Понеделник,

Над 90% от асортимента в BILLA България е от бг фирми

От: Стандарт -
Над 90% от асортимента в BILLA България е от бг фирми
A
A
A
  • Българският потребител винаги е бил силно ориентиран към родните продукти, казва  Асен Каранедев 
  • Плодовете и зеленчуците под бранда „BILLA Градини“ са отгледани в 180 градини и оранжерии в страната
  • BILLA България е партньор със 709 местни фирми

Асен Каранедев е ръководител на направление „Свеж асортимент“ в отдел „Развитие на категориите“. Работата му за водещи в Европа международни търговски вериги определя и успешната му кариера в BILLA България, която продължава вече 10 години. Отговаря за стратегическото развитие на асортимента в компанията, търговските взаимоотношения с доставчици и партньори, процеси по доставка и промоции на над 10 000 продукта, формиращи асортимента на ключови категории в търговската верига.

- Г-н Каранедев, BILLA България вече 22 години успешно си партнира с българските производители. Как тези партньорства отговорят на актуалните потребности на клиентите?

- Българският потребител винаги е бил силно ориентиран към родните продукти. От една страна, защото познава и предпочита вкуса и качествата им, а от друга, защото вярва, че по този начин насърчава българското производство и икономика. Актуалните потребности в потреблението не са по-различни от това, което бяха преди периода на пандемията, ако той по някакъв начин прокарва разграничителна линия с това, че повлия както на социалния живот, така и на покупателните способности. Очакванията и потребностите на клиентите остават приоритетно насочени към разнообразието, към свежите плодове и зеленчуци, качественото прясно месо, хлябът и хлебните продукти, които носят традиционен вкус и аромат, млечните продукти, които са неизменна част от всекидневното меню, както и трайните продукти, които винаги могат да бъдат на разположение.

За покриването на тези очаквания BILLA България вече 22 години разчита и развива стратегическите си партньорства с местните доставчици. Над 90% от асортимента в търговската верига се доставя от български фирми. Зад тази статистика стои не само общото ни разбиране за модерна търговия, познаване на вкуса и предпочитанията на българския потребител, но и много усилия в трудни времена като тези, в които живеем през последните години и доверие в потенциала на общото ни развитие.

- Как се промени подходът на BILLA към местните производители спрямо пазарните тенденции през 2021 г.?  

- Не бих казал, че има промяна, защото BILLA България винаги е била ориентирана към местните производители и развивала бизнес отношенията си с тях. Общият брой на българските фирми, с които работим е 709 като само през изминалата година сме сключили договори с нови 32 фирми. Голям бе броят на нови доставчици в категорията „плодове и зеленчуци“ например, което ясно показва целта ни, а именно да отговорим по най-добрия възможен начин на очакванията на клиентите за свежест и разнообразие в тази категория.

С подобна стабилна мрежа от доставчици сме в състояние да посрещнем различни пазарни тенденции. Асортиментът ни позволява както разнообразие в марките и вкусовете, така и в ценовия спектър, което пък е константа в потребителското поведение.

- BILLA изгражда дългосрочни партньорства със 709 местни фирми, които доставят над 90% от асортимента ѝ. Кои са ключовите категории, които обхващат те? Как се развива сътрудничеството ви с тях през годините?

- 90% от асортимента на търговска верига като BILLA може да се обезпечи само на база устойчиви и надеждни партньорства. Вярвам, че този резултат разкрива точно това по отношение на сътрудничеството ни с българските производители. Съответно присъствието на български продукти е преобладаващо в ключовите категории. Клиентите ни могат да избират сред над 85% колбаси и месни деликатеси българско производство, над 80% артикули сирена и кашкавали, произведени в страната, 75% пилешко и птиче месо, над 50% свинско, доставени от родни фирми. Високи е процента на продуктите, доставени от местни фирми и в категориите „хляб и хлебни продукти“ и „плодове и зеленчуци“, особено в сезона.

- Нараства ли популярността на собствените марки на веригата и какво е присъствието на български стоки сред тях?

- BILLA България има 20 собствени марки, представени в търговските ни обекти, а българско производство са 52% от тях. Същият е процентът български стоки и под собствената марка CLEVER, която предлага качество на добра цена при хранителните и нехранителните артикули. 100% отговор на очакванията на потребителите за родна продукция дават добре познатите на нашите клиенти собствени марки „BILLA Градини“ и „Българска ферма“, които през последните години печелят признание и в потребителска класация за любими марки. Плодовете и зеленчуците под бранда „BILLA Градини“ например са отгледани в 180 градини и оранжерии в страната, обхванати от специална програма за контрол на над 800 вида пестициди. Артикулите с бранд „Българска ферма“ гарантират на ценителите на месото също 100% български произход. 

23% от артикулите под марката BILLA Bio отново са българско производство – качество отгледано с уважение към околната среда. Българско производство са и 29% от продуктите под марка BILLA, която предлага качеството на висококласните продукти в категорията, но на по-ниска цена. 11% от приготвените по специални рецепти артикули под собствената марка BILLA Premium са българско производство.

- Как компанията отговаря на нарастващата нужда от подкрепа към българските земеделци в пандемична обстановка?

- Отговаряме на нарастващите нужди на българските земеделци с устойчивост на нашите партньорства, с развитието на програми като BILLA Градини например, в рамките на която предоставяме разработени схеми за растителна защита на нашите партньори, провеждаме обучителни семинари с международни лектори за съвременните методи в растителната защита и устойчивото земеделие, а също така активно промитираме продукцията им със силата на маркетинговите кампании.

Допълнително, активната ни експанзия, насочена към малки и средни населени места в страната, стимулира възможностите за увеличаване на обемите, идентифицирани на нови локални доставчици и предоставяне на търговска територия за качествена земеделска продукция.

- Фермерските пазари в последните години също се утвърдиха като форма за представяне на българска продукция от страна на по-малки производители. BILLA насърчава ли такива?

- Категорично да. През годините сме били домакин на множество такива в партньорство с различни организации. В края на миналата година в Габрово поставихме началото на едно локално партньорство, което ще продължи и през цялата настояща година. Фермерският пазар „От БГ“, който всеки месец гостува на магазина ни в града, представя продукцията на над 20 производители, фермери и занаятчии от региона на Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Стара Загора и Казанлък. Вярваме, че по този начин насърчаваме по-малките производители и предоставяме територия, на която тяхната продукция да бъде позиционирана подобаващо и да привлича потребителското внимание.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички