Понеделник,

Възстановиха църквата "Св. Атанасий" в Златоград

От: Проф. Николай Овчаров -
240
Възстановиха църквата "Св. Атанасий" в Златоград
A
A
A
  • Гарвани изкълвават очите на агаряните и спасяват града

Всеки българин знае за прекрасния Златоград, сгушен в дебрите на Средните Родопи. И днес той впечатлява с прекрасните си възрожденски къщи, създадени преди повече от два века. Туристите мечтаят да се разходят по тесните калдаръмени сокаци и да пийнат чаша руйно вино в дълбоките механи. Но може би най-впечатляваща е християнската история на града, който минаги е бил светилник на вярата. В него са уникалните църкви „Св. Богородица“ (1834) и „Св. Георги“ (1871), откъдето започва закъснялото българско Възраждане.

Началото на днешния Златоград обаче се губи в мрака на средновековната епоха. Археологически разкопки покрай Велика река разкриха гробове от ХІІІ-ХІV в. с множество метални и стъклени накити. Погребенията явно са свързани с най-ранното селище. Вероятно в същото време са били изградени няколко християнски църкви, които заедно с него загиват по време на османското нашествие. Те са на четири планински върха, ограждащи Златоград отвсякъде и образуващи Кръстатата гора, както я наричат местните хора. Храмовете носят имената на светците Константин и Елена, Неделя, Атанасий, Илия и Екатерина. Сега три от тези църкви са възстановени и гордо извисяват кръстове над куполите си. Това са „Св. Св. Константин и Елена” на югозапад от града, „Св. Неделя” на север и „Св. Атанасий” на стар път към Беломорието. До тях може да се стигне по черни пътища, а първата се намира на самата граница и на шосето, което свързва България с Гърция.

С тези храмове са свързани много легенди, разказващи за драматичните времена на турското робство. Особено трагичен е разказът за гибелта на укрепения манастир, в който се намирала църквата „Св. Неделя”. Цели месеци нашествениците го обсаждат, но той не се предава. Всички се чудят как християните издържат без храна и вода. Накрая на стените на обителта се появява измършавелият като скелет последен защитник. Преди да се хвърли от зида, той промълвява към завоевателите: „Всички са мъртви. И аз ще умра, но от нашата кръв ще се родят тези, които ще освободят земята ни!”.

Много е впечатляваща и историята на храма „Св. Атанасий“. Според легендата от руините на старата църква излитат ята гарвани и изкълвават очите на агаряните, тръгнали през ХVІІ в. да изтребят последните християни в Златоград. Оттогава мюсюлманите от околните села треперят от това чудо и не смеят да закачат българите в селището, чиито покровител става св. Атанасий.

Именно затова е толкова важно възстановяването на храмовете на Кръстатата гора. След  „Св. Св. Константин и Елена” и „Св. Неделя” дойде реда на „Св. Атанасий“. Тази църква е възстановена веднага след Балканската и Първата световна война, когато Златоград е присъединен към границите на Родината. Сградата обаче до 2018 г. бе почти изоставена и пред рухване.

Ето че сега с волните пожертвования на златоградчани и хора от цялата страна тя бе направена много по-красива отпреди. Позлатените й кубета се виждат от града и от километри разстояние. А през нощта тя е осветена и много наподобява храма „Възнесение Господне“ на царствения хълм Царевец във Велико Търново. И в тома няма нищо чудно, защото християнският Златоград е такъм символ за Родопите, какъвто е Търновград за цялата ни Родина.

Освещаването на храма става днес на 2 май 2019 г. – деня на св Атанасий Велики.

 


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички