Нов знак "Защитено наименование за произход" на кисело мляко и сирене Маджаров

Той заменя досегашния за БДС – Български държавен стандарт

Нов знак "Защитено наименование за произход" на кисело мляко и сирене Маджаров | StandartNews.com

Той ще бъде поставен върху българско кисело мляко и българско бяло саламурено сирене, произведени от “Димитър Маджаров-2”. Знакът ЗНП – Защитено наименование за произход – заменя досегашния за БДС – Български държавен стандарт. 

Промяна в технологията на производството няма да има, категорични са от компанията. ЗНП налага още по-строги изисквания към производителите. ЗНП дава по-големи гаранции на потребителите, че консумират изцяло български, качествен продукт.

“Димитър Маджаров” е от първите компании в България, които ще поставят новия ЗНП знак.

Какви са разликите между ЗНП и БДС

Според Юлия Маджарова, ръководител на млекопреработвателното предприятие в Стамболийски, основните разлики са две.

Първо: производителите, които избират ЗНП, трябва да използват 100% българско сурово мляко в сиренето и в киселото мляко. По досегашния стандарт, БДС, суровината можеше да е и внос.

„Димитър Маджаров“ използва само мляко на български фермери първа категория от началото на производството на млечни продукти. Закваската за киселото мляко и сиренето е българска. Продуктите съдържат Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, изолирани тук.

Второ: според регламента за ЗНП и съставът на фуражите, с които се изхранват животните, трябва да е 80% от български култури (ечемик, пшеница, царевица), отгледани на българска територия. Това изискване е ново. То липсва в досегашния БДС стандарт.

Кое налага поставянето на новия ЗНП знак 

Стандартът ЗНП осигурява много по-висока степен на защита на тези два продукта в целия Европейски съюз. ЗНП защитава интересите на потребителите.

Стандартът ЗНП се въвежда в България по инициатива на сдружение „Български традиционни млечни продукти“. Пет години отнема подготовката и получаването на разрешение българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене да станат защитени географски наименования в ЕС.

Всички производители, които искат да сложат новия ЗНП знак, ще трябва да използват една и съща технология, а техните продукти да имат един и същи състав. Целта е потребителят да получава качествено, изцяло българско кисело мляко и сирене – от фуража, през суровината и технологията, до крайния продукт.

 

Опаковките на кое кисело мляко и сирене Маджаров ще са с новия ЗНП знак

Новият ЗНП знак ще бъде върху опаковките на българско бяло саламурено сирене от кравеовчебиволскокозе и смес мляко, произведени от „Димитър Маджаров“.

ЗНП знакът ще бъде на лицевата страна и на гърба на опаковката.

Със ЗНП знак ще са и кисело мляко от краве (2%, 3.6%, 4.5%), овчекозебиволско мляко, както и краве мляко с каймак (4.5%).

Кога кисело мляко и сирене Маджаров ще са с новия ЗНП знак

Опаковките с новия ЗНП знак ще са факт след средата на декември 2023. На тях ще пише и „автентичен продукт, произведен от 100% българско мляко“.

В зелен цвят ще е опаковката на козето сирене, произведено от „Димитър Маджаров“, в червен – на кравето, в син – на овчето.

Българското кисело мляко е вписано в Европейските регистри като продукт със защитено наименование за произход на 25 юли 2023 г., а българското бяло саламурено сирене – 6 дни преди това.

ЗНП знакът ще помогне за популяризиране в цяла Европа и в други държави на уникалните характеристики на тези два български продукта и традиционните умения за производството им.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай