Страхотната Шакира

Страхотната Шакира | StandartNews.com

Шакира пя в ООН великата "Imagine" на Джон Ленън. Според нея е крайно време да се завърнем към идеалите на 60-те за повече мир и солидарност предвид кризата с бежанците. А кариерата на най-известната колумбийката е повече от впечатляващата. Ето най-важните факти и цифри от живота й.

Цялото й име е Шакира Изабел Мебарак Рипол.

Родена е на 2 февруари 1977 година в селището Баранкиля, Колумбия.

Произхожда от смесен брак, бащата Уилям Мебарак Шадид е ливански имигрант, а майката Нидия дел Кармен Рипол Торадо е колумбийка. Нейното име на арабски означава "Аз съм благодарност".

Когато Шакира е на ОСЕМ години, баща й обявява банкрут, тъй като пропада семейният му бизнес със скъпоценни камъни и злато.

От седемгодишна започва да се занимава с музика - писане на текстове и композиране. На десет години опитва да пее в училищния хор, но не я приемат, тъй като гласът й е твърде силен. Заради това децата от училище са я закачали, че пее като коза.

Първият й албум "Магия" е издаден през 1991 година, когато Шакира е само на 14 години, но не е достатъчно добре приет от публиката.

През 1998 година Стивън Спилбърг предлага на Шакира главната роля във филма "Маската на Зоро". Певицата отказва ангажимента, защото все още не е уверена в своя английски. По-късно ролята приема Катрин-Зита Джоунс.

На 18 години Шакира основава фондацията "Боси нозе", която помага на деца, жертви на насилие, както и на интернатно разселените в Колумбия

Шакира превзе англоговорещия свят със своя албум "Laundry Service", който излезе през 2001 година. Сингълът "Whenever Wherever" бе най-продаваният за 2002 година.

"Бели денс" движенията, които Шакира владее толкова добре, са нещо, на което я е научила нейната баба от Ливан, защото е искала внучката й да запази нещо от далечните си корени от Средния изток.

Владее пет езика: испански, португалски, италиански, английски и арабски.

Никога не консумира алкохол и кафе.

В родния град на Шакира - Баранкуила, Колумбия, има издигнат 5-метров паметник в нейна чест.

Ако Шакира не беше певица, тя смята, че най-вероятно е щяла да бъде психилог.

През 2006 година заедно с нейния сънародник - писателя Габриел Гарсия Маркес основават фондация за защита на децата в неравностойно положение в Латинска Америка.

За разлика от много други звезди Шакира няма нито една татуировка по тялото си.

През 2000 година Шакира започва връзка със сина на тогавашния президент на Аржентина. След 11-годишна връзка двамата обявиха раздялата си през 2011 година.

Певицата получи звезда на Алеята на славата в Холивуд през 2011 година.

Шакира среща Жерар Пике по време на снимките за клипа към песента Waka Waka (This Time for Africa). Този сингъл, посветен на световното първенство по футбол, се превърна в най-известната песен, правена за Мондиал някога. Има близо 1 милиард гледания в youtube.

Шакира е с десет години по-голяма от Жерар. Двамата са родени на 2 февруари. Синът им Милан се роди през януари 2013 година.

"Страхувам се повече от брака, отколкото от смъртта"

"Най-хубавата част от тялото ми е мозъкът"

"Човек е песен, написана от Бог"

"Две неща никога няма да се променят - първото, че съм пристрастена към сцената, а второто, че съм колумбийка."

"Като бях малка, исках да видя лицето на Кърт Кобейн. Мислех, че е страшно красив. Когато го видях, разбрах, че дори е по-хубав, отколкото съм си представяла".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай