Атидже Вели: Българските земеделци получават най-ниски плащания

Работя за посещение на еврокомисаря Януш Войчеховски в България, каза евродепутатът

Атидже Вели: Българските земеделци получават най-ниски плащания | StandartNews.com

"За мен е чест и удоволствие за пореден път да организираме форума "Да На българската храна" - платформа, в която бизнесът говори с изпълнителната власт. Но по време на война това не е достатъчно - затова с нас сега са законозателната власт и представителите на европейските институции". Това заяви евродепутатът Атидже Вели от "Обнови Европа", която бе модератор на дискусията "Гарантиране на продоволствената сигурност".

"Този Великденски форум не може да не обърне внимание на щетите, които предизвиква войната. Да, ЕС е независим от внос на храни, но сме зависими в редица отношения от трети страни за различни доставки. Съществуват опасения от високите пазарни цени и високата инфлация. Затова ЕС и ЕП започнаха работа по различни мерки, за да се сведе до минимум опасността от недостиг на храни, да не се стигне до фалити и да заздравим Съюза по отношение на доставките. ЕК обяви пакет от мерки, ЕП прие резолюция за продоволствената сигурност. С нея държавите трябва да се справят с проблемите. Организираме регулярно срещи с европейски и български асоциации. В групата "Обнови Европа" създадохме работна група, която изработва краткосрочни и дългосрочни мерки за справяне с продоволствената сигурност. Днес сме тук, за да дискутираме ръста на цените. Очакваме към нас да се присъединят и представители на изпълнителната власт", каза госпожа Вели. 

И постави основните въпроси на форума:

Как ще се прилагат  европейските мерки в България? 

Какви са средствата за земеделие, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост? 

Достатъчно ли са те и ще съхранят ли земеделския сектор? 

"Българските земеделци продължават да получават най-ниските плащания. Ситуацията е трудна. Затова търсим отговори на тези въпроси. Затова сме поканили и законодателната власт," подчерта евродепутатът. 

Атидже Вели съобщи още, че работи за посещение у нас на еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, за да може бизнесът лично да му зададе своите въпроси. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай