"Жълтата подводница" акостира във Варна

"Жълтата подводница" акостира във Варна | StandartNews.com

Коцето-Калки, Дони, Славчо от Б.Т.Р. и Венко от "Те" стават Джон, Ринго, Пол и Джордж в Конгресния център

Коцето-Калки и Дони правят групата Acoustic Beatles Project точно преди три години. Към тях се присъединяват барабанистът на Б.Т.Р. Славчо Николов и бившият на ударните на група "Те" Венко Поромански. Идеята е да се свирят акустично само парчета на "Бийтълс". На 28 февруари в зала 1 на Фестивалния и конгресен център на Варна те ще изпълнят 30 от най-емблематичните любовни хитове на ливърпулската четворка като "Жълтата подводница" и "Всичко, от което се нуждаеш, е любов". Поводът е 53 години от излизането на първия сингъл на основателите на съвременната попмузика и 55 от създаването им.

"Да направим този проект ни хрумна като искра. Има хиляди причини човек да харесва "Бийтълс". Всъщност чрез тях ние виждаме какви са били нашите родители като поведение и някак си мечтаем за миналото. Музиката им носи вибрации, концентрира идеите на даденото време. И в нашите песни има неутронни частици от "Бийтълс". Влиянието им е френетично, защото са много талантливи. И защото всъщност поставят основите на съвременния поп и рок. Първи започват да правят собствена музика, "Ролинг стоунс" дълго са се противопоставяли на това, свирели са кавъри. А след смъртта на Джон Ленън много повече хора се заинтересуваха от текстовете на песните му", разказва Дони пред БНТ. И припомня, че всъщност "Бийтълс" се спояват като група преди 55 години след пребиваването им в Хамбург. Всяка вечер те са свирели по клубове по 8-10 часа. За 270-те си участия им се събират няколко хиляди часа на сцената. "Това е техният шанс, но те са били подготвени за него", допълва Венко.

Любопитна подробност е, че преди време на Дони, във връзка с театрален проект, се налага да поиска разрешение на авторски права, от наследниците на "Бийтълс". Пол, Ринго и синът на Джордж Харисън се съгласяват. "С представителите на Йоко Оно си разменихме над 20 мейла. Тя не каза не, но постави 19 условия, за 5 от които никога нямаше да се сетя. Не бяха финансови, но аз се отказах", спомня си музикантът.

Всяка година на 16 януари отбелязваме Световния ден на "Бийтълс". На тази дата през 1957 г. в Ливърпул е открит клуб "Кавърн" ("Пещерата".), където дебютира легендарната група. През 1957 г. Джон Ленън, който харесвал песните на Елвис Пресли, основава групата "Куоримен" и кани в нея Пол Макартни. През пролетта на 1958 г. за епизодични изяви, а от есента за постоянно, към тях се присъединява и Джордж Харисън, приятел на Пол. Тримата начинаещи музиканти съставят гръбнака на бъдещата група. Наричат се "Бийтълс" три години по-късно. Ринго Стар става техен барабанист през 1962-ра заменяйки Пийт Бест. Така се раждат един от най-ярките феномени в световната култура през 60-те години на ХХ век.
До днес групата има продадени над 1,3 млрд. албума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай