Четвъртък,

"Стандарт" с нова чудна книга и турне в Родопите

От: Стандарт -
1314
"Стандарт" с нова чудна книга и турне в Родопите
A
A
A
  • Правим туристически бранд, чертаем културно-исторически маршрути в най-вълшебния район на България
  • "10 причини младите да останат в Кърджали" събира кметове, учени, бизнес и власт в сърцето на Свещената планина

Всеки народ има своята Свещена планина. За нас това са Родопите, запазили болките и радостите на времето, сълзите и усмивките на хората с най-голямо сърце, родопчаните.

В навечерието на своя 30-и юбилей "Стандарт", започва най-емоционална си обиколка в страната - из родопските общини. За да покаже уникалното им културно-историческо наследство, невероятните им хора и традиции, и да направи заедно с местната, изпълнителната и законодателна власт, с научните среди, бизнеса и неправителствените организации бранд "Родопи", който да привлича наши и чужди туристи по най-красивите места в Европа. Защото Родопите пазят не само артефакти от праисторията до днес, но и са съхранили чрез нематериалното наследство културния код на България.

Започваме от столицата на Родопите - Кърджали. На 10 август, точно когато се навършват 30 години от първия брой на "Стандарт", събираме в града туристическият бранш, историци, археолози, кметове, за да начертаем новите културно-исторически маршрути в региона.

Дискусията е посветена изцяло на младите и усилията, които кметовете правят, за да превърнат градовете си в привлекателно място за развитието им. Туризмът е индустрията на бъдещето, която ангажира все повече млади хора. Секторът е иновативен и дигитален и младите експерти търсят развитието си в него.

Форумът "10 причини младите да останат в Кърджали" е част от голямата кампания на "Стандарт" "10 причини младите да останат в България". В нея обикаляме страната, за да покажем постиженията на младите таланти в науката, технологиите, бизнеса и изкуствата. Представяме и отличаваме хората, които със своята всеотдайност са пример не само за градовете си, но и за цяла България.

Идеята за тази родолюбива инициатива се роди в другата ни голяма кампания "Чудесата на България", която провеждаме вече 12 години. Представяйки материалното и нематериално богатство на народа ни, разбрахме, че най-голямото чудо на България са нейните млади таланти. Хората, които ще пренесат наследството от миналото ни в утрешния ден. Те са бъдещето.

Кампанията "10 причини младите да остават в България" започна от Плевен - града на героите и на шампионите, където отличихме 10 сърцати младежи, носители на купи и златни медали от спортни и научни състезания. Следващата ни стъпка бе Русе. Там представихме уникалния проект на красивите осмокласнички Магдалена, Елиса, Яница и Виктория. Те вече си имат фирма - основана от родителите им, за производство на пелети от шишарки. И в момента търсят инвеститор, който да финансира фабриката им.

Третата стъпка от кампанията бе най-големият национален форум за младите, който "Стандарт" организира в столичния х. "Маринела" с участието на образователния министър акад. Николай Денков. Той представи националните и европейски програми за младите учени и бизнесмени.

Сега инициативата ни тръгва на своята родопска обиколка. Специален акцент в нея ще е представянето на най-новата книга на "Стандарт" - "Чудесата на Родопите - 50 легенди". Автор на увлекателното четиво е главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Книгата за първи път събира на едно място непубликуваните досега митове и легенди за най-красивите и магнетични обекти в Свещената планина. Дава възможност всеки читател да направи и своята лична или семейна ваканция по индивидуален маршрут, защото дава огромна допълнителна информация за културно-историческите и природните забележителности около всяко родопско чудо.

Чудесата на Родопите - енциклопедия по родолюбие

  • Най-новата книга на "Стандарт" за първи път представя траките като рудари и изкусни златари
  • 50 легенди за най-магнетични места в Свещената планина

За интелектуалния елит способността за преминаването от тема в тема е предимство. Ще ви го кажат учени и историци, художници и скулптори, актьори и режисьори. А когато става дума за съкровищницата на България, предимството става ключово.

Новата книга на "Стандарт" - 50 легенди за Чудесата на България" не е поредният пътеводител за културен туризъм, нито претенциозен алманах за културно-историческите стойности на обектите. Това е истинска енциклопедия по родолюбие, търсеща дълбоко духовното, криещо се зад интересните за екскурзиантите места от миналото и настоящето, сдържащите дъха творения на природата, даващите удовлетворение на вкуса съвременни постижения на туристическия бранш.

Увлекателната книга съживява хилядолетната българска история чрез миналото на планината, криеща и днес толкова много омагьосани места, придружавайки читателя от западната част на България чак до източните хребети на природната грамада.

Легендите в нея са събирани през 12-годишната история на Националната кампания на "Стандарт" Чудесата на България от местни издания, родови предания, както и различни най-различни архиви.

Книгата е част от хитовата издателска поредица, който започва с „40 легенди за чудесата на България“. Изданието излезе преди 2 години и вече е преведено на български, английски, руски, немски, испански и турски език.

В книга, посветена на Родопите, са представени най-известните легенди и митове, свързани с природни и създадени от човека обекти, както и заобикалящите ги други забележителности на хилядолетната люлка на живота и културата – Родопите. Това е колекция от увлекателни разкази за миналото и съвремието на българските култура, история и природна красота.

Книгата на "Стандарт" отвежда към дългия път на миналото - във вълшебните места сред шепота на предходното. Това е както лек, така и труден път през страничните пътища, през отклоненията и в скритите дебри на историята. Представлява уникално приключение, в което участват хора с храбри сърца и открити умове, в което истината е преплетена с митовете, историята среща с географията, а емоцията надделява над разума.

Книга започва с уникалното най-голямото тракийско светилище - Перперикон и завършва с още по-магнетично и енергийно място в Западните Родопи - "Градище".

Дори читателите, които смятат, че познават България, ще открият нещо за живота и гласовете на забравени герои на истории. Кой някога е чувал за Дома на ангелите в Перущица, свързан с тежък и знаменателен момент от миналото на България. Колко са българите, които знаят къде е било любимото място на покойния лидер на Куба Фидел Кастро? Има ли такива, които владеят тайната на направата на кукли от царевична шума, което е толкова лесно занимание за децата от малкото градче Куклен край хилядолетния Пловдив.

Каква е символиката в Побития камък, какво се носи във вятъра около  Орловото око, къде е сянката на дявола в Дяволския мост.   

Ключът към загадките е в нигата "50 легенди за Чудесата на Родопите". Премиерата й е на 10 август в Кърджали. Навръх рождения ден  на "Стандарт" - едно от медийните чудеса в зората на демокрацията.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички