Над 90% от асортимента в BILLA България е от бг фирми

Българският потребител винаги е бил силно ориентиран към родните продукти, казва  Асен Каранедев

Над 90% от асортимента в BILLA България е от бг фирми | StandartNews.com
  • Българският потребител винаги е бил силно ориентиран към родните продукти, казва  Асен Каранедев 
  • Плодовете и зеленчуците под бранда „BILLA Градини“ са отгледани в 180 градини и оранжерии в страната
  • BILLA България е партньор със 709 местни фирми

Асен Каранедев е ръководител на направление „Свеж асортимент“ в отдел „Развитие на категориите“. Работата му за водещи в Европа международни търговски вериги определя и успешната му кариера в BILLA България, която продължава вече 10 години. Отговаря за стратегическото развитие на асортимента в компанията, търговските взаимоотношения с доставчици и партньори, процеси по доставка и промоции на над 10 000 продукта, формиращи асортимента на ключови категории в търговската верига.

- Г-н Каранедев, BILLA България вече 22 години успешно си партнира с българските производители. Как тези партньорства отговорят на актуалните потребности на клиентите?

- Българският потребител винаги е бил силно ориентиран към родните продукти. От една страна, защото познава и предпочита вкуса и качествата им, а от друга, защото вярва, че по този начин насърчава българското производство и икономика. Актуалните потребности в потреблението не са по-различни от това, което бяха преди периода на пандемията, ако той по някакъв начин прокарва разграничителна линия с това, че повлия както на социалния живот, така и на покупателните способности. Очакванията и потребностите на клиентите остават приоритетно насочени към разнообразието, към свежите плодове и зеленчуци, качественото прясно месо, хлябът и хлебните продукти, които носят традиционен вкус и аромат, млечните продукти, които са неизменна част от всекидневното меню, както и трайните продукти, които винаги могат да бъдат на разположение.

За покриването на тези очаквания BILLA България вече 22 години разчита и развива стратегическите си партньорства с местните доставчици. Над 90% от асортимента в търговската верига се доставя от български фирми. Зад тази статистика стои не само общото ни разбиране за модерна търговия, познаване на вкуса и предпочитанията на българския потребител, но и много усилия в трудни времена като тези, в които живеем през последните години и доверие в потенциала на общото ни развитие.

- Как се промени подходът на BILLA към местните производители спрямо пазарните тенденции през 2021 г.?  

- Не бих казал, че има промяна, защото BILLA България винаги е била ориентирана към местните производители и развивала бизнес отношенията си с тях. Общият брой на българските фирми, с които работим е 709 като само през изминалата година сме сключили договори с нови 32 фирми. Голям бе броят на нови доставчици в категорията „плодове и зеленчуци“ например, което ясно показва целта ни, а именно да отговорим по най-добрия възможен начин на очакванията на клиентите за свежест и разнообразие в тази категория.

С подобна стабилна мрежа от доставчици сме в състояние да посрещнем различни пазарни тенденции. Асортиментът ни позволява както разнообразие в марките и вкусовете, така и в ценовия спектър, което пък е константа в потребителското поведение.

- BILLA изгражда дългосрочни партньорства със 709 местни фирми, които доставят над 90% от асортимента ѝ. Кои са ключовите категории, които обхващат те? Как се развива сътрудничеството ви с тях през годините?

- 90% от асортимента на търговска верига като BILLA може да се обезпечи само на база устойчиви и надеждни партньорства. Вярвам, че този резултат разкрива точно това по отношение на сътрудничеството ни с българските производители. Съответно присъствието на български продукти е преобладаващо в ключовите категории. Клиентите ни могат да избират сред над 85% колбаси и месни деликатеси българско производство, над 80% артикули сирена и кашкавали, произведени в страната, 75% пилешко и птиче месо, над 50% свинско, доставени от родни фирми. Високи е процента на продуктите, доставени от местни фирми и в категориите „хляб и хлебни продукти“ и „плодове и зеленчуци“, особено в сезона.

- Нараства ли популярността на собствените марки на веригата и какво е присъствието на български стоки сред тях?

- BILLA България има 20 собствени марки, представени в търговските ни обекти, а българско производство са 52% от тях. Същият е процентът български стоки и под собствената марка CLEVER, която предлага качество на добра цена при хранителните и нехранителните артикули. 100% отговор на очакванията на потребителите за родна продукция дават добре познатите на нашите клиенти собствени марки „BILLA Градини“ и „Българска ферма“, които през последните години печелят признание и в потребителска класация за любими марки. Плодовете и зеленчуците под бранда „BILLA Градини“ например са отгледани в 180 градини и оранжерии в страната, обхванати от специална програма за контрол на над 800 вида пестициди. Артикулите с бранд „Българска ферма“ гарантират на ценителите на месото също 100% български произход. 

23% от артикулите под марката BILLA Bio отново са българско производство – качество отгледано с уважение към околната среда. Българско производство са и 29% от продуктите под марка BILLA, която предлага качеството на висококласните продукти в категорията, но на по-ниска цена. 11% от приготвените по специални рецепти артикули под собствената марка BILLA Premium са българско производство.

- Как компанията отговаря на нарастващата нужда от подкрепа към българските земеделци в пандемична обстановка?

- Отговаряме на нарастващите нужди на българските земеделци с устойчивост на нашите партньорства, с развитието на програми като BILLA Градини например, в рамките на която предоставяме разработени схеми за растителна защита на нашите партньори, провеждаме обучителни семинари с международни лектори за съвременните методи в растителната защита и устойчивото земеделие, а също така активно промитираме продукцията им със силата на маркетинговите кампании.

Допълнително, активната ни експанзия, насочена към малки и средни населени места в страната, стимулира възможностите за увеличаване на обемите, идентифицирани на нови локални доставчици и предоставяне на търговска територия за качествена земеделска продукция.

- Фермерските пазари в последните години също се утвърдиха като форма за представяне на българска продукция от страна на по-малки производители. BILLA насърчава ли такива?

- Категорично да. През годините сме били домакин на множество такива в партньорство с различни организации. В края на миналата година в Габрово поставихме началото на едно локално партньорство, което ще продължи и през цялата настояща година. Фермерският пазар „От БГ“, който всеки месец гостува на магазина ни в града, представя продукцията на над 20 производители, фермери и занаятчии от региона на Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Стара Загора и Казанлък. Вярваме, че по този начин насърчаваме по-малките производители и предоставяме територия, на която тяхната продукция да бъде позиционирана подобаващо и да привлича потребителското внимание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай