В спалнята на Джими Хендрикс

В спалнята на Джими Хендрикс  | StandartNews.com

Малкият апартамент на Джими Хендрикс в квартала "Мейфеър" в центъра на Лондон е отворен за посетители от два дни. На третия етаж на улица "Брук" 23 гениалният китарист е живял с тогавашната си приятелка Кати Ечингам от лятото на 1968-ма до края на 1969-а.

Съседи твърдят, че от този момент нататък наоколо доста осезаемо се усещал ароматът на билки - по-вероятно на марихуана. Кати е на 20, когато се запознава с Джими в нощен клуб, когато той пристига в Лондон на 24 септември 1966-та. Фактически стават двойка по времето, когато славата най-после спохожда китариста. Младата дама вдъхновява много от неговите композиции - The Wind Cries Mary, Foxy Lady, Send My Love to Linda.

Някогашната госпожица Ечингам, която днес е на 69, е помогнала обстановката да бъде възстановена такава, каквато е била преди 48 години. Реставрацията струва 2, 4 милиона лири. "Това е като пътуване назад във времето", казва бившата приятелка на Джими Хендрикс, докато седи върху неговото легло и съзерцава декорираната наново стая, която двамата са поделяли в Лондон през 60-те години на миналия век. Именно тук великият левичар е композирал редица китарни рифове, които бяха революция в музиката. Пак

тук той става почитател на чая и на Хендел

"Този апартамент беше първият, в който живеехме сами, без други хора. Не се налагаше непременно да се обличаме, когато излизахме от спалнята. В него се чувствахме като бежанци от света, уютно уединили се. Когато не беше "героят с китарата", Джими най-много обичаше да си пие чая у дома и да гледа сапунки по телевизията. Беше шокиран, че наоколо липсваха ресторанти и хранителни магазини - все пак бяха минала само 20 години от края на Втората световна война и Лондон не бе възстановен напълно. Преди да дойде тук, той не пиеше чай. Аз го научих - малко чай или мляко с две цигари", връща лентата Кати. Благодарение на нейните спомени и снимки от онова време, спалнята на двойката е възстановена в първоначалния й вид. Албумите, които са слушали, са поставени до грамофона. Една от тавите е със записи на Боб Дилън. Там е изложена акустичната китара на Джими, с която е работил по аранжимента на кавъра си на "All Along the Watchtower" от Дилън. Хендрикс е казвал, че лондонският апартамент, за който

плаща 30 лири седмично

е първият му собствен дом. Намира го Кати по вестникарска реклама. На пода, украсен с персийски килими, има чаен сервиз, два телефона и телевизор. Игра "Монополи" е поставена върху един от двата високоговорителя, а камината е с украса от пера. Цари атмосфера, характерна за хипитата. "Но като бивш войник от американската армия, Джими беше доста подреден. Винаги си оправяше леглото", твърди Кати. В помещението има още огледало и ниска стилна маса. Върху нощното шкафче са поставени текст на песен, написан на ръка, и касетофон.

"Всичко е подредено така, както бе на времето",
уверява Ечингам, станала първата жена диджей в британската столица през 60-те години на предишното столетие. Тогава тя се движи в средите на музикантите от групите "Дъ енималс", "Дъ Ху", "Дъ Кинкс и "Муди блус".

Апартаментът е включвал също второ помещение, кухня и баня, които обаче не са отворени за посещения. Любопитното е, че той се намира в сграда в съседство с онази, която е обитавал Хендел през 18-и век. Домът на великия композитор на улица "Брук" номер 25 е превърнат в музей и спалнята на Джими доскоро се използвала за негов офис. На времето Хендрикс бил посещаван от много студенти по музика, които са почитатели на Хендел, но и добре знаели кой е домакинът им. "Вместо да обсъжда някои теми с тях, Джими реши, че ще е по-добре да се поинтересува от творчеството на Хендел. Сядаха с часове, пиеха чай и си говореха за музика", разказва Ечингам. Така Хендрикс

купил ораторията "Месия", композирана 227 години по-рано

от другата страна на стената на неговия лондонски апартамент. Хендел е живял 36 години в съседната къща и там е написал много от великите си творби. Там той умира през 1759 година.

Посещението на апартамента на човека, създал великите парчета Hey Joe, Purple Haze и Foxy Lady струва 7,50 британски лири, като ще се допускат едновременно не повече от 20 посетители. Англия, която помогна на Джими Хендрикс да стане голяма звезда, сега му отдава отново почит. "Англичаните бяха тези, които го приеха сериозно, сърдечно и слушаха музиката му, не неговата родина САЩ", смята някогашната приятелка на неповторимия китарист.

Сутринта на 18 септември 1970 г. Хендрикс е намерен мъртъв - свръхдоза плюс алкохол - в апартамент на лондонския хотел "Самарканд", където прекарва нощта с друга приятелка, германката Моника Данеман. Самата Данеман се самоубива през 1996-та по време на ново разследване, след като е обвинена от Кати Ечингам за смъртта на Джими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай