обработка и класическа технология по БДС“, коментира Димитър Маджаров. „При нас промени в технологията на производство няма. Променяме единствено начина на опаковане и реализацията на продуктите“, допълва той.

4. Класическата технология

„Работим по отрасловите норми от 90-те години“, пояснява Юлия Маджарова. „Ежедневно следим дали няма отклонение от рецептурите. Вярваме, че млякото трябва да е истинско, а вкусът – автентичен“.

Технологията на производство на прясното мляко, например, е класическа пастьоризация (на температура 95-98°С), при която се унищожават само патогените и се запазват  полезните качества на млякото. Използват се само избрани доставчици, чието сурово мляко има минимум  3.2. протеина и 100 000 МО. Не се добавят никакви изкуствени протеини, сухи или кондензирани млека и консерванти. Прясното мляко „Димитър Маджаров“ не се стерилизира чрез пара или друг тип технология. То може да се заквасва с българска закваска от кисело мляко „Димитър Маджаров“ и да се получи хубаво и плътно кисело мляко.

5. Условията на производство

Киселото и прясно мляко Маджаров се произвеждат при безупречна хигиена. Мандрата в град Стамболийски отговаря на всички европейски хранително-вкусови изисквания. Чрез модерна апаратура в лабораторията ежедневно се прави проверка за наличие на антибиотици, сухо вещество, протеини, масленост, водно съдържание, както и обстоен анализ за липса на замърсяване и микоорганизми.

Във фирмата на Маджаров са въведени строги хигиенни изисквания на всички нива – персонал, машини, производствени помещения, съблекални. Преди започване на работа служителите се обличат в чисто облекло, включително шапки и ръкавели, което се подменят при всяко тяхно излизане. Машините и опаковките на продуктите предварително се измиват и дезинфекцират. По време на пълнене на киселото и прясно мляко всички повърхности непрекъснато се мият. В края на работния ден отново се прави основно миене на машини и помещения и пълна дезинфекция. Персоналът напуска и затваря помещенията, дезинфекцирани до следващия работен ден. Еднократното работно облекло се изхвърля и заменя с чисто на следващия ден. 

Още от самото начало на COVID-пандемията в производството на кисело и прясно мляко са въведени стриктни  правила. Работните смени и транспортът са организирани така, че служителите да са спокойни за своето здраве и за това на семействата си.

6. Международни стандарти и признание за качество

В производството на кисело и прясно мляко „Димитър Маджаров“ са въведени международни стандарти за качество като GMP, НАССР, International Food Standard и др. Покриват се всички изисквания на БДС стандарта.

Компанията изнася млечни продукти за Азия от 2001 година, а за Европа – от 2007 година. Днес присъства в почти цяла Европа и в държави като Ливан, Израел и др., като всяка година износът бележи все по-голям ръст. Извън България млечните продукти на Димитър Маджаров може да се намерят в етнически магазини – български, турски, руски, румънски. В тях най-търсени са кравето и овче сирене, кравето кисело мляко, кашкавалът. От 2004 г. до днес Маджаров има над 10 отличия за качество на своите млечни продукти.

7. Съвършенство във всеки детайл

„Преди да предложим какъвто и да е нов продукт на хората, първо ние трябва да сме одобрили като вкус, ползи за здравето, визия“, коментира Юлия Маджарова. „Пускането на нов продукт може да отнеме и години“. Именно този стремеж към съвършенство във всеки детайл „Димитър Маджаров“ следва неотклонно още от самото начало. Стартиралото преди 24 години производтво на млечни продукти днес е една от 10-те най-големи фирми в тази област у нас. „Създаваме съвестно продуктите си. Споделяме ги с българи у нас и в чужбина, с децата и внуците си. Правим го с вяра в семейството и в добрата храна“, заключава Димитър Маджаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай