Цукерман: Пак ще дойдем

Цукерман: Пак ще дойдем | StandartNews.com

София. Легендата на американската класическа музика - Пинкас Цукерман, отново вдигна на крака меломаните в събота вечер. Само че този път зала "България" го чу не само като солист с прочутата му цигулка Гуарнери дел Джезу "Душкин" от 1742-ра, но го видя и като диригент на концерта, организиран от "Кантус Фирмус" и фондация "Америка за България".

 

"Не е трудно да бъдеш диригент на оркестър и солист в същото време, даже е по-лесно", каза преди концерта си световноизвестният цигулар.

 

В забележителния цигулков концерт на Бетовен участва и виолончелистката Аманда Форсайт, съпруга и професионален партньор на Цукерман, която изпълни три пиеси от Макс Брух.

 

"Ние идваме тук за четвърти път. Винаги публиката ви е много уважителна. Обичаме да свирим тук, чудесно е, залата е много хубава, а също така е и реновирана, което е много добре", каза Форсайт. Това беше поредното предизвикателство за първокласните музиканти от Оркестъра на Класик ФМ Радио, които са свирили с Цукерман през 2006 г. в зала 1 на НДК.

 

Обикновено семейството пристига в страната, в която гастролира, един час преди концерта си. Сега обаче те дойдоха ден по-рано и пообиколиха София. "Вечерта имахме време да се разходим из красивия ви град. Имате много добра храна, риба, ресторанти", казаха двамата музиканти и допълниха, че може би отново ще се върнат в България, но не знаят дали ще свирят със същия оркестър, с който бяха в зала "България", или с техен собствен. През 2008-а например Пинкас Цукерман дойде със своя камерен ансамбъл Zukerman Chamber Players.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай