Розетата на Плиска пази Кодове на цивилизацията

Един от най-скъпите ни артефакти е датиран от VII-IX век

Розетата на Плиска пази Кодове на цивилизацията | StandartNews.com
  • Един от най-скъпите ни артефакти е датиран от VII-IX век

В знака на прабългарите или т.нар. Розета от Плиска се съдържат най-древните писмени знаци и руни на територията на цяла Европа. Това е най-древният писмен надпис по нашите земи.

Розетата представлява бронзов медальон с диаметър 38 mm във формата на седемлъчна звезда. На върха на всеки лъч са изписани древни, прабългарски, рунически знаци, а на гърба си има знака (IYI - Ипсилон с две хасти), който наподобява значението на християнския кръст.

Лъчите на розетата се свързат с познатите в древността седем планети, към които тогава са включвали Слънцето и Луната. Твърди се, че старобългарският артефакт е част от календар.

Намерена е при археологически разкопки от проф. Ваклинов през 1961 година, в насипа над южния басейн на голямата цистерна в дворцовия квартал на Плиска.

Съхранява се в Националния археологически музей в София и може да бъде видяна в постоянната експозиция на втория етаж.

Писанията върху розетата са свързани с тези върху крепостната стена на Плиска. Затова и името на знака съвпада с това на най-старата българска столица.

Плиска е най-големият град в Европа през VII век. Това е първият град от камък в Европа след края на Римската империя.

През 865 г. Цар Борис I Михаил започва строежа на Голямата базилика в Плиска, която става най-големия християнски храм в Европа.

Древното аязмо около базиликата е едно от най-мистичните места. Твърди се, че там е покръстен княз Борис и са извършени първите християнски кръщения. Това е и мястото, където е бил посечен синът на кан Омуртаг, лишен от трона, защото е християнин.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай