"Стандарт" с нова чудна книга и турне в Родопите

Най-новата книга на "Стандарт" за първи път представя траките като рудари и изкусни златари

"Стандарт" с нова чудна книга и турне в Родопите | StandartNews.com
  • Правим туристически бранд, чертаем културно-исторически маршрути в най-вълшебния район на България
  • "10 причини младите да останат в Кърджали" събира кметове, учени, бизнес и власт в сърцето на Свещената планина

Всеки народ има своята Свещена планина. За нас това са Родопите, запазили болките и радостите на времето, сълзите и усмивките на хората с най-голямо сърце, родопчаните.

В навечерието на своя 30-и юбилей "Стандарт", започва най-емоционална си обиколка в страната - из родопските общини. За да покаже уникалното им културно-историческо наследство, невероятните им хора и традиции, и да направи заедно с местната, изпълнителната и законодателна власт, с научните среди, бизнеса и неправителствените организации бранд "Родопи", който да привлича наши и чужди туристи по най-красивите места в Европа. Защото Родопите пазят не само артефакти от праисторията до днес, но и са съхранили чрез нематериалното наследство културния код на България.

Започваме от столицата на Родопите - Кърджали. На 10 август, точно когато се навършват 30 години от първия брой на "Стандарт", събираме в града туристическият бранш, историци, археолози, кметове, за да начертаем новите културно-исторически маршрути в региона.

Дискусията е посветена изцяло на младите и усилията, които кметовете правят, за да превърнат градовете си в привлекателно място за развитието им. Туризмът е индустрията на бъдещето, която ангажира все повече млади хора. Секторът е иновативен и дигитален и младите експерти търсят развитието си в него.

Форумът "10 причини младите да останат в Кърджали" е част от голямата кампания на "Стандарт" "10 причини младите да останат в България". В нея обикаляме страната, за да покажем постиженията на младите таланти в науката, технологиите, бизнеса и изкуствата. Представяме и отличаваме хората, които със своята всеотдайност са пример не само за градовете си, но и за цяла България.

Идеята за тази родолюбива инициатива се роди в другата ни голяма кампания "Чудесата на България", която провеждаме вече 12 години. Представяйки материалното и нематериално богатство на народа ни, разбрахме, че най-голямото чудо на България са нейните млади таланти. Хората, които ще пренесат наследството от миналото ни в утрешния ден. Те са бъдещето.

Кампанията "10 причини младите да остават в България" започна от Плевен - града на героите и на шампионите, където отличихме 10 сърцати младежи, носители на купи и златни медали от спортни и научни състезания. Следващата ни стъпка бе Русе. Там представихме уникалния проект на красивите осмокласнички Магдалена, Елиса, Яница и Виктория. Те вече си имат фирма - основана от родителите им, за производство на пелети от шишарки. И в момента търсят инвеститор, който да финансира фабриката им.

Третата стъпка от кампанията бе най-големият национален форум за младите, който "Стандарт" организира в столичния х. "Маринела" с участието на образователния министър акад. Николай Денков. Той представи националните и европейски програми за младите учени и бизнесмени.

Сега инициативата ни тръгва на своята родопска обиколка. Специален акцент в нея ще е представянето на най-новата книга на "Стандарт" - "Чудесата на Родопите - 50 легенди". Автор на увлекателното четиво е главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Книгата за първи път събира на едно място непубликуваните досега митове и легенди за най-красивите и магнетични обекти в Свещената планина. Дава възможност всеки читател да направи и своята лична или семейна ваканция по индивидуален маршрут, защото дава огромна допълнителна информация за културно-историческите и природните забележителности около всяко родопско чудо.

Чудесата на Родопите - енциклопедия по родолюбие

  • Най-новата книга на "Стандарт" за първи път представя траките като рудари и изкусни златари
  • 50 легенди за най-магнетични места в Свещената планина

За интелектуалния елит способността за преминаването от тема в тема е предимство. Ще ви го кажат учени и историци, художници и скулптори, актьори и режисьори. А когато става дума за съкровищницата на България, предимството става ключово.

Новата книга на "Стандарт" - 50 легенди за Чудесата на България" не е поредният пътеводител за културен туризъм, нито претенциозен алманах за културно-историческите стойности на обектите. Това е истинска енциклопедия по родолюбие, търсеща дълбоко духовното, криещо се зад интересните за екскурзиантите места от миналото и настоящето, сдържащите дъха творения на природата, даващите удовлетворение на вкуса съвременни постижения на туристическия бранш.

Увлекателната книга съживява хилядолетната българска история чрез миналото на планината, криеща и днес толкова много омагьосани места, придружавайки читателя от западната част на България чак до източните хребети на природната грамада.

Легендите в нея са събирани през 12-годишната история на Националната кампания на "Стандарт" Чудесата на България от местни издания, родови предания, както и различни най-различни архиви.

Книгата е част от хитовата издателска поредица, който започва с „40 легенди за чудесата на България“. Изданието излезе преди 2 години и вече е преведено на български, английски, руски, немски, испански и турски език.

В книга, посветена на Родопите, са представени най-известните легенди и митове, свързани с природни и създадени от човека обекти, както и заобикалящите ги други забележителности на хилядолетната люлка на живота и културата – Родопите. Това е колекция от увлекателни разкази за миналото и съвремието на българските култура, история и природна красота.

Книгата на "Стандарт" отвежда към дългия път на миналото - във вълшебните места сред шепота на предходното. Това е както лек, така и труден път през страничните пътища, през отклоненията и в скритите дебри на историята. Представлява уникално приключение, в което участват хора с храбри сърца и открити умове, в което истината е преплетена с митовете, историята среща с географията, а емоцията надделява над разума.

Книга започва с уникалното най-голямото тракийско светилище - Перперикон и завършва с още по-магнетично и енергийно място в Западните Родопи - "Градище".

Дори читателите, които смятат, че познават България, ще открият нещо за живота и гласовете на забравени герои на истории. Кой някога е чувал за Дома на ангелите в Перущица, свързан с тежък и знаменателен момент от миналото на България. Колко са българите, които знаят къде е било любимото място на покойния лидер на Куба Фидел Кастро? Има ли такива, които владеят тайната на направата на кукли от царевична шума, което е толкова лесно занимание за децата от малкото градче Куклен край хилядолетния Пловдив.

Каква е символиката в Побития камък, какво се носи във вятъра около  Орловото око, къде е сянката на дявола в Дяволския мост.   

Ключът към загадките е в нигата "50 легенди за Чудесата на Родопите". Премиерата й е на 10 август в Кърджали. Навръх рождения ден  на "Стандарт" - едно от медийните чудеса в зората на демокрацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай