Влатко Стефановски с концерт в София на 29 май

Влатко Стефановски с концерт в София на 29 май | StandartNews.com

Виртуозният китарист Влатко Стефановски идва отново в София, за да открие със специална програма второто издание на фестивала Sofia GuitArt. Соловият концерт е в понеделник, 29 май от 20:30 ч. в "София лайв клуб". Българските фенове на македонския музикант го слушаха за последно в столицата миналата година през май, когато той излезе на сцената в зала 1 на НДК с двамата си любими партьори за надсвирване - сръбския майстор на китарата Мирослав Тадич и световния кавал Теодосий Спасов. С тях беше и Симфоничният оркестър на БНР. На предстоящия му концерт обаче меломаните ще могат се насладят на по-камерното му изпълнение. Билетите са по 20 лева в мрежата на Евентим и по 25 лева на място.

Това, което отличава Влатко от другите виртуозни китаристи, е неподражаемото съчетание на балкански фолклор, с блус и рок. Композира музика за филми и театрални спектакли, като сред безспорните му шедьоври е саундтракът към "Циганска магия". Той подари и култовото си парче "Бел кон" на българския спектакъл "Хъшове".

Виртуозността на Стефановски е не само в безупречната му техника, а и в усета му да събира светове – изток и запад, рок и фолклор, така сякаш не са чужди едни на други, а докосващи се полюси, напук на уж далечното разстояние помежду им.

Той е роден през 1957 г. в Прилеп, Македония, в театрално семейство. Започва да свири на китара на 13, а края на тийнейджърските си години вече е сред основателите на „Леб и сол" – една от най-интересните групи в богата и качествена роксцена на бивша Югославия.

Досега има издадени 13 солови албума и още 12 с музика за филми. От 1998 г. се завръща към балканския фолклор, но вече през призмата на акустичното звучене, много често в тандем с китариста Мирослав Тадич. Стефановски използва новооткритата си свобода, за да преследва безброй други музикални проекти с неистова жажда за откриване на пълните възможности на китарата.

Ден по-късно, на втората вечер от фестивала, Цветан Недялков, Иван Лечев и Веселин Койчев - "Акустично трио 3000" ще представят част от новия си албум отново в „София лайв клуб" от 20:00 часа. Тримата големи български музиканти, китаристи на световно ниво, са не просто легенди в родната поп, джаз и рок-история, но и импровизатори от най-висока класа, така че концертът им обещава да е взривоопасен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай