От Атанасовден зимата си тръгва. Пригответе питка слънце с мед

Традиции и трапеза за Среди зима

От Атанасовден зимата си тръгва. Пригответе питка слънце с мед | StandartNews.com

Според поверията Атанасовден е средата на зимата, наричат го още Среди зима и след него денят започва да нараства с едно просено зрънце.

Както за всеки празник, така и за Атанасовден има ястия, които се приготвят специално за празничната трапеза. Според народните поверия не се готви боб, леща, царевица, тъй като се вярванията са, че така се привличат болестите. Важно е да има питка, мед, баница, вино, ястия с  пиле или заек. СТАНДАРТ споделя 2 чудни рецепти за вашите празнични трапези.


Пита слънце

Продукти: 300 мл прясно мляко, 150 г кисело мляко, 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката, 1 и 1/2 ч. л. сол, 2 с. л. мед, 7 г суха мая, 800-850 г брашно, 100 г меко краве масло, 1 лъжица свинска мас

Приготвяне: Брашното се пресява в купа. Прави се кладенче и в него се поставят солта. Активирайте маята в млякото което да е леко затоплено добавете 2 супени лъжици мед и 1 една лъжица брашно. Изчакайте 5 мин. и като започне да шупти изсипете при брашното и добавете останалите продукти. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. След като удвои размера си го премесете наново.
Разточете на набрашнен плот в кръгла форма и намажете с малко меко масло. След това навийте на руло и нарежете рулото на 10 парчета. Режете под наклон един път надясно, един път наляво. Получават се парчета с триъгълна форма. Не е проблем да не са еднакви. Намажете тавата, в която ще печете с масло и наредете малките триъгълници 7 от тях в кръг а в средата поставете останалите 3. Намажете питката с разбит жълтък и оставете за 5 минути. След това печете за 45 минути на 180 градуса до готовност, като първите 20 минути поктийте тавата с хартия за печене.


Заек в гювеч

Продукти: около 1.5 кг  заешко месо, 2 - 3 моркова, 2 глави кромид лук, половин лимон, брашно - 1 и 1/2 супени лъжици, арпаджик - 250 г, мазнина - 1/2 ч.ч. растителна за предпочитане зехтин, свинско месо - 100 г със сланина, доматено пюре - 1 с.л., гъби - 2 ч.ч. вино - 100 мл, 100 мл - оцет, целина - 1/2 глава, дафинов лист - 1 - 2 броя, сол черен пипер - на вкус

Приготвяне: Заекът се измива със студена вода и се накисва за 3 до 5 часа в студена вода. 
След това се залива в марината, приготвена от оцет, вода, черен пипер и дафинов лист, и престоява в нея до 12 часа. След изваждането от маринатата заекът се измива обилно със студена вода и се нарязва на парчета, които се изпържват в сгорещена мазнина. В същата мазнина след заешкото се задушават ситно нарязаният лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, доматеното пюре и брашното. След което съставките се преместват в глинен гювеч. Заливат се с виното и малко топла вода. Прибавят се нарязаните на ивички гъби, почистеният арпаджик, нарязаната на кубчета сланина, дафиновия лист, резенчетата от лимона, черен пипер и сол на вкус. Отгоре се нарежда изпърженото месо. И се затваря с капака. Пече се на 180 градуса за околко 1 ? часа.
Внимание! Гювечът се поставя в студена фурна ако го сложите в нагорещена печка има опасност да се пръсне.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай