Мариана Кукушева: Да се обединим за спасението на бг храната

Хлябът е единствената храна, която през последните 6 месеца не е променила цената си

Мариана Кукушева: Да се обединим за спасението на бг храната | StandartNews.com

15 г. се борим да превърнем българското земеделие в национална кауза. Това е изключително важно, за да съществуваме като държава и народ,  каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, на форума на "Стандарт" "Да! На българската храна".

По време на форумите на "Стандарт" сме били четири пъти в безвремие - без редовен кабинет. А това означава пропуснати ползи, каза Кукушева. 
Благодаря на депутатите, които присъстват. Надявам се интересът им да е устойчив, затото такива каузи трябва да бъдат подкрепени - касаят здравето и живота на всеки българин, допълни тя.

"Хлябът е единствената храна, която през последните 6 месеца не е променила цената си. И това е заради социалната мярка - 0% ДДС за хляба. Надявам се да продължи тази мярка, защото не знам коя ще е политическата сила, която ще я отмени. Тази изключително социална мярка има огромен икономически интерес - при нас хляб се доставя без ДДС.  Потребителите също не плащат ДДС. Ако има някакви несъбрани 30 млн., колкото е бил ДДС от хляба, това не трябва да се коментира, защото е нищожно в сравнение с големия социален ефект от нулевата ставка.

Изключително важно е развитието на бизнеса в България, а за това е нужна предвидимост - тя е налична когато няма такова текучество в политиката, на каквото сме свидетели в последно време.

У нас кризите родиха разединение. Може би поради сънищата на един бивш министър ситуацията е такава. Днес трябва да излезем с категоричното предложение - да бъдем обединени в името на каузата да спасим българската храна", каза още Мариана Кукушева.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай