На форум на "Стандарт": Еврокомисар с 4 мерки в помощ на фермерите 

На въпросите на бизнеса ще отговарят представители на българския и европейския парламент, както и на изпълнителната власт

На форум на "Стандарт":  Еврокомисар с 4 мерки в помощ на фермерите  | StandartNews.com

Какви мерки взема Европейския съюз, за да гарантира продоволствената сигурност на Стария континент и как ще бъдат подкрепени фирмите от аграрния и хранително-вкусовия сектор.

Мерките са четири и ще бъдат представени лично от еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски пред участниците в конференцията на "Стандарт" "ДА! На българската храна", която се провежда на 8 април в хотел "Маринела".

Във форума обръщение ще направи и министърът на земеделието на Франция Жюлиен Денорманди. Страната му пое председателството на Съвета на ЕС на 1 януари 2022 г.

Темата на конференцията, която за втори път е международна, е "Гарантиране на продоволствената сигурност". На въпросите на бизнеса ще отговарят представители на изпълнителната власт и депутати от българския и европейския парламент.

Конференцията ще дискутира историческия ръст на цените на храните и ще излезе с мерки за овладяване на продоволствената криза. Тема на дебатите ще бъдат Стратегическият план на България и дългосрочната визия за развитието на земеделието. 

Европейски партньор на форума и модератор на двата панела е Атидже Вели, евродепутат от "Обнови Европа", първи, единствен и пълноправен член от България на земеделската комисия в Европарламента. Госпожа Вели отговаря за Общата селскостопанска политика на ЕС и е докладчик на ЕП по Плана за биологично производство.

Своите въпроси и препоръки към изпълнителната и законодателната власт в България ще може да отправя бизнесът по време на форума.

На него ще присъстват представители на всички политически сили - шефът на земеделската комисия в парламента Пламен Абровски (ИТН), председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски, председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, Румен Христов - председател на СДС и член на комисията по земеделие в парламента, Мартин Димитров ("Демократична България"). 

На въпросите на бизнеса ще отговарят заместник-министърът по земеделие Иван Христанов, шефовете на БАБХ проф. д-р Христо Даскалов, на КЗП - Димитър Маргаритов и на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.  

Организатори и партньори на форума са медия "Стандарт", министерството на земеделието, Българската агенция по безопасност на храните, Българската агенция за експортно застраховане, Комисията за защита на потребителите, Българската банка за развитие. 

Най-голямото и най-представително събитие в земеделския бранш ще се излъчва пряко онлайн във Фейсбук страницата на "Стандарт". В него участие ще вземат производители, преработватели и търговци. Мнения ще дадат всички браншови организации, както и търговските вериги.

В конференцията ще участват още посланикът на Австрия Н.Пр. Андреа Вике, дипломати от посолствата на Мароко и Дания. Гостите ще получат комплимент от Н.Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас и в Република Северна Македония - традиционни марокански чай и сладки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай