На форума на "Стандарт"! 250 млн. лв. за ремонт на общински пътища

Това отговори Гроздан Караджов на въпрос на кмета на Крумовград Себихан Мехмед

На форума на "Стандарт"! 250 млн. лв. за ремонт на общински пътища | StandartNews.com

250 млн. лв. пренасочва Министерството на регионалното развитие за ремонт за общински пътища в критично състояние. Това съобщи вицепремиерът и ресорен министър Гроздан Караджов в отговор на въпрос от кмета на Крумовград Себихан Мехмед по време на дискусията "Инвестиционните проекти. Планът за развитие и устойчивост". Форумът бе организиран от "Стандарт" и "Строител" в партньорство с МРРБ, Камарата на строителите, Камарата на архитектите и Националното сдружение на общините в България.

Европейски партньор на инициативата бе евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Искра Михайлова. Тя и инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата на строителите, бяха модератори на дискусията, която събра вицепремиера Караджов и народни представители със строителната индустрия и местните власти, за да търси решение на най-наболелите им проблеми.

Националното сдружение на общините поиска една спешна справка от общините относно това с какви проекти разполагаме за общинска пътна мрежа. Ние ги предоставихме, след което в  кореспонденция с МРРБ получихме запитвания от министерство дали проектите ни отговарят на 6-7 критерия - брой население, дали съответният път осигурява социален и административен достъп до населеното място, дали е единствен път до населеното място, включен ли е в стратегията на общината, каква е техническата инфраструктура и т.н., заяви Себихан Мехмед. И попита: "Това ли ще бъдат критериите, по които ще бъдат оценявани всички наши внесени проекти и ако е така би било редно малко по-рано да ги получим като допустимост, за да знаем какво трябва да правим ние, кметовете на общини.".

Да това са критериите, по които ще бъдат оценявани проектите. Това са критериите, по които години наред са били оценявани проектите за общински пътища. Само че години наред е имало много малки суми за това - 20,30, 40 млн. лв., каза вицепремиерът Караджов. Той обясни, че по-сериозните суми са се осигурявали чрез постановление на МС, където пък изобщо не е имало никакви критерии. По онзи, другия ред е ставало - тази община е наша, другата - не, разкри Караджов.

Той съобщи, че с придвижването на проекти за общински пътища МРРБ отговаря на апела на Националното сдружение на общините. Неговият управителен съвет представил на първата си среща с министъра острата нужда от ремонти на общински пътища в критично състояние.

Затова взехме политическо решение - част от парите за републиканската пътна мрежа да се пренесат с уговорката, че те ще бъдат възстановени при актуализацията на бюджета, защото и там всичко е разчетено до стотинка, съобщи регионалният министър.

В момента ще се финансират проекти, които са готови, но дълго време са били пренебрегвани. Ще финансираме най-спешните. Искаме да отпушим този бент от затлачени проекти за общински пътища, обясни Караджов.

За следващата година кандидатстването ще е по-планово. Ще се кандидатства през зимата, така че до март всички проекти да са минали процедурите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай