Яни: Тук съм като у дома

Яни: Тук съм като у дома | StandartNews.com

"Много съм чувал за България, тъй като съм израснал в Гърция, но никога не съм бил у вас", сподели Яни преди концерта си в НДК. Световноизвестният музикант, носител на две награди "Грами", дойде два дни преди лайфа си у нас, за да разгледа София.

"Познавам и харесвам фолклорната ви музика. Сега видях колко е красиво тук. Хората са страхотни, много топли. Държат се фантастично с нас. Чувствам се като у дома си. Чувам думи, които разпознавам, опитвам сладки неща, които имат подобен вкус на това, които съм ял като дете в Гърция. По много неща си приличаме. България вече ще ни стане редовна дестинация", бяха първите впечатления на прочутия грък, които той сподели "Преди обед" по bTV.

"Това, което музиката ми прави понякога с хората, ме кара да се разплаквам. Признават ми, че обичат да я слушат, след като са загубили близък човек или са се избавили от тежка болест. Дори са ми признавали, че моите песни са ги карали да се откажат от самоубийство. Но не сълзите в очите на другите са целта ми, когато пиша нотите. Създавам това, което чувствам. Когато започнах, беше голям риск, защото не съм от пробивните. Но не се страхувах. Започнах да свиря на пиано, когато бях на 6. Не съм ходил на уроци. Писането на музика е състояние на мозъка. Не се опитваш да я сграбчиш, тя сама идва при теб. Творчество и оценка са несъвместими понятия. Ако започнеш да оценяваш, докато пишеш, вдъхновението се прекъсва. Научих го, след като го правих погрешно цели 20 години", изповядва се Яни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай