Трима титани обират овации в Русе и София

Трима титани обират овации в Русе и София | StandartNews.com

58-мото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни" в Русе ще бъде открито на 16 март от Софийската филхармония със световна премиера на Симфония номер 9 от Емил Табаков под диригентството на самия автор. Творбата е дълбоко трагичен разказ за съдбата на личността в днешния свят -романтична концепция, която се възражда в съвременната музика. В симфонията се открива силно конфликтния, застрашаващ човешкото равновесие характер на света и масовия стремеж към лесното забавление като някаква отчаяна реакция. Тази дилема е същностна за композитора, който споделя: „Оказва се, че нещата, които се опитвам да правя или нямат смисъл, или просто са за малък кръг хора."

В програмата ще прозвучи и Концерт за цигулка, виолончело и оркестър от Йоханес Брамс с двамата феноменални солисти - Минчо Минчев и Робърт Коен. Брамс създава творбата, за да стопли отношенията си с цигуларя Йозеф Йоахим. Те са изстинали, след като при развода на Йоахим великият композитор взима страната на съпругата му. Творбата е знак за помирение, в което, както твърдят изследователите, Брамс е идентифицирал своя глас с тембъра на виолончелото. За първи път е изпълнена на 18 октомври 1887 година в Кьолн, но е посрещната противоречиво.
Тримата виртуози излизат и на 18 март в зала „България". Маестро Емил Табаков ще дирижира още веднъж в столицата - на 28 юни за Осмата симфония на Малер се събират оркестрите на Софийската филхармония и БНР, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов" и детския филхармоничен хор, Детския и Смесения хор на БНР.

Познавачите на класиката с радост ще приветстват за пореден път и Робърт Коен - един от най-важните челисти на нашето време. „Лесно е да се чуе за какво е цялата шумотевица - той свири като Бог", пише американската преса. Коен води майсторски класове и концертира в България от 2000 година. Има невероятна съвместна работа със Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, "Мартенски музикални дни" и "Варненско лято". "Коен може да задържи публиката в дланта на ръката си", казва "Гардиън" за него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай