Понеделник,

Трима титани обират овации в Русе и София

От: Администратор -
Трима титани обират овации в Русе и София
A
A
A

58-мото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни" в Русе ще бъде открито на 16 март от Софийската филхармония със световна премиера на Симфония номер 9 от Емил Табаков под диригентството на самия автор. Творбата е дълбоко трагичен разказ за съдбата на личността в днешния свят -романтична концепция, която се възражда в съвременната музика. В симфонията се открива силно конфликтния, застрашаващ човешкото равновесие характер на света и масовия стремеж към лесното забавление като някаква отчаяна реакция. Тази дилема е същностна за композитора, който споделя: „Оказва се, че нещата, които се опитвам да правя или нямат смисъл, или просто са за малък кръг хора."

В програмата ще прозвучи и Концерт за цигулка, виолончело и оркестър от Йоханес Брамс с двамата феноменални солисти - Минчо Минчев и Робърт Коен. Брамс създава творбата, за да стопли отношенията си с цигуларя Йозеф Йоахим. Те са изстинали, след като при развода на Йоахим великият композитор взима страната на съпругата му. Творбата е знак за помирение, в което, както твърдят изследователите, Брамс е идентифицирал своя глас с тембъра на виолончелото. За първи път е изпълнена на 18 октомври 1887 година в Кьолн, но е посрещната противоречиво.
Тримата виртуози излизат и на 18 март в зала „България". Маестро Емил Табаков ще дирижира още веднъж в столицата - на 28 юни за Осмата симфония на Малер се събират оркестрите на Софийската филхармония и БНР, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов" и детския филхармоничен хор, Детския и Смесения хор на БНР.

Познавачите на класиката с радост ще приветстват за пореден път и Робърт Коен - един от най-важните челисти на нашето време. „Лесно е да се чуе за какво е цялата шумотевица - той свири като Бог", пише американската преса. Коен води майсторски класове и концертира в България от 2000 година. Има невероятна съвместна работа със Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, "Мартенски музикални дни" и "Варненско лято". "Коен може да задържи публиката в дланта на ръката си", казва "Гардиън" за него.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички