Всички пътища минавали през Провадия-Солницата

Древният солодобивен център е опасан с капани за нападатели

Всички пътища минавали през Провадия-Солницата | StandartNews.com

Най-старият "монетен двор" в света разкрива нови тайни

Приключи още един археологически сезон на едно от културно-историческите чудеса на България - Провадия-Солницата. Обектът, който представлява едно от най-старите човешки селища в Европа, е не само от европейско, но и от световно значение. И непрекъснато разкрива нови тайниЕ

Възстановените през тази година радиални структури в праисторическия солодобивен и градски център отново доказват

  • военния гений на древните хора

които са обитавали тези земи, разказа пред журналисти ръководителят на разкопките на Провадия-Солницата акад. Васил Николов. Той припомни, че селището е просъществувало от 5600 до 4350 г. пр.н.е.

СНИМКИ: БТА

Край Провадия се е развивало най-ранното специализирано производство на сол в Европа, а каменната крепост е една от първите на Стария континент. На практика праисторическият градски център е бил първият европейски "монетен двор", защото тогава солта е била най-ценната стока, посочва Николов.

Точно богатството на селището е било причината за издигането на каменните стени и радиални структури. Според археолозите такива няма почти никъде по света. Николов разказа, че негов колега от Австрия е установил радиални структура на келтски крепости, датирани обаче четири хиляди години след откритите край Провадия. Запазените в Солницата структури са 23, но са били около 50, допълни Николов. Възстановените през тази година показват, че са били замислени като съвършения капан за нападателите. Радиалните структури са с особени форми - дъговидни, змиевидни, със стеснения и разширения. След влизането си между тях,

  • враговете трудно са намирали изход

и лесно са били избивани, допълва Николов.

През тази година археолозите са били изненадани и от разрез като своеобразен коридор в могилата, правен през римско време. Очаквахме да намерим поне гробно съоръжение, само че се оказа, че разрезът, който е с дълбочина около 10 метра, е бил изкопан много внимателно и после по същия начин затрупан, без да е оставено нищо, разказа Николов. Разкриването му обаче поне показва културните пластове в могилата - праисторическият е с височина 9 метра, а горните 13 метра са от времето на траките. Вече са виждат две къщи, предполага се на тракийски аристократ, има и доказателства, че дворът им е бил покрит с паваж.

Екипът археолози се гордее с откритите през това лято керамични находки. Според Николов най-впечатляващ е съд, изработен под формата на бик. Най-вероятно е бил с ритуални функции и в него са се съхранявали течности. Предполагаме, че е бик, макар че главата-капаче я няма, защото това животно е приемано като партньор на Богинята-майка, с усмивка разказа Николов.

"Бутилката" е датирана към средния халколит, открита е в една от проучваните къщи, където са намерени и още няколко

  • керамични съда с изящна украса

Традиционно при разкопките са излезли много върхове на стрели, както и инструменти, направени от рога и мед, украшения. Николов акцентира върху двете най-малки открити до момента съдчета, в които се е изпичала солта. Тъй като край Провадия е бил най-старият европейски "монетен" двор, хората са работели с различни номинали, посочи археологът. По думите му солните кюлчета от тези съдчета вероятно са били за по-бедните "купувачи", защото са намирани и внушителни съдове, стоката от които са можели да си позволят само по-богатите търговци.

През приключилия летен сезон археолозите са продължили да проучват и разкритите в селището къщи. До момента те са повече от 15. Разкопките показват, че домовете на древните са били дву- и триетажни, като хората са обитавали горните, а първите обикновено са се ползвали като "трезори", в които се е съхранявала солта.

В единия от проучваните през тази година домове археолозите са се натъкнали на запазен съд, но тепърва ще проучват какво се е съхранявало в него. Намерена е и

  • внушителна куполна пещ

която е била на втория етаж. Открито е и обредно съоръжение, където е имало статуя, която вероятно е била издигната върху дървен стълб.

Предстои в Солницата да пристигнат експерти от Националния институт за паметниците на културата, които ще направят ортофото план на могилата, защото до момента нямаме такъв, разказа още Николов. По думите му планът ще е много подробен и ще позволи разработването и на 3D изображение на праисторическия център.

Екипът работи и по съвместен проект с американски учени от университета на Сан Хосе, чиято цел е да се разкрият пътищата на търговията със солта от Провадия. Най-вероятно търговците са стигали чак до Бяло море, разказа Николов. Според него на практика всички пътища преди седем хилядолетия са минавали през тази територия. В късния халколит е имало една огромна зона със сходна култура, която се е разпростирала от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Видин, която със сигурност се е снабдявала със сол от тук, допълни Николов. И уточни, че тъй като солта е била двигателят на търговията и това е продължило почти 9 хилядолетия, живеещите тук са били непрекъснато нападани.

Хората от Солницата са вдигнали крепостните си стени

  • 2000 години преди египетските пирамиди

подчерта археологът. Той припомни, че това е 19-ят сезон на разкопки, но те ще продължат още поколения.  Това е знаков обект на първата европейска цивилизация и ние трябва да го проучим и съхраним за бъдещите поколения и за света, посочи археологът. По думите му обекти като Солницата са повод българите да се гордеем, че сме наследници на невероятна култура, защото и до днес носим гените на древните, живели по тези земи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай